Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият ватикански скандал е свързан с незаконни финансови и имотни сделки в чужбина.  СНИМКА: АВТОРЪТ
Новият ватикански скандал е свързан с незаконни финансови и имотни сделки в чужбина. СНИМКА: АВТОРЪТ

Скандал за милиони евро тресе Светия престол

Скандал с мирис на много пари разтресе Ватикана. Съмнения за незаконни финансови и имотни сделки от страна на високопоставени представители налегнаха прокуратурата на Светия престол, която тръгна по следите им, опитвайки се да стигне до мозъците на операцията. Според седмичника “Еспресо”, който първи съобщи за скандала, става въпрос за незаконно извършени операции за купуване на имоти от някои служби на Държавния секретариат. Използвани били дори пари от дарения на богомолци от цял свят.

Двама високопоставени представители и трима служители на Ватикана вече са отстранени временно от работа, за да не се пречи на следствието. Сред тях са монсеньор Мауро Карлино, шеф на службата за информация и документация на Държавния секретариат на Светия престол, и Томазо ди Руца, директор на Службата за финансова информация и на ватиканската държава. Освен тях са заподозрени за незаконни действия и служители от протокола и от административната служба на Държавния секретариат.

За разследването във Ватикана се разбра на 1 септември, когато започна претърсване на офисите на първа секция на Държавния секретариат и на Службата за финансова информация. Изземване на документи, електроника, компютри -

подобни действия

не са били

виждани никога

зад стените на

Светия престол

Дадоха да се разбере, че разследването на Ватиканската прокуратура е свързано с оплаквания и доклади, направени в началото на лятото от Ватиканската банка IOR и от Службата на генералния ревизор. Те засягали финансови операции, извършени преди време. Предполага се, че става дума за милиони евро.

Ватиканската жандармерия получила заповед от началника си Доменико Джани, според която петимата спрени временно от работа не могат да прекрачват прага на Светия престол. Те могат да направят това единствено след специално разрешение от Ватиканската магистратура. Петимата са посочени в заповедта със снимките и имената им под тях. Любопитното е, че дон Карлино, шеф на информацията и документацията на Държавния секретариат, е

съсед на папата

в резиденцията

“Санта Марта”

Останалите 4-ма са миряни.

Според в. “Кориере дела сера” папа Франциск е знаел за операцията от месеци и бил решен да отиде докрай с твърда ръка. Предполага се, че въпросните финансови операции са направени през 2011 г. и става въпрос за имотни сделки в Лондон. 

Шефът на жандармерията на Светия престол Доменико Джани подаде оставка.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Шефът на жандармерията на Светия престол Доменико Джани подаде оставка. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Подозренията са, че по незаконни канали са били прехвърлени пари, идващи не откъде да е, а от папската сметка, в която се събират подаянията и даренията на вярващите от цял свят. Тези средства след това папата използва за благотворителни каузи за нуждаещите се и бедните.

“Как ще обясним

на вярващите,

че Ватиканът на

папа Франциск

има луксозна

сграда в Лондон

на площад “Слоун” в сърцето на един от най-скъпите квартали “Челси”, в която са инвестирани 200 млн. евро?” Това е въпросът, който си задават мнозина, които се питат дали фалираха финансовите реформи на папата, посочва Масимо Франко, коментатор на в. “Кориере дела сера” и експерт по Ватикана. Шест години след лансирането им се говори отново за злоупотреби и своеволно харчене на пари, както и за катастрофален избор на контролираните и на контролиращите органи.

Според наблюдателите самият факт, че папа Франциск е дал зелен светофар за безпрецедентната операция на ватиканската жандармерия по обискирането на въпросните офиси и по спирането на петимата от работа и от влизане във Ватикана, е показателен, че това е началото на скандал, който тепърва ще се вихри.

Поддръжниците на Франциск коментират станалото с желанието му за разчистване на мръсотията. Опонентите му пък го критикуват като неспособен да управлява и да прави правилен избор.

Първото последствие след новия “Ватикански случай” обаче понесе шефът на жандармерията на Светия престол Доменико Джани. Той обяви, че

се оттегля от

поста командващ

ватиканската

жандармерия,

който заемаше от 2006 г. Повод за това решение стана изтичането на информация към медиите, както и на документа със заповедта му и снимките на разследваните петима служители. Въпреки че не стана ясно кой и как точно е подал на журналистите информация, която е била само за вътрешно ползване във Ватикана, Джани реши да даде оставката си на светия отец, без да има материалнa вина за случая.

Папа Франциск разпореди вътрешно разследване за установяване на отговорния за изтичането на строго секретна информация. За нов шеф на жандармерията и директор на Дирекцията на службите по сигурност и охрана той назначи 45-годишния Джанлука Гауци Броколети, доскоро техен зам.-началник. 

Новият шеф на жандармерията Джанлука Гауци Броколети (в средата) охранява папата.
Новият шеф на жандармерията Джанлука Гауци Броколети (в средата) охранява папата.

Папата назначи

и нов шеф на

Ватиканския съд

Точно в момента, в който още отеква ехото от новината за новия скандал, папа Франциск направи неочаквана за мнозина маневра – назначи за шеф на Съда на Ватиканската държава 70-годишния Джузепе Пинятоне. Съвсем наскоро той се пенсионира от предишната си служба на прокурор в дирекцията “Антимафия” в Рим. Като такъв той координираше разследванията, довели до арестуването през 2006 г. на боса на Коза ностра Бернардо Провенцано.

Пинятоне може да се похвали с 45-годишен опит в италианската магистратура. През ръцете му са минали все горещи досиета, включително и това за изчезването на Емануела Орланди. Пак през Пинятоне е минало и делото, свързано с хора на Сикстинската капела, в което се подозира, че става въпрос за прахосване на пари и изпирането им, за измама и злоупотреба със служебно положение, както и за малтретиране на млади хористи.