Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов и заместникът му Томислав Дончев опитаха на заседанието на правителството в сряда да успокоят ромите.
Премиерът Бойко Борисов и заместникът му Томислав Дончев опитаха на заседанието на правителството в сряда да успокоят ромите.

Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната, политици и евангелистки пастори стоят зад организацията на истерията с циганските деца в Сливен, Карнобат, Сунгурларе и Ямбол в понеделник.

Тогава заради слух в гетата, че децата им ще бъдат взети от социални работници от училище и вкарани в интернати, защото не са припознати от бащите, стотици родители панически опразниха училищата. Само в едно от засегнатите сливенски училища бяха отведени панически 550 деца.

Участието на служител от Министерството на отбраната, политици и пастори в организацията бе обявено от вицепремиера Томислав Дончев. Той не пожела да каже имена на замесени, защото все още тече разследване на прокуратурата.

“Разговарях с вицепремиера Красимир Каракачанов. Ще вземе мерки. За съжаление, това не е единственият публичен служител, което е абсолютно недопустимо”, обясни Дончев след заседанието на правителството в сряда. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък се ангажира да провери какво е участието на неговия служител и едва тогава да вземе мерки. От думите му стана ясно, че същият е водил кампания и срещу Истанбулската конвенция.

Става въпрос

за шефа на

пресцентъра на

МО Александър

Урумов,

обясни Каракачанов вечерта пред БНТ. Вицепремиерът го попитал дали е участвал в организацията и Урумов отрекъл. Каракачанов обаче щял да продължи с проверката.

Масовата истерия между ромите в Сливен е добре организирана и е пикът на течаща от няколко месеца умело режисирана и програмирана кампания, заяви още Томислав Дончев. В организацията има както вътрешни, така и външни фактори, допълни той. Според информация на “24 часа” службите проверяват дали зад паникьосването на ромите в Сливен не стои всъщност

хибридна атака

от страна на

Русия

Самият Дончев пък посочи като политически лица, замесени в истерията, малък коалиционен партньор на БСП в няколко общини.

Разпространението на лъжлива информация е вървяло както през социални мрежи, така и чрез пускане на слухове в кварталите. В Югоизточна България са участвали и евангелистки пастори, категоричен бе вицепремиерът Дончев.

Целта на кампанията е да разделя обществото и да всява несигурност, категоричен бе Дончев.

“Никой не може да отнеме дете, защото родителите нямат кола, пушат цигари или не са в брак”, заяви още вицепремиерът.

Слуховете в циганските гета за отнемане на деца се пускат от началото на учебната година, обясни пък министърът на образованието Красимир Вълчев. Досега обаче не се е стигало до такава масова истерия, каквато се е получила в началото на седмицата в югоизточна България.

Масовата истерия сред циганите бе тема и на коментар от страна на премиера Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството в сряда.

“Да помоля за съдействие медиите за тези не жълти, не кафяви лъжливи новини, в които се говори за децата на хората, живеещи чужбина, не знам чие съзнание това го роди.

Как може да се

протестира срещу

стратегия, която

я няма?

Как може да се тиражира, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца? Това нормално човешко съзнание не може да го измисли, не мога да допусна, че човек може да се върже на подобна лъжа”, каза министър-председателят.

“Норвежката програма се занимава с чистотата на въздуха и купуване на екоавтобуси, над 15 години работи. Единственото, за което говорим и няма да се откажем, е домашното насилие срещу деца, има и сексуално, за съжаление. Деца, които на бунището се разхождат зимата голи и боси. Трябва ли да бъде оставено да умре там, или да израсне като инвалид? Кое е лошото? Кой нормален човек е против това? Държавата щяла да им вземе децата, да ги натовари на влак и да ги изнася. Как може въобще да им мине през акъла?”, каза още Борисов.

Той нарече паниката, всята сред циганите, чудовищна лъжа.

От сряда с помощта на учителите и ромските медиатори положението в Сливен се успокоява и около 50-60% от учениците от ромския квартал са били на училище, разказа образователният министър Вълчев.

Пускането на такива слухове разрушава доверието между родителите и учителите, а именно благодарение на него успяхме да върнем толкова много деца обратно в класните стаи, допълни той.

Министърът е наредил и на отведените от родителите им в понеделник деца

да не бъдат

писани

неизвинени

отсъствия

Така семействата няма да загубят правото си на помощи за месеца заради това, че децата им не са били на училище.

И вчера продължиха разговорите на социални работници и учители с родители в квартал “Надежда”, които убеждават хората, че новините за отнети от семействата им деца са фалшиви и че в България няма как държавата да взема децата на хората, за да ги настани в интернати.

Въпреки това все още има родители, които не пускат децата си на училище, подплашени от слуховете за отнети цигански деца. Дори в сливенския квартал "Надежда" се говори, че в събота там ще има протест на местните срещу Националната стратегия за детето, за която властите уверяват, че не съществува.

Във вторник от областната управа на Сливен бе разпространено прессъобщение, според което били събрани данни, че напрежението в понеделник било провокирано от майка, която живее в южния край на циганския кв. “Надежда”. Нейният дом бил посетен от социални работници във връзка с раздялата със съпруга ѝ. Целта на посещението обаче не е била да се отнемат децата ѝ, а да се установи намясто какви са условията за отглеждането им.

“Нямаме отсъстващи деца днес, психозата отмина. Наши преподаватели разговаряха с родители. Повечето споделили, че били наплашени от фейсбук, слухът се предавал и от уста на уста", казаха от ръководството на СУ “Хр.Ботев” в Карнобат.

Слухът се прехвърли към гетата в Пазарджик и Пещера

Психозата, че държавата ще им вземе децата, се прехвърли в сряда към циганските гета в Пазарджик и Пещера.

Родители от ромски произход от двата града не са пуснали децата си на училище и детска градина, след като слухът, че социални работници ще отнемат отрочетата им, достигна региона.

В Пазарджик отсъстват деца от градината в ромския квартал “Изток” и основното училище “Св. св. Кирил и Методий”. Отсъстващите са сравнително малко и не се е създавала психоза, както в Сливен, съобщиха за “24часа” учителки, изрично пожелали анонимност.

Подобни са нещата и в ромските квартали на Пещера.

Няколко семейства в ромския квартал на Пазарджик са получили клип на мобилните си телефони, на който се виждало как социални отнемат децата на майка от ромски произход. Други са чули слухове, които се разпространяват из махалите.

Говорителт на полицията Мирослав Стоянов съобщи, че нямат официални сигнали за проблеми в училищата в ромските квартали, но по указания издирват разпространителите на слухове, които могат да доведат до психоза в ромските общностти на региона.

“Безспорно ромските семейства имат някаква нагласа, че социални работници могат да им отнемат децата, но тук, при нас, те предпочитат децата им да са в класните стаи или в детските градини, защото смятат, че там са в по-защитена среда, отколкото в домовете им. Учители, директори и ромски медиатори работят отдавна, а през последните дни по-усилено с ромските семейства и е обяснено на хората, че тези неверни слухове са вредни за децата им”, каза пък шефката на инспектората във Варна столица Венцеслава Генова.