Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турция разширява операцията "Източник на мир" в Северна Сирия, която започна на 9 октомври първоначално с въздушни удари на турските ВВС, а след това продължи с артилерийски обстрел и сухопътна операция срещу позициите на кюрдските милиции (Отряди за народна самоотбрана).

На 12 октомври тв канал АБС съобщи че, турските военни навлизат все по-дълбоко и нанасят повече удари срещу подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които бяха важни съюзници на Запада в борбата срещу т.нар. Ислямска държава.

Турция участва

в операцията

с изтребители, бойни и разузнавателни самолети срещу много по-слабо въоръжения противник. На 11 октомври бомба избухна и на 230 метра от американските специални части край сирийско-турската граница. Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, макар и до известна степен продиктувано от вътрешнополитически причини, даде повод за редица спекулации. Според немалко коментари новината на изтеглянето на американските части от северната част на Сирия е равносилно на зелена светлина за турската военна офанзива независимо от последвалото предупреждение на Тръмп за санкции срещу Анкара. Международната общност, ЕС, Арабската лига категорично осъждат действията на Анкара. Мнозина анализатори са наясно с възможните тежки последствия от разширяващата се и масивна турска военна кампания. "Решението на Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия оставя кюрдите във властта на настъпващата Турция. Това е неочакван успех за онези 12 хиляди бойци на "Ислямска държава", които в момента са затворени в сирийски Кюрдистан", коментира пред швейцарския в."Темпс" Доминик Мойси, геополитолог и специален съветник на института "Монтен".

"Източник на мир"

е третата военна трансгранична операция на Турция по протежение на границата със Сирия, насочена срещу Кюрдската работническа партия и “Ислямска държава” (по-рано Турция проведе две военни операции в Сирия: "Ефратски щит" и "Маслинова клонка"). Турското правителство твърди, че воюва срещу "терористи" в пограничната зона. Президентът Ердоган написа в туитър, че целта на последната операция е

да се унищожи "коридорът",

който се опитват да създадат по южните граници на Турция "терористични организации" като Работническата партия на Кюрдистан, кюрдските Отряди за народна самоотбрана и "Ислямска държава". Анкара иска да създаде буферна зона, която да се превърне в защитен пояс откъм турската граница и където според нея ще могат да се върнат 4 млн. сирийски бежанци от Турция.

Първоначално турската армия нанесе въздушни удари по стратегически важния град Рас ел Айн в северозападната част на провинция Хасек (на 620 км от Дамаск). Това е и най-големият град в Североизточна Сирия, в който живеят над 1,5 милиона души. На 12 октомври турското Министерство на отбраната съобщи, че градът е взет под контрол от турските въоръжени сили и опозиционната Сирийска национална армия. Атакувани бяха и село ал-Маджраф в околностите на града и позиции на кюрдските отряди в селата Ал-Машраф и Харбат ал Банат. Турски артилерийски части атакуваха кюрдските сили в сирийския град Тел Абъяд и успяха да ги изгонят. Предградията Ес Салихия и Ал Джарудия бяха ударени от турските ВВС. В отговор кюрдските сили изстреляха снаряди към турския граничен град Нусайбин. След въздушните удари и артилерийския обстрели турските сили преминаха границата със Сирия източно от река Ефрат. "Наши военни, както и Сирийската национална армия започнаха сухопътна операция източно от Ефрат", се казва в съобщение на турското военно министерство. Сред

атакуваните от турските части цели

са и други населени места като Дарбасия, Маликия, многоетническия град Камишли в провинция Хасака, град Айн Иса, разположен на около 50 км северно от Ракка - фактическата столица на "Ислямска държава". Според телевизионния канал "Ихбария" още след началото на операцията на турските войски се наблюдава поток на бежанци от Рас ел Aйн и Тел Абъяд. Кюрдските бойци, членове на Коалицията "Сирийски демократични сили", обявиха обща мобилизация в граничните райони за отблъскване на турските войски.

На 11 октомври Турция съобщи, че е ликвидирала "342 терористи" от Работническата партия на Кюрдистан и е бил убит 1 турски войник. Тази новина е важна за Ердоган и безспорно повдига духа на турските нацоналисти. В същото време, на 12 октомври, кюрдската агенция Фират съобщи, че арабско-кюрдските Сирийски демократични сили са нападнали турската армия в Рас ел Айн, при което са загинали 75-има турски войници, били са ранени 19 и са унищожени седем танка. От атакуваните от турските сили точки се забелязва

бежанска вълна

Медиите, които имат кореспонденти в този район, предават видеокадри, кито показват масираната военна атака на Турция, при която се разрушава и гражданска инфраструктура. Турски самолети удариха електропровода, който доставя енергия за водната станция “Алук” и язовира “Сафан”. Сред жертвите на турската военна операция до 12 октомври са осем мирни жители, в това число две жени и дете.

По данни на Върховния комисар на ООН по правата на човека авиоударите и сухопътната операция на турската армия и свързаните с нея въоръжени групи са засегнали ключова гражданска инфраструктура и съоръжения, по-специално помпени станции, язовири и електроцентрали - хиляди хора са лишени от достъп до чиста вода.