Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Решението на Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия оставя кюрдите във властта на настъпващата Турция. Това е неочакван успех за онези 12 хиляди бойци на "Ислямска държава", които в момента са затворени в сирийски Кюрдистан", казва Доминик Мойси в интервю за швейцарския вестник "Темпс". (...)

"Разбира се, има външнополитически аспект. В момента, когато Турция иска да се намеси в делата на кюрдите, Вашингтон казва в Анкара: "Правете каквото искате, аз си измивам ръцете". По отношение на кюрдите Доналд Тръмп действа като Пилат Понтийски. Но е налице и динамиката, характерна за американската вътрешна политика - става дума за процедурата по импийчмънт срещу президента. Тръмп иска да промени темата на разговора. Той казва на своите граждани, че на фона на предателството на демократите разбира, че е важно да не се намесва в работите на останалия свят. Той обявява кредото си "Америка преди всичко" и твърди, че в твърде сложни страни като Сирия нищо не може да бъде спечелено. Това е лъжа. Днес с напускането си от Сирия

САЩ увеличават риска от хаос",

казва експертът.

"За Турция в Сирия, както и в американския случай, има значение нейната вътрешна политика. Президентът Реджеп Тайип Ердоган иска турците да мислят за нещо различно от политическата репресия или икономическата ситуация. Той играе на струната на турския национализъм и страха от независимост на кюрдите. Има някакво съучастие между Тръмп и Ердоган ", смята Мойси.

(...) Американското решение има двойно значение. От една страна, това е предателство към кюрдите, вчера те бяха съюзници, а днес са изоставени. От друга страна, Америка също така се отказва от ролята си в Близкия изток. Бих искал да добавя, че има паралел между това решение по отношение на кюрдите и украинския случай (Доналд Тръмп поиска президентът на Украйна Володимир Зеленски да разследва случая на Джо Байдън в замяна на американска военна помощ). Посланието е ясно: "Никой вече не може да се доверява на Америка" - анализира геополитологът. И допълва: - Кюрдите в идеалния случай биха могли да

разчитат

на Европа

Но те са наясно, че тя няма да направи нищо, защото има изнудване от страна на Турция по въпроса с бежанците и защото никое европейско правителство не иска да изпрати своите сухопътни войски в битка за защитата им. Сирийците не са заинтересовани да укрепват кюрдите на този етап. Руснаците имат интерес от разделена и отслабена Сирия, за да засилят значението на присъствието си. Отсега нататък кюрдите са изключително самотни на международната арена."

"(...) Безредиците, които ще последват турската военна операция, безспорно ще бъдат добра новина за джихадистите. Те вече не са приоритет за кюрдите, които са принудени да съсредоточат своите сили и средства за защита от Турция", обяснява експертът.