Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много загадки криеха тези избори, но тук ще се спра на две: 1. Защо най-елитните социолози този път обявиха мълчалива стачка, не дадоха прогнози непосредствено преди вота? 2. И защо мургавите махали в столицата, като например Факултета или Красна поляна, гласуваха над 90 на сто за ГЕРБ? А едно време бяха червени крепости! Как стана така, че най-левият електорат стана най-десен?

На пръв поглед между двете няма общ знаменател. Но при повторно вглеждане май причината е една и съща - сушата. Пресъхна реката с партийните субсидии. Да,

финансирането стана като старческо уриниране

и естествено най-много пострада Столетницата.

За който е забравил, ще напомня – през пролетта лъсна, че вместо по 11 лева на вот, както си е по закон, партиите вземали по 13 лева. Наложи се да връщат големи суми. Като чу възмущението на широките народни маси, премиерът повели партиите да върнат надвзетото, а субсидиите сви на 1 лев, с което уважи референдума от 2016 година. Глас народен – глас Божи. Не Борисов вкара БСП в капана, а Бог.

Тогава се разбра, че ГЕРБ предвидливо е скътал над 30 милиона в дюшека и няма да има проблеми с връщането. Но БСП се оказа прахосница. Трябваше да върне над 4 милиона лева, а в касата й ветровете носеха тръни и мишките танцуваха “Последен валс”. В същото време столетницата се бе претоварила с разходи - телевизия, вестник, политолози, социолози, рапъри, какво ли не. И нищо чудно, че за ромското включване не й остана и пукнат грош.

Освен това ромските гласове били поскъпнали. По телевизиите казаха, че вече искали по 300 лева на глас и никакви пазарлъци. По-точно, по 300 лева вземат посредниците, а до самите роми я стигнат по 50 лева, а не.

Пладнешки капитализъм. Свирепа експлоатация на човека от човека. Човешко ли е да отнемаш пет шести от залъка на най-гладните? Ако бях от ДБ, щях да предложа пазарна реформа и в този клъстър. Например веригата LIDL да поеме търговията с гласове. Тя би въвела модерна европейска организация и сваляне на цените до разумни предели. За да има конкуренция, няма да е зле да се включат Метро и Била.

Уви, LIDL не би се захванал с този бизнес . Западните вериги имат необясними предразсъдъци към забранените от закона търговски дейности. Ако искаме пазарни реформи, първо трябва да отворим широко вратите за свободната конкуренция в търговията с власт.

Същото се наблюдава и при търговията с хероин.

Органите се борят с нея безмилостно, но милиони големи и малки доставчици всеки ден рискуват свободата си и дори живота, за да доставят стоката навреме. Тези дни четох, че 1 грам бял хероин в Швеция вече стигнал 216 евро! За България не пишеше, но в някои съседки върви по 30.

Значи, ако го купиш тук и го закараш в Стокхолм, веднага вземаш 186 евро. От един само грам! Ами ако прекараш 1 килограм? Тогава само от един самолетен полет купуваш двама депутати и един магистрат. Или по-добре да станеш евродепутат.

Но ако хероинът се легализира, сигурно ще струва колкото аспирина и този бизнес ще умре. Затова на запад десните либертарианци предлагат дрогата да се узакони. Това не само ще отреже корена на корупцията, но и ще допринесе и за спасяването на планетата, тъй като ще намали броя на самолетните полети.

Ако човек е истински либертарианец, трябва да иска същото и за избирателната търговия. Ако сега цената на един глас е стигнала 300 лева, от тях примерно

270 лева остават

в ръцете на

мафията и с тях тя

купува политици.

Но щом тази търговия излезе на светло, предлагането на гласове ще скочи и цените ще се сринат, а корупцията ще залинее на корен. Вероятно един глас ще върви по 5-10 лева във Факултета и максимум 50-60 лева в Триадица, защото там живеят най-честните и принципни българи. Да, в България има честни хора, но те струват скъпо.

Така по-левите партии ще се насочат към по-бедните квартали и най-сетне ще опознаят електората си, а той ще се запознае с тях. Заедно ще преоткрият своята лява същност.

В търговията с гласове ще навлязат и фючърсните сделки.

Например тръгваш на море, а парите не стигат. Вместо да ставаш жертва на лихваря, подаваш своя вот за 10 избори напред и прибираш някъде около 300 – 600 лева, ако живееш около жълтите павета.

Демокрацията само може да спечели от това. Например избирателната активност вероятно ще стигне 90 процента. Сега какво се наблюдава? Уж гласуването е задължително, но близо 60 на сто от избирателите пак отидоха за гъби.

Другата придобивка е, че ще се издават касови бележки и държавата ще удържа ДДС. Ще се отчете и допълнителен ръст на брутния продукт.

Ето една тема, която партията на градската десница пропусна да включи в платформата си.

Специално за кръга „Капитал“ искам да насоча погледа към новите финансови технологии.

Защо например да не можеш да си продадеш вота на банкомата? Вкарваш своя уникален код и той ти изплюва 50 лева. Или още по-лесно, продаваш си вота през смартфона.

Като бонус получаваш екзитполовете на същото устройство в реално време. Щом търговията с гласове е разрешена, защо да се забранява социологията?

И така стигаме до втората мистерия –

мълчанието на социологическите патриарси

непосредствено преди изборите. То е крайно подозрително. Ден преди изборите те вероятно са притежавали резултатите с точност до милимундата, но спазиха омертата.

Най-вероятно това също се дължи на орязаните партийни субсидии. По-големите агенции, които имат достатъчно корпоративни клиенти, са избрали мълчаливия протест и напред излязоха тези, които имат нужда от световна известност. Получи се и любопитна рокада. В миналото “Маркет линкс” страдаше от десен уклон. А сега изведнъж зави и даде на Манолова победа на първия тур с 4 процента. Цели 13 процента разминаване!

Социологическите патриарси бяха много по-словоохотливи преди месец, два, три. Това е все едно да гледаш през телескоп. Спокойно четеш вестник от 100 метра, но от 1 метър всичко ти е размазано.

"Галъп" например прогнозира още в края на август, че

Манолова бие Фандъкова

на балотажа

с цели 8 процента разлика. Аз веднага заложих 100 лева и ако ги загубя, ще си ги искам лично от Райчев и Стойчев.

Последната седмица ми дойде акълът и се опитах да хеджирам със залог за Фандъкова, но оказа се, че ако заложа 100 лева и позная, получавам само 90. Такива били съотношенията. Попитах кварталния хазартен бос – добре де, тогава да сложа още 100 за Манолова? Ако случайно позная, ставам милионер!

“Тогава плащаш още 100 лева за наказание – каза той. – Друг път да не се правиш на тарикат!”