Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Сирия Башар Асад заедно с Владимир Путин Снимка: Ройтерс
Президентът на Сирия Башар Асад заедно с Владимир Путин Снимка: Ройтерс

Влиянието на Русия в международен план продължава да нараства. Особено военното.

Докато редовните въоръжени сили и разузнавателните служби на Русия се разпространяват главно в окупираните територии на Украйна и Грузия, през последните месеци Кремъл намери друг начин за военно налагане на своите интереси в чужди държави.

Става въпрос за наемната група "Вагнер", ръководена от бившия готвач на Владимир Путин - Евгений Пригожин. В нея участват около 2500 бойци - предимно бивши войници и руски агенти, сред които и експерти, посочва германското издание "Билд".

Така диктатори и военачалници се намират вече на три континента.

Твърди се, че в Либия повече от 100 бойци на "Вагнер" се сражават заедно с либийския маршал Халифа Хафтар, чиито сили през април започнаха офанзива за превземане на столицата Триполи, където се намира признатото от ООН правителство на националното съгласие.

Според "Блумбърг" вече няколко бойци на "Вагнер" са били убити. През пролетта Кремъл отрече да помага на либийските военни сили, лоялни на командира.

В Централноафриканската република от 2018 г. руските наемници обучават войските на слабия президент Фаустин Туадера, който контролира само около една четвърт от страната. Русия не се намесва в управлението, но експлоатира минералните ресурси на страната - като диаманти.

Трима журналисти, които влезли в Централноафриканската република през 2018 г., са убити при засада.

От началото на 2019-а наемниците на Путин са и във Венецуела. Около 400 от тях вероятно контролират нефтените съоръжения на диктатора Никола Мадуро и да дават съвети на режима - как най-добре да се потуши бунта на обществото.

Наемниците пристигат със самолети на руското министерство на отбраната на летището в Каракас. В края на септември руски летци  бяха снимани, докато извеждат войници във венецуелската столица.

От няколко години "Вагнер" присъства и в Сирия. От една страна - в активна борба срещу "Ислямска държава", срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции и сирийски бунтовници, от друга - в подкрепа на режима на Асад и в защита на петролните съоръжения в сирийската пустиня.

Според доклади на САЩ, през февруари 2018 г. войниците на "Вагнер" са се опитали да щурмуват петролен завод на изток от река Ефрат, но са срещнали голяма съпротива от Военновъздушните сили на САЩ. Според независими руски източници при операцията са били убити десет наемници на "Вагнер".

В други държави, сред които Судан и Украйна, присъствие на бойци на Кремъл също има - обучават регионални сили, участват в мисии за наблюдение или водят активна борба.

"Кремъл не коментира нищо, въпреки че тайната армия на Путин става все по-важна", посочва "Билд".