Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Истърбрук застава начело на компанията "Макдоналдс" през 2015 г.
Истърбрук застава начело на компанията "Макдоналдс" през 2015 г.

Милионерът Стив Истърбрук спаси веригата от фалит, налагайки здравословните менюта, но тежко наруши собствените си правила

Милионерът и шеф на "Макдоналдс" Стив Истърбрук загуби мястото си, след като призна, че е нарушил собствените си правила и е започнал любовна авантюра със служителка на компанията. Според фирмената политика на хранителната верига шефовете нямат право да са близки с подчинените, за да се избегнат делата за сексуален тормоз. На работниците също е забранено да си уреждат срещи с колеги.

"Това беше грешка

Предвид ценностите на компанията съм съгласен с мнението на съвета на директорите, че за мен дойде време да продължа напред", написа Истърбрук в електронно писмо до работниците на "Макдоналдс".

Служителката, която е участвала в любовната афера, също ще изгуби работното си място. Стив Истърбрук ще може да запази бонусите си в акции на стойност над 37 млн. долара. Той ще получи и около

675 хил. долара обезщетение след напускането си. Годишната му заплата досега в "Макдоналдс" беше близо милион и половина долара на година. Споразумението за раздяла на Истърбрук съдържа и двугодишна клауза за неизвършване на конкурентна дейност. Тя му забранява за срок от 2 г. да работи за дълъг списък от компании в бързото хранене.

За нов президент и главен изпълнителен директор на "Макдоналдс" бе избран Крис Кемпчински. 51-годишният Кемпчински досега оглавяваше подразделението на компанията в САЩ, което има около 14 хил. ресторанта за бързо хранене.

Американската корпорация "Макдоналдс" е един от гигантите в бранша. Компанията има общо над 38 хил. заведения в повече от 100 държави по света. Уволненият сега шеф Стив Истърбрук е британски бизнесмен, който от години се занимава с ръководството на вериги ресторанти и заведения. Успешният мениджър

е изстрелял от фалита до върха не една и две компании. С креативните си идеи за реклама и развитие той помага на много по-стари вериги да се преобразят до неузнаваемост.

Начело на "Макдоналдс" богаташът, чието състояние възлиза на малко над 15 милиона паунда, застава през 2015 г. Той поема компанията в един от най-тежките й моменти, когато продажбите рязко намаляват, а редица заведения в цял свят затварят врати. Подобно на други големи вериги за бързо хранене, "Макдоналдс" е изправена пред предизвикателството, че клиентите й вече търсят по-здравословно меню. Бизнесменът и екипът му запретват ръкави и резултатът е, че "Макдоналдс" удвоява своята пазарна капитализация и всяка година увеличава чистата си печалба.

Истърбрук обаче направи и нещо повече. Той успя да вдигне самочувствието на хилядите си колеги, след като премести офиса на фирмата на пъпа на Чикаго в супермодерна и екологична сграда, в която сред стотици дръвчета служителите обслужват клиентите с най-новите технологии и

с най-екологичните менюта

Истърбрук, който е разведен, започва работа за веригата в далечната 1993 г. като мениджър в Лондон, преди да си проправи път към върха на компанията. Той я напуска през 2011 г., за да стане шеф на Pizza Express, а след това и на азиатската хранителна верига Wagamama. Но се връща на пожар две години по-късно, за да спасява намаляващите продажби на "Макдоналдс" във Великобритания и Северна Европа. След като показа завидни резултати, бордът го назначи за изпълнителен директор през 2015 г.

На Истърбрук се дължи съживяването на ресторантите

чрез реконструкция на самите сгради и използването на по-качествени продукти. Той се насочи към младото поколение, което използва мобилни приложения, за да улесни доставките и плащанията онлайн. Стратегията му даде резултат, а продажбите в търговските обекти компенсираха спада и регистрираха ръст. Стойността на акциите нарасна почти двойно.

В края на септември веригата обяви, че ще тества веганските бургери на Beyond Meat и в Северна Америка, след като ги пусна в Германия и Израел.

Така благодарение на Истърбрук "Макдоналдс" взе трудния и отлаган завой към здравословните храни, но не можа да му прости любовната забежка.