Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Музикантът разкрива в мемоарите си кого пошляпва кралицата

“Не знам дали някога сте стояли пред 4000 екзалтирани фенове, докато се напикавате, но трябва да ви кажа, че е доста странно преживяване.” Така легендарният британски певец Елтън Джон иронично се връща към един от най-ужасните периоди от своя живот в мемоарите си, които излязоха на световния книжен пазар преди дни.

Музикантът разказва за времето, когато тайно се бори с рак на простатата. Откриват му го преди 2 г. на рутинен преглед. “Исках да се отърва бързо от него, а не да виси с години над нас с Дейвид и синовете ни Илайджа и Закари”, спомня си той. Затова избира оперативно лечение вместо химиотерапия. Операцията в САЩ минава много добре, но след известно време получава усложнение и животозастрашаваща инфекция.

Започва да трепери, да не може да контролира уринирането си, а трябва да изнася концерт в Лас Вегас. Предлагат да го отмени, но отказва, защото смята, че така поне за малко ще забрави болката. “Носил съм доста странни костюми през годините на сцената, но никога не бях излизал с огромен памперс и специални гащи, които да се справят с пикочния ми мехур”, спомня си ексцентричният певец.

Здравето му обаче се влошава още повече и той прекъсва американското си турне и се връща в Англия. Лекарите

казват на съпруга

му Дейвид Фърниш,

че са му оставали

24 часа живот,

ако не е бил настанен в реанимация. “Никога не съм се чувствал толкова ужасно. Стоях в болничното си легло и се молех на Господ да не ми позволява да умра, за да видя отново децата си”, пише Елтън Джон.

Успява да се излекува и щом започва да мисли кога отново да възстанови концертите си, Дейвид го изненадва с един много дълъг списък. В него е описал важни събития, свързани с бъдещето на техните синове, докато навършат пълнолетие. “Когато ме попита на колко от тях ще мога да присъствам, си дадох сметка, че не искам да пропусна нито едно”, обяснява 72-годишният музикант. След този разговор решава да се откаже от турнетата и да се посвети на бащинството. Така през последната година той се концентрира върху това да прекарва повече време с 8-годишния Закари и 6-годишния Илайджа.

Двете момчета

са родени от

сурогатна майка

в Калифорния.

В биографичната си книга “Аз, Елтън Джон” той разкрива и трудните отношения, които е имал с родителите си. По думите му те спирали да се карат само когато баща му отивал в командировка в чужбина. “Тъй като повечето от споровете бяха как съм възпитаван, това се отразяваше на моята увереност. Години наред не можех да понасям да се гледам в огледалото. Наистина мразех това, което виждам”, споделя Елтън Джон.

Един от най-големите удари, които получава от майка си, е в деня на неговата сватба с дългогодишния му партньор, канадския режисьор Дейвид Фърниш, през 2014 г. Двамата са заедно от 1993 г. и решават да са сред първите, възползвали се от разрешаването на гей браковете в Англия, за

да насърчат хората с

различна сексуалност

да не се срамуват

от нея. Мама Шийла е поканена на сватбата, но първо отказва да пътува в кортежа, а по време на самата церемония демонстративно започва да говори на висок глас какво ужасно място е това, въпреки че и принц Чарлз се жени там за дългогодишната си любов Камила Паркър.

Елтън смята, че това е била поредната ѝ проява на терор заради неговата хомосексуалност. Дори малко преди да почине през 2017 г., тя му казва: “Обичам те, но не те харесвам”, а също и никога не се среща със синовете му. 

Елтън Джон и съпругът му Дейвид Фърниш на благотворителен бал за събиране на средства за болни от СПИН  СНИМКИ: РОЙТЕРС
Елтън Джон и съпругът му Дейвид Фърниш на благотворителен бал за събиране на средства за болни от СПИН СНИМКИ: РОЙТЕРС

Дълги години музикантът потиска влечението си към мъже. В края на 60-те години се сгодява за първата си секретарка Линда, но не стигат до брак. През 1984 г. се жени за германската звукорежисьорка Ренате Блауел, но през 1988 г. се развеждат и той признава, че е гей.

Другото нещо, с което години наред се бори, е зависимостта към наркотиците и алкохола. В продължение на 16 г.

