Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сензация: Бременната Любка е пред трансфер в “Динамо” (Казан)  точно в момента, в който треньорът на тима е на път да оглави женския ни национален отбор.
Сензация: Бременната Любка е пред трансфер в “Динамо” (Казан) точно в момента, в който треньорът на тима е на път да оглави женския ни национален отбор.

 

  НА бременните жени обикновено не се препоръчват никакви физически натоварвания, стрес, нерви.
При някои български волейболистки бременността явно е по-особен вид и това е разрешено. На база данните за трансферните сертификати, публикувани в електронния регистър на Международната волейболна федерация (FIVB), “168 часа” установи прелюбопитен факт.
Бременната треньорка на “Левски Волей” и девическия национален отбор Любка Дебърлиева, която бе и капитанка на националния ни тим,  от няколко дни официално е състезателка на чуждестранен отбор! Трансферът на Любка е факт от ранния следобед на 9 февруари т.г, има си и номер в системата на Международната волейболна федерация. Това, че бременната ни състезателка ще играе на полето, не е единствената интересна новина в случая. Следващата е дори още по-интересна: Дебърлиева вече е състезателка на “Динамо” (Казан), където треньор е одобреният от Българската волейболна федерация (БФВ) за нов национален селекционер Ришат Гилязутдинов!
След като в края на миналата година бе освободен Драган Нешич, лично президентът на БФВ инж. Данчо Лазаров започна да води преговорите с Гилязутдинов.

Лазаров дори отиде на крак в Русия

за да разговаря с него. Кандидат за селекционер на националките ни бе и именитият италиански треньор Джовани Капрара, както и сънародниците му Марчело Абонданца и Джузепе Кукурини. Родните волейболни шефове обаче предпочетоха 38-годишния треньор на казанци. Единият от мотивите бе, че говорел руски и ще се разбира лесно със състезателките ни.
Самият Данчо Лазаров сподели, че Гилязутдинов е фаворит за длъжността. Очакваше се на 9 февруари т.г.  (сряда) треньорът официално да потвърди поема или не женския ни национален тим. Поне според  официалната информация се чакаше единствено разрешението от “Динамо” (Казан). Самият Ришат сподели пред медиите, че с радост би станал треньор на националките ни.  До редакционното  приключване на “168 часа” информация по въпроса все още нямаше. Но така или иначе треньорът на казанци бе лансиран  като основен претендент и през последните два месеца от родната волейболна федерация изобщо не криеха това.   
Сега новината, че бременната Любка Дебърлиева е пред трансфер в отбора на Ришат Гилязутдинов, е на път да взриви волейболната общност у нас. По много причини. И да постави много въпроси. От години във волейболните среди се говори, че Дебърлиева е в

“прекалено близки отношения”

с шефа на родната волейболна федерация Данчо Лазаров. След европейското първенство през 2007 г. бившият вече треньор на националките Драган Нешич, визирайки тези слухове, заяви: “Любка Дебърлиева е основен разпределител на отбора, защото има качества. Личният є живот не ме интересува, с какви очи я гледат другите хора - също.”
Прав е Нешич - личният живот си е право на всеки. По принцип, когато хората се обичат, да си се вземат, да си родят здраво детенце и да си живеят заедно - по живо, по здраво. Стига обаче връзката им да не ощетява по някакъв начин други хора, институции, отбори. Стига тя да не превръща например национални отбори в заложници на личните отношения. Всичкото това го казваме “по принцип”. Ако някой волейболен шеф и някоя волейболистка разпознаят себе си - няма да е зле да обяснят защо смятат, че се отнася за тях. А ако говорим само с факти, то и те самите будят, меко казано, недоумение. Новият номер на сертификата на Дебърлиева, с който тя отива да играе в “Динамо” (Казан), излезе точно на 9 февруали т.г. Тоест - в деня, в който се очакваше да стане ясно дали треньорът на споменатия отбор ще стане нов селекционер на националките ни.  Иначе електронният трансферен сертификат на бременната Дебърлиева се подвизава в системата на FIVB под номер 2452.  Според документа той е от 16 август 2010 г., като Дебърлиева трябва да играе в Казан до 30 май 2011 г.  Странно защо при това положение седмица по-рано - на 8 август 2010 г.,

президентът на “Левски” Тихомир Лесев обяви по медиите

че Любка Дебърлиева е новият треньор на женския волейболен отбор на “Левски” (собственик на клуба е шефът на федерацията инж. Данчо Лазаров, бел. авт.)!  
“Какво лошо има в това? Дебърлиева е контузена в момента. Познава достатъчно добре обстановката в клуба, така че не виждам нищо нередно”, коментира тогава назначението на Любка Лесев.
Факт е, че наистина по това време Дебърлиева бе контузена и
не трябваше да играе няколко месеца. Което прави нещата още по-странни и трудни за обяснение. В началото на август Любка хем е вече треньорка на “Левски”, хем е контузена и е ясно, че няма да може да играе поне до Нова година, и хоп - седмица по-късно (на 16 август 2010 г.) се оказва, че е пред трансфер в “Динамо” (Казан)! Как така дебнещите и за най-малката подробност руснаци са се навили да преговарят със състезателка, за която вече се знае, че е за месеци извън полето? И има ли това връзка

с назначението на треньора им у нас.

