Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СКАНДАЛ: Инж. Благой Миленов разкрива стряскащи злоупотреби във Военноисторическия музей.
СКАНДАЛ: Инж. Благой Миленов разкрива стряскащи злоупотреби във Военноисторическия музей.

 

Липсват маршалски звезди, изработени от злато и скъпоценни камъни.
58 пистолета, чиято цена започва от 3000 лева нагоре, изчезват.
Ятаган пропада вдън земя.
Забулено в мъгла е местонахождението на тракийския меч "Акинак", символ на Военноисторическия музей.
Два наградни пистолета "Макаров", принадлежали на именити родни военачалници, се изпаряват без следа.
Два възпоменателни медала от сватбата на Фердинанд не могат да бъдат издирени до ден днешен.
Танк "Сау Т-3 "Майбах" - т. нар. Царица, с лично посвещение на Хитлер, мистериозно се губи.
Пистолетите на генерал-полковник Владимир Стойчев също почти свръхестествено се губят.


Такава е стряскащата реалност след няколко проверки и ревизии в една от най-старите и тачени родни забележителности - Военноисторическия музей в София.


Бавно, но сигурно военните експонати изчезват. Липсите са установени. Виновни няма открити. Наказани също няма. А безценни реликви не спират да се топят във въздуха.
"Не мога да се наема да оценявам колекция, без да съм видял нито един от експонатите. Едно е сигурно - не става дума за малко пари", обяснява пред "168 часа" специалистът по старинни оръжия Радев от "Антиквариат Радев".


"Съвсем грубо казано, запазени пистолети от това време започват да се продават от 1000 евро нагоре", обясняват от фирмата за търговия с оръжие "Ай Ес Ди България".
По проста сметка според специалисти, дори ако липсващите оръжия не са принадлежали на историческа личност и не са специална изработка, липсите се равняват на
стотици хиляди


левове


За мистериозните загуби на национални реликви има достатъчно много доказателства и документи. Няколко ревизии с дати 24-25.10.2006 и 21.02.2006 и доклад на инспектората на Министерството на отбраната показват в детайли всички описани по-горе липси. В публичния регистър на Министерството на отбраната могат да се проверят всички липси на национални реликви във Военноисторическия музей.
"С отстраняването си от работа предизвиках няколко ревизии и проверки. Дори на инспектората на Министерството на отбраната. Бяха открити


много липси


Над 50 броя хладно и огнестрелно оръжие, от които 10 броя пистолети "Люгер", считан за "мерцедеса на пистолетите", са само малка част от нередностите. А пистолетите сами по себе си са уникални. Освен красиво изработени, "Люгер" са и удобни, и много точни. Цената на черния пазар започва от 1000 евро и расте. Особено ако около пистолета има история, цената му нараства в пъти повече", обяснява пред "168 часа" инж. Благой Миленов. До 2008 година той изпълнява длъжността заместник-директор на Военноисторическия музей. Миленов се занимава главно с научноекспозиционна дейност.


С шумен скандал през 2008 година той е отстранен от работа.
Около името му се нашумява с изравянето на няколко десетки танкове "Майбах" от


укрепената линия


"Крали Марко" на границата с Турция.
"Никъде в света няма подобна колекция, няма и кой да я създаде, защото няма ресурсите. Става дума за голямо богатство", обяснява мащабите на откритото Миленов. Не е тайна, че около находките веднага се роят немалко апетити.


"Оферти за Майбаховете получавахме от кралския двор на Йордания, от Русия, от Естония, от Украйна. Един от най-крупните колекционери в САЩ беше предложил да купи танковете, като беше оставил открита оферта. Можехме да си напишем каквато цена си искаме. Тогава по оценка на комисията 55 милиона евро беше стойността на цялата техника", обяснява Миленов.


Напук на световния колекционерски интерес у нас има предложения танковете да бъдат дадени за скрап.

"Истината е, че


отказах да се съглася


танковете да отидат на скрап. С това станах крайно неудобен", обяснява Миленов.
След отстраняването му от работа той завежда дело за


връщането на поста си


Печели на първа, а след това и на втора инстанция. Въпреки това до ден днешен не е върнат в музея.


"168 часа" потърси изпълняващата длъжността директор на Военноисторическия музей Соня Пенкова, която отказа коментар. От пресцентъра на Министерството на отбраната
отказаха да отговорят с мотив, че предстои обявяване резултатите от конкурс за нов директор на музея.

 

 

Документирана хронология на липсите:

ПРЕЗ пролетта на 1993-та са констатирани липсите на два сребърни часовника, принадлежали на първия български княз Александър I Батенберг.


