Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НА ФОКУС: Така изглежда масивът, сниман от Космоса.
НА ФОКУС: Така изглежда масивът, сниман от Космоса.

 

С ТРЕТИЯ по големина остров в България се е сдобило ДПС през 2004 г. Фирма "Дунав автотранспорт" е получила право да стопанисва флората и фауната на остров Вардим, както и да организира на него ловен туризъм и да се занимава с дърводобив.
Фирмата е собственост на Гюлдерен Оснам, съпруга на лидера на ДПС във Велико Търново Севгин Осман. Договорите, с които "168 часа" разполага, сочат, че сделката е била сключена между "Дунав автотранспорт" и Държавно ловно стопанство "Болярка" със съгласието на Министерството на земеделието и горите, начело на което тогава бе кадърът на ДПС Нихат Кабил.
"По конституция островите са изключителна държавна собственост и даването им на концесия, какъвто е случаят, става много трудно и след дoста дълга процедура. Има много специфични изисквания, които трябва да бъдат спазени. Как човек на ДПС е успял да го вземе на концесия, е най-малкото странно" - коментират ситуацията юристи.
Още по-странен е фактът, че "Дунав автотранспорт 2", която стопанисва острова, се занимава с автобусни и таксиметрови превози и оборудване на складове и няма никакъв опит в организирането и разработването на ловни стопанства.
Като капак на Вардим единствено в България гнездят редки птици като нощната чапла и лопатарката. Има твърдения, че в ловното стопанство редовно са отсядали големци от движението, които се отдавали на лов, без да се съобразяват с това.
"Ще поискам на заседание на Централното оперативно бюро на ДПС да бъдат повикани бившите министри Нихат Кабил и Валери Цветанов да отговарят на какво основание са съдействали огромната островна площ от над 60 декара в река Дунав да бъде

предоставена за еднолично ползване

и разпореждане от близки на активиста на ДПС" - твърди пред "168 часа" депутат от движението, след като се запозна със случая. "Това е удар върху името на ДПС. Заради такива сделки и хора ни излезе лошо име" - казва още народният избраник.
"Немислимо е цял остров с рибата, чаплите, елените лопатари и специфичният вардимски дъб да се отдават на един човек - Севгин Осман, член на Областния съвет на ДПС Велико Търново" - възмущават се и природозащитници от град Свищов.
"Докато ДПС беше в управлението на тройната коалиция, многократно съм водил преговори в земеделското министерство за анулиране на договора за ползване на дивеча от фирмата на съпругата на Осман" - твърди друг народен представител от ДПС.
"Получих сигнали, че наши кметове правят на острова бурни купони до зори, а преди

депесарските авджии управници

били чапли, голям и малък корморан, елени лопатари, блестящ ибис.
"Ловците стреляха безразборно, хич не ги интересуваше, че остров Вардим е включен в националния план за опазване на най-значимите влажни зони, както и в Световния план на влажните зони. След това е имало веселби в хижата на горското. Никой не се е съобразявал със забраните на Българското дружество за защита на птиците да не се стреля по някои от тях, тъй като са защитени видове" - гневят се природозащитници от региона.
Само отбрани гости от партийния елит на ДПС можело да посещават живописния остров. Местни се оплакват, че те нямат достъп до Вардим. Когато отивали с лодките си до него, били гонени и заплашвани от охраната.
Няма сведения самият Доган да е ловувал на острова. Там често е ходил доскорошният му заместник Касим Дал.
"Господин Дал идваше тук да ловува предимно през уикенда - събота и неделя. Компания първо в лова, а после в бурните купони му правеха лидери на ДПС от регион Велико Търново" - твърдят пред вестника партийни източници от района.
"Целият град знаеше, когато Дал ще идва да стреля. С него беше внушителна група от млади яки момчета от младежката организация на ДПС" - разказват свидетели.
Скъпите гости, сред които понякога за цвят имало и активистки на ДПС, били откарвани до острова с моторния кораб "Нове" с регистрационен номер 112. Возилото е собственост на фирма "Дунав автотранспорт 2", която по документи притежава островния масив. С "Нове" на Вардим били доставяни и красиви момичета, както и "тежката артилерия" - кметове на ДПС от общини в Северна и Североизточна България - казват пред "168 часа" депутати на Доган. В групата влизали и висши чиновници от съседните общини.
"Такова събиране на тумби и веселби до зори, докато електоратът ни се чуди как да оцелява в трудните години на кризата, никак не говори добре за партията" - коментира ситуацията търговищкият депутат от ДПС Ердоан Ахмедов.
"Ловувал съм многократно на острова" - потвърди пред "168 часа" изключеният наскоро от ДПС Касим Дал. - Севгин Осман ми е повече от брат! Атаката сега е срещу мен, не срещу него. Не помня точно по какво сме стреляли - дали по диви прасета, елени или птици. Всичко беше според изискванията на закона" - категоричен е Дал.
Причината живописният остров Вардим да премине в ръцете на

съпругата на активиста от ДПС

Гюлдерен е прозаична - невъзможността на Държавното горско стопанство в Свищов и Районната дирекция на горите във Велико Търново да организират лова в Държавен дивечовъден участък - Вардим. Как фирма за автотранспорт ще се прави по-добре от училите за това горски, изглежда, не тревожи нито един чиновник.
В две предложения до председателя на държавната агенция по горите, с които "168 часа" разполага, ръководителите на горските институции посочват, че поради липса на необходимите финансови средства, персонал и техника за правилно стопанисване на стопанството се налага "откриване на конкурс за отдаване и стопанисване на дивеча" на остров Вардим. От ръководството на агенцията по горите уважават предложенията и издават заповед с дивеча на острова да се разпорежда фирмата на депесарския лидер. В конкурса за концесия са пренебрегнати всички останали. Някои от тях твърдят, че им е било казано в прав текст да не участват, защото решението кой да стопанисва оствава вече е взето и те нямат никакъв шанс.
Така фирмата за автобусни и таксиметрови превози и за оборудване на складове "Дунав автотранспорт" от 2004 г. до днес е стопанисвала