И още една прелюбопитна (да не кажем друга дума) подробност. Както вече бе споменато, електронният сертификат на Дебърлиева за трансфера в “Динамо” (Казан) е с дата от 16 август 2010 г. и е под номер 2452. В същото време електронният трансферен сертификат на националката Емилия Николова от 17 януари 2011 г. е с номер 2391 (през януари тя премина в румънския “Томис” (Констанца)! Как така документ от лятото на 2010 г. е с по-голям номер от такъв, оформен през зимата на 2011 г.?!
Така или иначе според електронния трансферен регистър на FIVB бременната треньорка на “Левски” и на девическия национален отбор Любка Дебърлиева е вече състезателка на “Динамо” (Казан),  трансферът е в сила от 9 февруари 2011 г., треньор на волейболистката ще бъде одобреният до момента за нов селекционер на националките ни Ришат Гилязутдинов.

Сертификатът на Дебърлиева

навярно може да хвърли в ужас всеки гинеколог. В публичното пространство не се споменава в кой месец е бременна Любка Дебърлиева. Но дори да предположим, че тя е в 1-2 месец, то през май, когато изтича договорът є с “Динамо”, вече ще е в четвърти-пети. Къде по света има волейболистка с коремче в пети месец, която да рискува живота на детето си и да скача на блокада, да се хвърля да спасява топките на полето!
Впрочем има още една любопитна подробност. Когато се разбра, че БФВ води преговори с Ришат Гилязутдинов, някои спортни сайтове написаха, че всъщност именно бив-шата капитанка на националния отбор Любка Дебърлиева е  връзката между него и България
Колегите припомниха, че Дебърлиева игра пет сезона в руската Суперлига и вече е работила заедно с Гилязутдинов - в тима на “Липецк”. Написано бе, че 30-годишната разпределителка “със сигурност ще бъде в екипа на новия селекционер”. От федерацията до ден днешен не са опровергали последното.

От всичко казано дотук се раждат много въпроси.

На първо място: защо съществува този сертификат в регистъра на FIVB, и то под такъв будещ недоумение номер? Защо и какво ще търси бременната волейболистка, спрягана за много близка на шефа на БФВ, в Казан? Как така “Зенит”, който е считан за най-богатия женски волейболен клуб, е “проспал” тези факти? И не на последно място - има ли всичкото това връзка с намерението на федерацията (поне към 9 февруари 2011 г.) да назначи треньора на “Зенит” за нов селекционер на женския ни национален?  Въпросите стават много. Има и едно нещо, което е безспорно - бременна волейболистка, картотекирана в богат клуб като “Динамо” (Казан), ще взема несравнимо по-високи майчински, отколкото в “Левски”... И това го казваме ей така, по принцип...
На всички останали въпроси трябва да отговорят шефовете в Българската волейболна федерация.  Затова “168 часа” им ги зададе официално.

Чрез пресцентъра на БФВ изпратихме директни въпроси

към председателя на федерацията инж. Данчо Лазаров. Попитахме го има ли връзка между трансфера на Дебърлиева в “Динамо” (Казан)  и намерението на федерацията да назначи треньора на споменатия тим за нацонален селекционер. Директно отправихме и въпроса не се ли притеснява г-н Лазаров, че тези факти ще породят коментари, че националният отбор става заложник на лични отношения и интереси. Отговори така и не получихме. 

 