употребява кокаин,

който го “превръща

в чудовище”

Започва да шмърка през 1974 г., тъй като въпреки успеха си не се чувства “един от готините”. Първоначално дрогата му помага, но бързо всичко рухва. “Започнах да се влюбвам в щяло и нещяло. Харесвах си някого и го вземах със себе си, направо за заложник, ако трябва да съм честен. Купувах му каквото пожелае. След няколко месеца всичко свършваше със сълзи и дори карах някой друг да го разкара”, признава музикантът.

В Атланта се влюбва в американеца Хю Уилямс, който при скандал го нарича “наркоман, алкохолик, булимик и пристрастен към секса”. Думите му жегват Елтън и той се съгласява на терапия. Трудно намира къде да се лекува от толкова много зависимости, но в крайна сметка го приемат в централната болница на Чикаго. Постепенно терапевтичните групови срещи толкова му харесват, че за 3 г. посещава 1400 и накрая

се освобождава

от демоните си

Концентрира се върху музикалната си кариера и започва да се занимава с благотворителност. През 1998 г. получава рицарско звание от кралица Елизабет II и благородническата титла “сър” за заслугите си към Обединеното кралство. Много по-рано обаче започват да го канят на различни тържества в британското кралско семейство. На едно от тях се запознава с лейди Даяна, която му става много близка приятелка. “Тя беше благословена с невероятни социални умения и знаеше как да накара хората да се чувстват абсолютно спокойни в компанията ѝ, а мъжете напълно си губеха ума в нейно присъствие”, смята музикантът. 

Двамата бащи със синовете си Закари и Илайджа (на последния ред) гледат футболен мач.
Двамата бащи със синовете си Закари и Илайджа (на последния ред) гледат футболен мач.

Веднъж на събиране

в неговия дом

принцеса Даяна се

засича с Ричард Гиър

и Силвестър Сталоун

По това време тя вече се е разделила с принц Чарлз, а Гиър - с манекенката Синди Крофорд. “Двамата седяха пред камината, погълнати от разговор. Съдейки по погледите, които не спираше да им хвърля, това изобщо не се харесваше на Силвестър”, пише Елтън Джон. Точно преди вечеря холивудските звезди изчезват, съпругът му Дейвид ги открива в коридора, готови да се сбият. Успява да предотврати “ситуацията”, но Сталоун си тръгва сърдит, казвайки: “Никога нямаше да дойда, ако знаех, че шибаният очарователен принц ще е тук. Ако я исках, щях да я имам”.

В мемоарите си легендарният музикант описва и любопитна случка с британската кралица. По време на парти в двореца веднъж я вижда да се приближава до племенника си виконт Линли. Моли го да се погрижи за сестра си, която не се чувствала добре. Когато той на няколко пъти се опитва да отклони искането ѝ, Елизабет II започва да го пляска по бузата, натъртвайки:

“Недей да спориш

с мен, аз съм

кралицата”

Това свършва работа и виконтът отива да помага, а Нейно Величество намига на Елтън Джон, след като вижда, че е станал свидетел на роднинската разправия.

Друг път съпругът на кралицата – принц Филип, го пита дали знае кой е “скапаният идиот”, който се движи с призрачната си жълта кола с нелепи ивици по улиците на Уиндзор, след като също живее там. Музикантът осъзнава, че той говори за неговия “Астън Мартин” в цветовете на футболния му отбор “Уотфорд”, който галено нарича “колата на председателя”, и отговаря: “Да, Ваше Височество, това съм аз”. Вместо да се смути, Филип доволно добавя: “Какво, по дяволите, си мислиш с тази кола? Кара те да изглеждаш идиотски. Разкарай я!”.

За Майкъл Джексън

разказва, че бил

психично болен

през последните години от живота си и присъствието му било смущаващо. “Познавах го от 14-годишна възраст. Беше най-очарователното дете, което може да си представите, но по-късно дойде момент, в който започна да се изолира от света и действителността подобно на Елвис Пресли”, спомня си Елтън Джон. Веднъж кани Джако на парти, но той изненадващо го напуска по средата и го откриват да си играе със сина на икономката.

На Джон Ленън пък подарил часовник с кукувичка, която всъщност е пенис, показващ се на всеки кръгъл час. “Реших, че е добър подарък за човек, който има всичко. Джон и жена му Йоко бяха също толкова зле като мен, когато ставаше въпрос за пазаруване. Жилищата им бяха пълни с безценни произведения на изкуството, антики и дрехи”, обяснява музикантът в биографията си.

Лейди Даяна и Елтън Джон на погребението на дизайнера Джани Версаче
Лейди Даяна и Елтън Джон на погребението на дизайнера Джани Версаче