Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма друго общество, толкова доминирано от мъжете, като Формула 1. Изключвам, разбира се, Ватикана и мюфтиите на Мека и Медина.

В тестостеронния свят на Формула 1 обаче има една призната господарка, която всички с любов и уважение наричат мама Росела. Тя върти легендарния ресторант “Монтана”, точно до пистата “Фиорано”, недалеч от фабриката на “Ферари” в Маранело. Росела е хранила всички - от Ники Лауда до Майкъл Шумахер.

Стените на ресторанта й са декорирани с каски, костюми, спойлери, гуми и всевъзможни останки и регалии от исторически състезания. Много повече, отколкото бихте могли да видите в близкия официален музей на “Ферари”. Това е истинско място за ценители, но тук на първо място остава вкуса на автентичната италианска домашна храна, а не каските на Ален Прост и Кими Райконен.

Миналата вечер пробвах някои от шедьоврите на мама Росела - “граминя кон салсича” (макарони с наденица), телешко с розмарин и тирамису. Феноменално! Впрочем в Абу Даби има ресторант, който се казва “Мама Росела”, вдъхновен именно от кулинарния гений на тази жизнерадостна италианка.

Оригиналът във Фиорано обаче няма как да бъде надминат, просто защото самата Росела готви в него. Да, тя продължава да върти черпаци, тенджери и гевгири всеки ден, въпреки международния си звезден статут. Мъжът й Маурицио играе второстепенна роля на бара, където от клета мъжка солидарност реших да се снимам с него.

*Георги Милков във фейсбук