Волейболистите ни са роби - само Матей е свободен състезател

 България държи първото място в света по състезатели, обвързани с клубове.
Волейболистите излизат да играят в чужбина по два начина - като свободни агенти или като състезатели, чиито права се държат от някой клуб. Проверка на “168 часа” в електронния регистър на Международната федерация установи стряскащи данни. През този сезон зад граница играят общо 1375 състезатели от цял свят. От тях с договори към местен клуб са 199 души. Почти една трета от тях са българи - 73-ма! От родните волейболисти, играещи в чужбина, само Матей Казийски е свободен състезател! Всички останали са “вързани” с договори към клубове. От отборите в Суперлигата ЦСКА и “Левски” имат този сезон по 17 души зад граница, “Черно море” има 6, “Славия”, “Марек” и “Лукойл” - по 5, “Пирин” и “Арда” - по двама.
При жените положението не е по-различно. От 1097 състезателки зад граница 133 са обвързани с клубове. От тях почти половината - 55, са българки! България е безспорен лидер в това отношение, на второ място е Беларус с едва 9 “вързани” състезателки! Справката сочи, че “Левски” има 21 състезателки в чужди клубове, ЦСКА - 14, “Славия” - 12, “Академик” - 3, “Плевен”, “Марица” и “Локомотив” (СФ) - по 2. Имаме само три свободни състезателки, едната от които е Тони Зетова, а другите са с двойно гражданство.
Това дългосрочно обвързване на състезателите си има обяснение. Родната федерация - в разрез с всички закони и правилници, продължава да иска от клубовете, сключващи договори със свободните ни състезатели, по 10 000 евро! Въпреки че в новия правилник на Международната федерация е записано, че приемащият свободен състезател клуб плаща такса само на Международната федерация, на родните волейболни шефове не им пука. Доскоро някои чуждестранни клубове се заканваха, че това е “рекет” и ще сезират Международната федерация. Сега и на тях не им пука и не им се занимава с дела, защото вече са намерили начин да не са потърпевши, като удържат тези 10 хил. евро от парите на съответния състезател! Затова и родните волейболисти - щат, не щат - сключват договори с клубове. Така от джоба им се удържат между 500 и 1500 евро. Толкова иска федерацията при обвързаните с клубове волейболисти.
В повечето случаи обвързването на даден състезател с клуб е само фиктивно и нерядко буди смях и съжаление. Страшимира Филипова например, която от години играе в руския “Уралочка”, се води собственост на “Марица” (Пловдив). Според правилника, за да е собственост на даден клуб, състезателят трябва да е играл в него поне една година. Колкото и да си напряга човек паметта, трудно ще се сети кога Страши е играла в този отбор... 
 

Радо Стойчев тръгва за олимпийска титла, махна тим мениджъра Евгени Генчев

Радостин Стойчев вече официално е селекционер на националния отбор по волейбол на България.
Специалистът бе представен пред журналисти на пресконференция в София. На срещата присъства и помощникът му   Камило Плачи. “Интересът към волейбола в България е много голям и това ме радва. Радвам се, че съм тук, горд съм, че ще работя с националния отбор на България. Това е голяма чест и отговорност. Целта ми е да побеждаваме във всички мачове и участие на финалите на всички големи първенства, включително олимпиадата в Лондон през 2012 г. Обещания не давам, единственият ангажимент, който мога да поема, е, че аз и всички тук ще дадем максимум от себе си за постигането на тази наша мечта”, сподели Стойчев. Допълни, че засега няма намерение да натурализира чуждестранни волейболисти, въпреки че се спрягаше името на Османи Хуанторена, който е волейболист на водения от Радо световен клубен шампион “Тренто”, както и това на бразилския разпределител Рикардо.
“За някои постове щеше да е хубаво да се привлекат чужденци, но според правилата на Международната федерация, за да може един волейболист да играе за друга страна, са необходими минимум 3 години, а моят договор за 2 години”, обясни селекционерът. С представянето му се изясни и друг важен въпрос. През последните дни се говореше, че Стойчев щял да запази настоящия мениджър на националния Евгени Генчев. Генчев бе много близък до бившия селекционер Силвано Пранди и бе в основата на сключените договори на редица национали с мениджърите на водения по това време от Пранди отбор на “Модена”. Сега за тим мениджър Стойчев предпочете Георги Събчев. Освен Камило Плачи, негови помощници ще са трима българи - Георги Петров (треньор на “Лукойл”), Мирослав Живков (треньор на “Пирин”) и Найден Найденов (треньор на “Марек”). Като лекар остава Динко Захариев, а масажист - Петър Атанасов. Търси се още един масажист, както и нов кондиционен треньор и физиотерапевт.
 

ТОП: Инж. Данчо Лазаров и шефовете в БФВ направиха Дебърлиева капитанка на девическия национален отбор и на “Левски”.
ТОП: Инж. Данчо Лазаров и шефовете в БФВ направиха Дебърлиева капитанка на девическия национален отбор и на “Левски”.
На ръба: “Динамо” и треньорът му Гилязутдинов вече са разписали трансфера на бременната Любка. Подписи са сложили и  “Левски”, БФВ и руската федерация.
На ръба: “Динамо” и треньорът му Гилязутдинов вече са разписали трансфера на бременната Любка. Подписи са сложили и “Левски”, БФВ и руската федерация.
Шушу-мушу: Бившият треньор на националките Нешич обясняваше, че не го интересувал личния живот на капитанката Дебърлиева.
Шушу-мушу: Бившият треньор на националките Нешич обясняваше, че не го интересувал личния живот на капитанката Дебърлиева.
Любка Дебърлиева
Любка Дебърлиева
Бойно: Въпреки всички дела и ядове, които родни шефове му създадоха, Матей успя да стане свободен състезател.
Бойно: Въпреки всички дела и ядове, които родни шефове му създадоха, Матей успя да стане свободен състезател.
На добър час: Феновете в България стискат палци на Стойчев, Плачи и новият екип на националния отбор.
На добър час: Феновете в България стискат палци на Стойчев, Плачи и новият екип на националния отбор.