Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Съоръжението издържа на ураганен вятър, а слънчевият лъч в определен час минава през него

Дори всичко останало да рухне той ще бъде вечен, казват създателите му

Малцина знаят, че кръстът на купола на храма на Ванга е една изключително сложна конструкция, проектирана от изследователя в БАН Александър Кънчев.

"Той направи всички изчисления и чертежи и я повери на лазерната лаборатория към Физическия факултет на Софийския университет", разказа пред "168 часа" Методи Минков.

Според него кръстът е бил проектиран по такъв начин, че

да издържи на вятър от поне 150 км в час

Александър Кънчев влага в конструкцията още една оригинална идея.

"Искаше, като се застане срещу него в определен час, слънчевият лъч да минава точно през него - обясни Методи Минков. - Това ставаше благодарение на едни шпилки, които държаха четирите части заедно. Всъщност изглеждаха сякаш са отделни една от друга, но благодарение на тях лъчът буквално минаваше през кръста."

Според него пропорцията в конструкцията била 3 към 5 и тя се спазвала задължително при всички православни кръстове.

"Сашо Кънчев бе направил проучване и беше решено, независимо от това какъв ще е размерът, тя да бъде именно такава", казва Методи. Тоест перпендикулярната част на кръста да бъде три части, а вертикалната - 5. Според Минков материалът за конструкцията също не е избран случайно.

"Решихме да е от неръждаема стомана, защото е устойчива на студ, на вятър, на вода - спомня си той. - Идеята бе, дори всичко наоколо да бъде разрушено или да рухне, кръстът да оцелее и да бъде вечен. При него всичко е изчислено и направено така, че да остане завинаги."

В лабораторията се заемат със задачата с ентусиазъм, защото предизвикателството е голямо, а сроковете - кратки.

"В кръста има едни полусфери и трябваше да премахнем излишното, за да добият идеалната си кръгла форма - спомни си Методи Минков. - Направихме матрици, за да се хванат на струговете, в общи линии имаше много работа и хамалогия. Баща ми Тодор Минков работеше по цялостната конструкция и по оформянето на сферите. Христо и Васил Мартинови оформиха кръглите елементи. Част от детайлите бяха поверени на Константин Сантов. Аз тогава бях новак в лабораторията, но един следобед Сашо Кънчев дойде при мен и ми каза какво да правя, като допълни:

"Ти ще завършиш последния чарк

и ще направиш гръмоотвода върху кръста" - оформих го от парче от мед."

Накрая Александър Кънчев решава лично да го монтира върху купола, като преди това се е погрижил да постави табела на кръста, където са гравирани имената на хората от лазерната лаборатория към Софийския университет.