дивечовъдния участък

"Вардим". Това показват и петте договора за организиран ловен туризъм, първият от които е от 8 март 2004 г. В друг протокол на Държавно ловно стопанство - гр. Свищов е посочено, че частното дружество управлява ловния район заедно с държавното горско в дунавското градче. Това едва ли отговаря на истината, при положение че горските шефове веднъж са признали пред агенцията по горите, че нямат пари за стопанисването на острова и затова търсят на кого да възложат управлението му.
"Всичко е законно и за това имаме договори! - каза пред "168 часа" Севгин Осман, чиято съпруга де факто управлява острова. - Не може да се говори за каквито и да било оргии. Всичко е по закон!" - категоричен е председателят не ДПС във Велико Търново.
В момента върви процедура за отдаване на острова на концесия. Доскорошната фирма собственик "Дунав автотранспорт" е класирана на последно място, казаха за "168 часа" от Министерството на земеделието и храните.
"Никой друг освен държавните дивечовъдни станции и държавните лесничейства не може да стопанисва дивеч в държавните ловностопански райони. Националното управление по горите е предоставило възможността за продажба на отстрел по линия на организирания ловен туризъм, какъвто е случаят с остров Вардим. Няма данни тогавашните министри на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов да са имали отношение към сключените договори с частната фирма" - пише в становище на земеделското министерство относно предоставянето на ловния район за отстрел. В становището не е посочено защо е предпочетена единствено фирма "Дунав автотранспорт".

 

Тодор Тодоров - кандидат-концесионер

Казваха ми: Никога няма да го получиш!

- Г-н Тодоров, искали сте да стопанисвате остров Вардим. Защо областната управа ви отказа?
- Няколко пъти съм ходил в районната дирекция по горите във Велико Търново. Исках да подпиша договор за стопанисване на острова. Директорът беше категоричен, че това няма да стане, колкото и да го желая. Каза ми: "Не си прави илюзии. Няма да ти дойде редът." Отказ получих и от директора на Горско стопанство - Свищов. Нито един ръководител до ден днешен не ми е отговорил както на мен, така и на много други, защо само фирмата на Сезгин Осман стопанисва масива.
Специално заради острова регистрирах фирмата си за ресторантьорство и търговска дейност. Вече имам няколко заведения в Свищов. На брега на реката срещу острова строя къща за гости. Идеята ми е да открия нови заведения, тъй като гледката е невероятна. Имам впечатление, че тук са намесени политици от ДПС, тъй като се притесняват, че островът ще им бъде отнет.
- Кои са те?
- Севгин Осман непрекъснато парадира в града, че островът е негов заедно с дърводобива и лова. И никой не може да му го отнеме. Най-вероятно ще търси съдействие от Касим Дал и връзките му в съда. Двамата са много близки, тъй като са лежали в затвора в годините на възродителния процес. Не изключвам Дал да повлияе на магистратите в някаква степен да решат казуса в полза на депесарската фирма.

 

 Нихат Кабил, бивш министър на земеделието

Не съм стъпвал там

НЯМА да влизам в интрига. Ако депутатът, който е подал сигнала, има претенция към договора за стопанисване на острова, да се обърне към компетентните органи. Аз нямам никакво отношение по този въпрос. Не съм стъпвал на острова.
Директорът на държавно ловно стопанство "Болярка" Йордан Бобонков заяви пред "168 часа", че е отскоро на този пост и не е запознат с казуса. По тази причина не може да коментира дали правомерно държавната горска фирма е сключила договор с частна за организиране на лова и дали одобрява тази практика, въведена от предишното ръководство.

Севгин Осман

Всичко е законно

АПЕТИТИТЕ към остров Вардим са много големи, защото има много дивеч. Действително фирмата на съпругата ми "Дунав автотранспорт 2" е стопанисвала острова, конкретно е отговаряла през годините за лова. Подписвал съм договори, с които съм се ангажирал да им съдействам да храня животните и да се грижа за тях. Най-важното - ние спираме бракониерите. Всеки ловен излет е съгласуван с ръководителите на държавното лесничейство във Велико Търново "Болярка". Отстреляният дивеч е заплащан. А ловните дружинки от региона, които имат претенции към острова, като дойде време за плащане - бягат. Друг е въпросът, че сред тях има доста бракониери. Когато зачестят ловните излети, дивечът се плаши и бяга. Така може да изчезне едно природно богатство в Дунав.

 

Хасан Хаджихасан - депутат от ДПС

 Ще сезирам прокуратурата
В ПРАВОМОЩИЯТА ми на депутат е да поискам Окръжна прокуратура - Велико Търново, да извърши проверка по случая, след като има сигнал от ловните дружинки, че не са допускани до острова. При открити нарушения от виновните лица да се потърси наказателна отговорност. На какво основание само Касим Дал ловува на територията на острова. Той миропомазан ли е? Какъв е?

 

 

Удобство: Ловците отпътуват със специален моторен кораб за отстрел на елени в острова.
Удобство: Ловците отпътуват със специален моторен кораб за отстрел на елени в острова.
Тодор Тодоров
Тодор Тодоров
Сполука: Еленовото месо отново ще бъде извозено на борда на кораба.
Сполука: Еленовото месо отново ще бъде извозено на борда на кораба.
Задоволство: Авджиите напускат, удовлетворени от отстрела.
Задоволство: Авджиите напускат, удовлетворени от отстрела.
Хасан Хаджихасан
Хасан Хаджихасан