Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семейството на един от най-известните престъпници в света Хоакин Гусман, по известен като Ел Чапо, никога не се е подчинявало на законите. За него правилата не важат, а служителите на реда са смешници в униформи, с които лесно може да се подиграваш.

Ел Чапо успяваше да избяга от тях многократно през годините. Той се измъкваше от силите на реда, криейки се в тайни тунели, зад шкафове, под вани и в райони на далечни планини. Наркобаронът доказа, че е почти неуловим и след като два пъти избяга дори от затвора.

Този път синът на Ел Чапо Овидио Гусман Лопес успя да се измъкне от правосъдието.

Истински холивудски сценарий се разигра в област Куликан,

Мексико, когато след залавянето на сина на Ел Чапо най-неочаквано за властите наемници решават да го освободят.

Членове на картела "Синалоа", който след залавянето на Ел Чапо се ръководи предимно от синовете му, принудиха трийсетчленен патрул, съставен от правителствени сили, да пусне шефа им. Конфронтацията продължи няколко минути, но превърна улиците на Куликан в истинска кървава баня.

По време на престрелката загинаха осем души. Снимки на тела по улиците успяха да шокират целия свят. Появиха се и видеа на ожесточени престрелки по улиците, въоръжени мъже, блокирани пътища и жители, бягащи да се спасят от сблъсъка. Изгорени са и множество автомобили.

Малко преди да бъде заловен,

Овидио Гусман Лопес е бил открит от силите на реда,

докато патрулирали из Куликан. След ареста му властите са обградени от въоръжени членове на картела, които са ги принудили да го освободят.

Местните власти обявиха, че Овидио Гусман е открит в къща от полицията по време на рутинно претърсване. След това обаче членове на картела започват мащабно нападение срещу силите на реда в опит да си го върнат.

Смята се, че Овидио Гусман играе сериозна роля в картела "Синалоа" след ареста на своя баща. Той е син на наркобарона Ел Чапо, който по-рано през годината беше осъден на доживотен затвор в САЩ.

62-годишният Гусман беше признат за виновен в Ню Йорк по 10 обвинения, в това число за трафик на наркотици и пране на пари. Овидио също е издирван в САЩ по няколко обвинения за трафик на наркотици. Смята се, че той се е заел и със задачата да възроди картела на баща си.

Районът Куликан, където е открит Овидио Гусман, е истинска крепост на картела "Синалоа". Властите от месеци подготвяли залавянето му, но не очаквали то да е толкова неуспешно. С освобождаването на Овидио Гусман властта в Мексико претърпя едно от най-запомнящите се

поражения в 13-годишната си война срещу дрогата

"Беше взето решение за оттегляне от къщата без Гусман, за да се избегне още насилие в района и да се опази животът на нашия състав, както и да се възстанови мирът в града", обясни министърът на сигурността в Мексико.

Президентът на страната също коментира нелепата ситуация и се опита да оправдае действията на силите на реда.

"Подкрепих тези решения, защото

ситуацията излезе извън контрол

и много граждани бяха изложени на риск. Не може да бъде оценяван животът на един престъпник по-високо от живота на невинни хора. И беше решено да бъде запазен животът на тези хора", каза президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор на пресконференция.

Според бивш представител на американските власти и друг запознат със случилото се източник, силите зад бързата и ефективна контрареакция на картела са били предвождани от още един член на фамилия Гусман - по-големият син на Ел Чапо Иван, който е заел видна роля в картела след залавянето на баща му.

Твърди се, че Иван първоначално също е бил заловен от военните, но неговите наемници бързо са надделели над въоръжените сили и са осигурили освобождаването му. Вече на свобода,

по-големият брат организирал смайваща демонстрация

на сила, за да осигури освобождението и на своя брат Овидио. Командвана от него група задържала войниците като заложници и отвлякла семействата им.

Победата на картела разкрива плашеща картина на властта, упражнявана от организираната престъпност в Мексико, обобщавайки в един 8-часов период степента, до която страната е заложник на престъпни мрежи - без план за справяне с насилието, довело страната до най-смъртоносната точка от десетилетия насам.

Случилото се е огромно унижение за президента, който многократно отхвърляше съмненията в стратегията си за сигурност или, според критиците, липсата на такава.

