Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Стоянов: Милчо Левиев винаги казваше: "Аз съм си филибелия" Петър Стоянов СНИМКИ: Йордан Симеонов

Интервю на Мила Вачева за в. "24 часа"

Президентът от 1997 г. до 2002 г. Петър Стоянов беше един от първите, които се сбогуваха със световноизвестния композитор и музикант Милчо Левиев. Той почина в Солун на 12.10. - две седмици преди да навърши 82 години.

"Семейството на Милчо ме помоли да говоря за него от името на Пловдив и пловдивчани. Той изпитваше към града си особена привързаност. Макар и гениален космополит, винаги казваше за себе си: "аз съм филибелия". Когато той замина за САЩ и тази вест се разнесе из града, един от неговите приятели каза: "Стой там, бате Милчо, да учиш янките на джаз", каза Стоянов.

Съболезнования на неговата съпруга Вики Алмазиду, племенницата му Йоана Левиева и други близки поднесоха още Васил Петров, Иван Лечев, Стоян Янкулов - Стунджи, Теодоси Спасов, Бойка Велкова, актьорът Ицхак Финци, който сподели, че за него е било чест да го нарече свой приятел, и други прочути български музиканти и изпълнители, които са се докосвали до творчеството на Милчо Левиев.

В фоайето на зала "България", където беше сбогуването с него, звучаха творби на композитора. 

"Утре сутрин няма да плачем, ще се радваме на това, което ни е оставил. Милчо не би искал да плачем", каза Вики Алмазиду. С Левиев я свързваше не само любов, но и блестяща творческа дейност, когато и двамата дават най-доброто от себе си.

За огромния талант и гений на Мичло Левиев говори и академик Васил Казанджиев, с когото го свързва 64-годишно приятелство: "Още преди да го срещна, за него се носеха легенди, че свири фантастично на пиано. Освен това имаше блестящо чувство за хумор. И двамата сме ученици на Панчо Владигеров. Милчо остави уникален почерк в джаза, базирайки се на българското творчество".