През есента на 1997 г. е документирана липсата на три изключително ценни пистолета - "Браунинг", "Хайнел" и "Валтер", от които първите два принадлежали на ген.Владимир Стойчев. Той е командващ Първа българска армия по време на участието на България в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Под негово командване тя достига най-далечния рубеж на българската войска - Австрийските Алпи. Стойчев подписва споразумение за демаркация с командващия Осма британска армия ген. Кейтли. Освен това е и единственият чужденец, участвал в Парада на победата в Москва.


След преместването на музея на "Черковна" се констатира липсата на един от символите му - тракийския меч "Акинак", който дори присъства в старото лого.


Комплексната ревизия през 2006-2007 г. констатира липси в сбирка "Оръжие" - около 60 (шестдесет) броя хладно и огнестрелно оръжие. Сред тях най-ценни са 10 пистолета "Люгер".


В края на 2007 г. от постоянната експозиция на музея изчезват две маршалски звезди и два възпоменателни медала от сватбата на Фердинанд.


През пролетта на 2008 г. се констатира липсата на два наградни пистолета "Макаров", принадлежали на известни български военачалници (генералите Кинов и Диков).
В началото на 2009 г. е установена липсата на един ятаган от експозиция.

 

Подменени автомати

 

ОСВЕН огромните липси в изложбите едва ли виждаме оригиналните оръжия с оригиналните им части, твърди Миленов и обяснява, че причината е, че части на оръжия са били масово подменени.
"Колекционерите са влюбени в своите "играчки". Те трябва да имат своите вещи, но тези вещи е наложително да работят. При една от проверките констатирахме, че голяма част от оръжията в музея са с подменени части. Някой постоянно е правил нещо. Така оръжия не липсват и едва ли някой би заподозрял нещо. Схемата е добре измислена и сработена - колекционерът носи повредената част, а на нейно място се сдобива с работеща такава", дава чудовищни примери за злоупотреби Миленов.

 

 

15 танка изчезват

 

През годините чудовищни липси също са били констатирани. До ден днешен никъде не могат да бъдат открити най-ценните танкове, които някога са вървели по родни земи - а именно Т-5 "Пантера".
Българската армия получава като подарък от Съветския съюз 80 танка, САУ и други машини през пролетта на 1945 г. в борбата им срещу Вермахта. 15 от тях са от най-модерните за времето си танкове "Пантера". Макар да са прилежно описани в не един и два документални източника, до ден днешен местонахождението им не може да бъде издирено. След 1948 година следите им се губят.


Взвод военна полиция охранява военните музеи навън

"Един взвод военна полиция охранява Военноисторическия музей в Румъния. В такава обстановка липси едва ли има. Всеки експонат е прецизно поддържан. Изостанахме и от Румъния, а бяхме по-напред от тях", обяснява Миленов.


Уникалната Царица се изпарява без следа

НА НЕМСКИ танк Хитлер написва собственоръчно посвещение към царица Йоанна.
Съвсем естествено танкът става най-ценният експонат, притежание на роден музей. Това е и единствената машина със собствено име - "Царицата".
По непотвърдена информация "Царицата" е била продадена на богат японски колекционер за 1 млн. евро.
От България тайно я изнасят германците Томас Мартин и Матеус Майер. На 13 декември 2007 г. те са арестувани в района на с. Лесово, Ямболско, където с помощта на българския майор Алексей Петров подготвят за експорт втора машина. При неизяснени и до днес обстоятелства немците избягват от ареста и през Македония и Гърция се прибират в Германия. Няма данни България да е поискала нито екстрадицията на Мартин и Майер, нито връщането на откраднатата машина.

Николай Свинаров, министър на отбраната от 2001 до 2005:

Виновни лица няма, затова няма и наказани

 

"Има органи в държавата, които се занимават с разследване, издирване. От тях трябва да се търсят резултатите и наказаните лица. Когато бях министър, не е имало проверка, на която да съм казал "не". Когато са констатирани липси, но виновни лица не са намерени, се стига до това положение. Явно пак стигаме до проблема за по-добрата работа на правоохранителните органи", коментира специално за "168 часа" бившият министър на отбраната Николай Свинаров.


БЕЗСЛЕДНО: Ценни военни експонати изчезват яко дим.
БЕЗСЛЕДНО: Ценни военни експонати изчезват яко дим.
Николай Свинаров
Николай Свинаров
Александър Батенберг
Александър Батенберг
Царица Йоанна
Царица Йоанна