Подобно на своя предшественик президентът Лопес Обрадор се опита да се дистанцира от

насилието, разкъсващо страната,

като вместо това предпочете да се фокусира върху серия от национални програми за справяне с бедността.

Остава неясно как властите са очаквали да задържат лидер на един от най-могъщите картели в света на собствената му територия без сериозни подкрепления или адекватни планове за изтегляне след операцията.

На пресконференцията в петък Лопес Обрадор прекара повечето време в игнориране или опити за избягване на темата, като същевременно отхвърляше критиките срещу унизителното поражение на правителството, нанесено от страна на организираната престъпност.

"Не може да се бориш с огън чрез насрещен огън. Не искаме да има загинали, не искаме война. Важно е да се разбере това", коментира той решението да бъде предаден Гусман обратно на картела му.

Кабинетът по въпросите на сигурността на Лопес Обрадор впоследствие обвини до голяма степен самите войници за случилото се и призна, че операцията е била зле планирана. Общественият гняв накипява не само заради унизителното поражение, но и заради слабата стратегия на правителството за борба с беззаконията.

“Мога да обобщя това като провал

- както от тактическа, така и от стратегическа гледна точка," каза Кристиан Ерлих, експерт по сигурността в Riskop, мексиканска фирма за анализ на рисковете.

От самото начало Лопес Обрадор имаше трудности да се справи с нарастващото насилие в страната. След като обеща да премахне военните от улиците, където конфронтациите с организираната престъпност само засилиха насилието, той вместо това избра да създаде нов орган на реда - Националната гвардия.

Мексикански войници и други сили бяха прехвърлени в новата институция. Силите на Националната гвардия в момента основно се фокусират върху охрана на границите на страната и залавяне на мигранти, минаващи през Мексико на път за САЩ.

Същевременно

убийствата продължиха

да достигат

рекордни нива

през последните две години. Тази година страната е на път да изживее най-големия брой убийства, откакто властите са започнали да водят статистики за нивата им.

Събитията в Куликан със сина на Ел Чапо се случват седмица след убийството на 13 полицаи в Мичоакан и престрелка край Игуала, в която загинаха 15 души. Сега неосъщественото залавяне на сина на Ел Чапо доведе до поне осем жертви.

Не е ясно дали битката за него няма тепърва да се разрази. Мнозина смятат, че сегашният провал и решението на властите да освободят Гусман, след като са били обкръжени от наркокартелите, ще придаде смелост на организираната престъпност. Смелостта си синовете на Ел Чапо са наследили от световноизвестния си баща. Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо е обявен за по-опасен за САЩ дори от Осама бин Ладен. След ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" Ел Чапо заема първата позиция в най-издирваните мъже в света. През годините Ел Чапо доставя около 80% от наркотиците в повечето американски градове.

Картелът му "Синалоа", който носи името на родния му щат, внася по над 4000 кг кокаин във всеки мексикански град. Ел Чапо прекарва времето от 1993 до 2001 година в затвор в Мексико, след което

успява да се измъкне с количка за мръсно бельо

В бягството му са замесени над 80 души.

13 години си играе на котка и мишка със спецзвената на властите в Мексико и САЩ. Заловен е в хотелската си стая по бельо и заспал след бутилка ром в малките часове на деня. До него се търкалял калашников и пачки. Ел Чапо е известен със странната си мания да превзема ресторанти за една нощ.

Бодигардовете му заграждали входовете на заведенията и обявявали появата на "шефа", като успокоявали гостите на заведението да консумират на воля, а Ел Чапо ще плати. Уловката била, че никой не можел да напусне заведението, докато наркобаронът не разреши това.

С времето той се превърна в един от най-големите наркотрафиканти за САЩ. През 2009 г. Гусман влезе в класацията на Forbes на най-богатите хора в света под номер 701 с лично състояние, оценявано на 1 млрд. долара. Той беше обвинен в това, че е подпомогнал транспортирането на стотици тонове кокаин в САЩ, както и в заговор за производство и разпространение на хероин, метамфетамини и марихуана. Смята се, че той също така е използвал наемни убийци за множество убийства, нападения и отвличания. В момента Ел Чапо излежава доживотна присъда в САЩ.

Овидио Гусман Лопес
Овидио Гусман Лопес