Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов заедно с изпълнителния съвет на партията СНИМКА: НТД
Слави Трифонов заедно с изпълнителния съвет на партията СНИМКА: НТД

От сценаристите само Иво Сиромахов не е в политбюрото

Охранители пазеха входа, а делегатите влизаха в залата само с пропуск

Слави Трифонов учреди партията “Няма такава държава” за 20 мин при изключително строги мерки за сигурност. Охранители пазеха входа на столичната “Рейнбоу плаза”, където делегатите се бяха събрали 2 часа преди обявеното време. Те дори трябваше да оставят мобилните си телефони в специално предназначени шкафчета отвън.

Достъп до залата имаха единствено хора с делегатски карти, на които се вижда логото на новата партия - длан с трибагреника. Имаше и около 20 души, които бяха дошли с желанието също да са учредители. Не ги пуснаха, въпреки че някои бяха пропътували стотици километри. Сред тях беше и журналистът и бивш водещ от БНТ Емил Розов, който също беше спрян от охранителите.

Слави Трифонов пристигна с черен джип и охранители малко преди 14 часа и влезе през задния вход, без да се спре пред медиите.

Слави Трифонов влезе с  охранителите си през служебния вход.
Слави Трифонов влезе с охранителите си през служебния вход.

В 14,20 ч учредителите започнаха да излизат в пълно мълчание. Сред тях бе и популярният спортен журналист Крум Савов.

По-късно до медиите бе изпратена кратка информация, от която стана ясно, че лидер на “Няма такава държава” е самият Трифонов, а негови заместници са сценаристите Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев. В изпълнителния съвет влизат още сценаристи - Драгомир Петров, Александър Вълчев и Филип Станев, както и Виктория Василева, която е главен секретар на партията. В ръководството са почти всички сценаристи от “Шоуто на Слави”. Нямаше го обаче Иво Сиромахов. Общо са присъствали 559 делегати.

“Това е едно изумително нещо, което се случва, защото целият политически ресурс в последните години изглежда нелепо и нормалният човек чувства отвращение. Една огромна част от българите са отишли в чужбина точно по тая причина”, с тези думи Трифонов започнал речта си, в която говорил емоционално за референдума, иницииран от него и екипа му през 2016 г.

559 са учредителите на партията и всички влизаха в залата с пропуск.  СНИМКА: НТД
559 са учредителите на партията и всички влизаха в залата с пропуск. СНИМКА: НТД

Основните цели на партията, описани в учредителната декларация, са именно исканията от референдума. “Няма такава държава” ще работи за смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, дистанционно и електронно гласуване, както и въвеждането на задължително гласуване на избори.

Партията предлага също пряк избор от гражданите на главния прокурор, както и на шефовете на областните дирекции и районните управления на МВР.