Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Певицата Дуа Липа през лятото тя за три седмици се сдоби с ново гадже.
Певицата Дуа Липа през лятото тя за три седмици се сдоби с ново гадже.

Влизащите бързо в нова връзка се чувстват по-уверени и желани

Дуа Липа, британската певица с албански корени явно обича бързата промяна. През лятото тя за три седмици се сдоби с ново гадже. Наскоро за ден от брюнетка стана блондинка, а след това загадъчно изтри всичките си досегашни снимки в инстаграм, хвърляйки в смут 35-те си милиона последователи в социалната мрежа. След като много хора се притесниха какво всъщност става с нея, певицата леко открехна вратата към случващото се. “Нова ера. Благодаря за търпението. Ще се видим скоро”, написа тя. После стана ясно, че подготвя нов албум.

Подобно заличаване в инстаграм не е толкова изненадващо. Правили са го и други звезди като американската певица Майли Сайръс и канадският ѝ колега Джъстин Бийбър, преди да се появят с нов проект. Виж, бързото заличаване в любовен план на Дуа Липа е малко по-необичайно.

Тя имаше 6-годишна връзка с модела Айзък Карю. Двамата първо бяха заедно между 2013 и 2017 г., но се разделиха и Дуа започна да излиза с музиканта Пол Клейн. След това отново се събраха през миналата година, но само за няколко месеца. Повторната им раздяла бе обяснена с натоварения график на певицата, който пречел да отделя достатъчно време на отношенията си с Карю.

Дуа обаче издържа твърде кратко сама и след по-малко от месец, през юни, бе спипана от папараци да се прегръща с Ануар Хадид, който също е модел. Двамата са все още заедно, макар певицата вече да си спечели славата на често сменяща партньорите.

Според американския психолог Клаудия Брумбау в подобно поведение няма нищо лошо, колкото и масовото мнение да е противоположно. По думите ѝ съществуват различни проучвания, които показват, че хората, които бързо влизат в нова връзка, имат по-добър романтичен живот.

Заедно със свои колеги в университета в Ню Йорк тя изучава привързаността между възрастните. Един от аспектите, който са проучвали, е точно как им се отразяват разделите с интимния партньор. Учените са установили, че тези, които не чакат дълго, преди да започнат нови любовни отношения, се чувстват по-уверени, по-желани и по-обичани. “Може би, защото по този начин доказват на себе си, че могат да бъдат такива, преживявайки по-бързо бившите си половинки и зависимостта от тях да бъдат щастливи”, обяснява Брумбау пред Би Би Си. Тя допълва, че по време на изследванията си не са срещнали нито един човек, който да е останал дълго без гадже и да се е чувствал по-добре.

Сблъскали са се обаче с някакво масово разбиране, че е хубаво да се изчакат поне пет месеца, преди да се започне нова връзка, тъй като, ако се влезе в такава веднага, тя ще е временна. Освен това, ако новият партньор е подобен на стария, както в случая с гаджетата манекени на Дуа Липа, нещата също са обречени на провал.

Нито едно от тези две неща не се е потвърдило по време на проучванията, извършени от екипа на Брумбау. Напротив, оказало се е, че подхващащите бързо нови романтични отношения имат по-висока самооценка и по-ниски нива на тревожност. А тези с по-ниско самочувствие стават по-уверени, когато бързо си намерят ново гадже. Възможно е това да се дължи на факта, че усещането за несигурност, съществувало при старата връзка, си отива заедно с нея, а увереността нараства с бързата поява на следващ партньор, тъй като това обикновено е свързано с надежда за по-добри отношения.

Разбира се, има логика и в съветите да отделяме повече време, преди да се обвържем наново, особено ако трябва да лекуваме емоционални рани и да превъзмогваме огорчения. Немалко хора споделят, че по този начин са си дали сметка за много неща и са се научили как да се предпазват от тях в следващи връзки.

Проучванията обаче доказват, че нещата не се случват точно така. Обикновено преживелите травматично психическо събитие казват, че са израснали личностно заради субективни емоции, наречени положителни илюзии, но в действителност промяна няма.

“Хората понякога са склонни да преувеличават оценките си, за да подхранват своето достойнство”, казва психологът Тай Таширо. Негово изследване в университета в Мериленд е установило, че скоростта, с която намираме ново гадже, не влияе върху личностното израстване. Така че можете да чакате, колкото искате, без да влизате в нова връзка, но това няма да ви направи по-добри или по-опитни.

Далеч по-важно е кого или какво обвинявате за раздялата. Тези, които смятат, че тя се дължи на странични фактори като работа или други членове на семейството, показват повече напредък след нея. А обвиняващите себе си обикновено споделят, че са в застой.

Така че мъдростта, която ще бъде извлечена, също е сериозен фактор. “Най-много ме впечатли поуката, която си беше взел един мъж след приключила връзка. Той сподели, че се е научил да казва “прости ми”, посочва Таширо.

“Обикновено хората пренасят стила си на обвързване от една връзка в друга, но го правят по-осезаемо, ако новият партньор прилича на бившия. Те обичат последователността. Тези, които влизат в нови отношения по-бързо след скъсване, намират повече прилики между предишния и сегашния партньор. Не можем да кажем със сигурност дали наистина такива съществуват, но те виждат така нещата”, обяснява Брумбау.

Така че бързото започване на нова връзка може и да не е универсалното лекарство за сърдечни рани, но не е и бедствие, както някои моралисти се опитват да го представят. Разделите са трудни и не е добре да се обвинява някой, който бързо иска да върне любовта в живота си, съветват психолозите. Важно е да се разбере, че всеки от нас има свой собствен стил на привързаност и степента, до която се нуждаем от емоционална подкрепа, се определя от чувството за сигурност.