Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Игнат Бенков-Начо е съден 9 пъти за различни престъпления.
Игнат Бенков-Начо е съден 9 пъти за различни престъпления.

Жертвите намирал бившият нотариус Борис Янков. Общинари му давали

информация за самотни хора с дългове и апартаменти

Игнат Бенков-Начо отвличал жертвите на имотни измами в дома си в “Малашевци”, биел ги и ги упоявал със спирт. Това стана ясно в Специализирания наказателен съд в събота, когато магистратите оставиха 3-ма от жестоката банда в ареста, а други двама бяха освободени под домашен арест.

От 2017 г. насам бандата е взела имотите на 3-ма души - възрасни, болни или зависими от алкохол. Разследващите са предотвратили още 3 подготвени измами.

Мозъкът на бандата е Борис Янков, който е бивш нотариус с прекратени права от 2010 г. Той беше арестуван и през февруари за същото престъпление, но от два месеца бил на свобода.

Пръв помощник на Начо в престъпленията е жена му Мария Спасова. Той е съден седем пъти за различни престъпления, а спътницата му в живота и престъпната дейност - 3 пъти. Останалите от групата са роднините му Георги Петров и Стоянка, които имат малко дете и затова са освободени под домашен арест. Всички живеят охолно, карат скъпи коли и пътуват на почивки, без да имат официални доходи.

Жертвите намирал бившият нотариус Борис Янков с връзките си в общинските служби на кварталите “Красна полян” и “Подуяне”, стана ясно на заседанието. Чиновници му давали информация за големи длъжници с кредити и самотни хора, които нямат близки, но имат апартаменти на тяхно име. Янков предавал имената и адресите им на Игнат Бенков-Начо и на жена му Мария. Те организирали родата да ги следи и да проучи навиците и близките им. На някои кредитите са били погасявани от бившия нотариус, за да може после да се прехвърлят апартаментите. Подбирани са хора, които не могат да се защитят или страдат от психически заболявания. След като били набелязани, хората на Начо ги заговаряли по градинки, кръчми и пред домовете им. След това ги отвеждали в къщата на Начо в кв. “Малашевци”. 

Бившият нотариус Борис Янков (вдясно) е разследван за измами с жилища от 2010 г. насам. Това е вторият му арест тази година.
Бившият нотариус Борис Янков (вдясно) е разследван за измами с жилища от 2010 г. насам. Това е вторият му арест тази година.
Там възрастните хора получавали храна и дребни суми, за да харчат през деня - обикновено от 3 до 5 лв. Подходът към всеки бил различен. Едни

били водени на

море, преди да

прехвърлят

апартаментите

си на измамниците. Други били бити с пръчки и юмруци, за да се подчинят. Всеки ден отвлечените старци били упоявани с медицински спирт, за да бъдат в неадекватно състояние. Давали им да подписват различни документи - откриване на банкови сметки, пълномощни и други, които са необходими за продажбата на жилищата на техни подставени лица. След това жертвите са принуждавани да изтеглят парите, които са им превели по банка, и ги давали на измамниците. С пачките си купували телевизори, печки, мебели, ходили по почивки и вземали луксозни коли на лизинг.

При обиска в жилището на Борис Янков са намерени много доказателства за престъпната дейност - нотариални актове за покупко-продажба на имоти и автомобили, договори и много други. В съда той представи епикриза, че е болен, но магистратите го оставиха зад решетките.

Николай Христов е един от мъжете, които са пострадали от бандата на Начо и нотариуса Янков. Той починал през януари т.г. През март 2017 г. жената на Начо - Мария, спряла с колата си до него. Възрастният мъж припознал в нея дъщерята на негов колега и се качил. Така без проблеми го отвлекли и

изнудили да

прехвърли имот

за 65 хил. лв.

Втората отвлечена жертва на мафиотите е Георги Симеонов. Той разпознае 5-има от обвинените по снимки, които му показали в полицията. Симеонов страда от параноидна шизофрения. Имотът му е продаден на подставено лице, а след това е прехвърлен на Иван Стоянов.

Борис Янков беше арестуван и през февруари като част от бандата на друг ромски барон - Георги Янев-Джеймса. За няколко години двамата успели да отмъкнат жилищата на 23-ма души.