Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Станчев с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, когато е повишен в чин бригаден генерал.
Красимир Станчев с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, когато е повишен в чин бригаден генерал.

Новият началник на НСО - отскоро произведеният в генералски чин Красимир Станчев, умее да оцелява при всякакви власти, бил работлив и затова успявал да се задържи на върха в службата. Той е единственият гард, който се е грижил за сигурността не просто на един министър-председател, а на цели петима.

Може да се похвали, че е бил охрана и на Жан Виденов, и на Стефан Софиянски, и на Иван Костов, и на Симеон Сакскобургготски, и на Сергей Станишев, докато са били начело на правителството. Това прави повече от 15 години стаж като личен бодигард на българските премиери.

Заслугата за този завиден опит с най-различни политици е изцяло на Красимир Станчев. Според неговите колеги той е дипломатичен, диалогичен,

не влиза в спорове и скандали.

Успява да създаде чувство за спокойствие и сигурност с уравновесеното си поведение.

"Вероятно така са преценили моите началници тогава. Професионализмът няма партийни пристрастия и предполагам, че усилията ми са били забелязани от ръководителите, които са ме назначавали", каза той пред "168 часа".

На въпрос с кого от петимата премиери е било най-трудно и кога са били най-рисковите ситуации, генералът заяви:

“С всеки е

имало трудности,

но не искам да коментирам охраняваните лица. Няма лесна сигурност. Рисковете съществуват, има ги дори в привидно най-рутинните ситуации".

Може би

най-критичният му момент е бил през 1996-1997 г.

по време на ежедневните протести срещу управлението на Жан Виденов, когато Красимир Станчев и колегите му е трябвало да го предпазват от разяреното множество. Също и при масови мероприятия, когато никой не знае откъде може да изскочи

недоброжелател на премиера.

Именно на това се обучават в НСО.

"Реакцията в критичен момент е някакъв вид рутина, но не от онзи тип, който унищожава човека. Понякога ние дори не усещаме, че преживяваме критичен момент. Случва се, реагираме, а когато след това се направи анализът, се разбира, че е било опасност от по-висока степен", добави ген. Станчев.

Освен че е работил с петима премиери, сега, когато е бил предложен да оглави охраната на първите мъже в страната, е получил доверие от различни партии. Макар че

основната подкрепа

е дошла от “Позитано” 20,

по закон генералът е трябвало да бъде одобрен и от правителството.

То има правото да отложи назначението, ако предложеният не е консенсусна фигура. Това не се е случило. Така че косвено и ГЕРБ са подкрепили Красимир Станчев.

Новият началник на държавната охрана е минал през всички стъпала на службата. Започнал е като постови офицер на входовете на охраняваните от НСО сгради, минал е през отдела за сигурност при масови мероприятия и е стигнал до лична охрана на политици и шеф на екипа на гардовете на премиера.

Само част от момчетата от НСО са ангажирани конкретно с депутати или министри. Затова този пост се смята за много престижен и всички се опитват да стигнат до него. След като престанал да е лична охрана, Красимир Станчев продължил да се издига. Впоследствие оглавявал отдел и дори бил

за кратко заместник-началник на цялата служба - от 2014 до 2016 г.

Тогава е освободен от Ангел Антонов, оглавявал НСО към онзи момент, и е понижен в длъжност до директор на отдела по международни връзки. Каква е причината двамата да не могат да работят като екип, не е ясно. Скандал не е имало, разказват запознати.

Още в момента, в който Красимир Станчев бе назначен с указ на президента за началник на НСО, с друг свой документ Румен Радев го повиши в чин от полковник на бригаден генерал. Всъщност между тях има нещо общо.

И двамата са бивши военни,

но не се познават от времето на военната си служба. Държавният глава е по-възрастен с 3 години и е завършил Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Новият първи сред охранителите на държавните мъже пък е възпитаник на Висшето народно артилерийско училище "Г. Димитров" в Шумен.

Служил е в армията от 1990 до 1993 г. След това постъпил в Националната служба за охрана. Бързо се издигнал до личен гард на Жан Виденов още преди той да стане министър-председател. Когато пловдивчанинът бил избран за премиер, Красимир Станчев бил зачислен в екипа от охранители. В него бил заедно с колеги от старата школа, работили в УБО преди 1989 г.

Така младият офицер получил ценни съвети от опитните бодигардове.

Когато полковникът, който го обучавал, се пенсионирал, бъдещият началник на НСО го наследил като шеф на екипа. И тръгнал по йерархията.

В биографията му няма никакви тъмни петна, разказват запознати. Нито през 90-те години е работил с мутри по кръчмите, нито пиел, нито правил скандали и побоища. Не се е чуло и да е участвал в далавери. Единственият му порок бил, че от време на време палел по някоя цигара.

Освен военното си образование ген. Станчев има завършен курс за водолази. А

хобито му е фотографията.

Освен това свирел по малко на китара, но не се осмелявал да пее пред колеги, когато се събирали, а главно в домашна обстановка - пред жена си и дъщерите си. Съпругата на Красимир Станчев работи като учителка. Двамата живеят в наследствен семеен апартамент още откакто са се оженили. Генералът ходи всеки ден пеша от вкъщи до службата, за да поддържа форма.

Спортовете са друго любимо занимание на ген. Станчев. През годините е тренирал футбол, лека атлетика, волейбол, гребане, каяк и спортна стрелба. Сега поддържал форма в тренировъчните зали на НСО.

Докато е пазил премиери, новият шеф на службата е трябвало да се съобразява със стриктния график, установен от години. Един ден бил ангажиран с охранявания депутат или министър, на втория трябвало сериозно

да тренира, да стреля и да учи английски език.

На третия ден се падала почивка и после всичко започвало отново, разказаха бивши гардове от НСО.

При новите ангажименти времето му ще бъде разпределено по различен начин. Главният му приоритет като началник на НСО е да спре текучеството на хора. По неофициална информация на "168 часа" годишно 10% от личния състав на държавната охрана напускали.

Всеки имал различни мотиви. Някои търсели по-добре платена работа, други - по-облекчен режим. Амбицията на ген. Станчев е

да спре демотивацията на служителите.

А предимствата на НСО не са малко - има сериозно обучение в сферата на охраната. Имал идея и да направи НСО малко по-открита за медиите, да не е обвита в мистицизъм. Самият началник се ползва с добро име сред журналистите. Но екипът се решил и на други стъпки. От два месеца са открили собствен профил на службата в инстаграм.