Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция започва производство на суров нефт, използвайки метод на хидравлично разбиване, известен още като фракинг, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Производство на суров петрол с търговска цел чрез използването на този метод е първо за Турция и се осъществява в югоизточната провинция Диарбекир, каза Ердоган по време на 29-ата среща на неговата партия ПСР.

„Турското производство на петрол надмина 50 000 барела (на ден), като счупи рекорда за последните 20 години“, каза президентът. “Искаме да разширим още повече този метод (фракинга) и ще продължим да отваряме нови кладенци”, добави той.

Методът на хидравлично разбиване, който използва вода и химикали под налягане, е широко използван в САЩ при добива на шистов петрол и газ. Той даде възможност на САЩ, който сега е най-големият производител на нефт и газ в света, да увеличат производството си на суров нефт от 5 милиона барела на ден през 2008 г. до 10,99 милиона барела през 2018 г.

Ердоган съобщи, че Турция е открила нови залежи на газ в северозападния регион на страната.

„В началото на тази година открихме нови находища в северозападна Тракия, които удвоиха общите ни запаси от природен газ. Тези полета разполагат с около 3 милиарда кубически метра газ, което ще задоволи потреблението на газ на 300 000 домакинства за 10 години”, каза той.