Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.
Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Бебе на 8 дни е издъхнало в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, само час след като е било докарано с линейка. Трагедията се е разиграла на 29 септември. Същия ден момиченцето на име Атанаска от с. Болярци е постъпило в спешното отделение на асеновградската лечебница. Медици оттам твърдят, че е било почти умряло, едва дишало. Пеленачето е интубирано и от белите му дробове е извадена над 50 милилитра кърма. Медиците успели да го стабилизират и го качили на реаномобил за УМБАЛ "Св. Георги".

"Детето е постъпило с влошени показатели. Въпреки всички необходими реанимационни действия е починало. Аутопсията е направена в понеделник, но все още няма резултати. Чака се и хистологичното изследване", обясниха от здравното заведение.

Момиченцето на име Атанаска се е родило в АГ отделението на болницата в Асеновград и изписано напълно здраво. То е първа рожба на семейство от ромски произход.

"Родителите са го чакали много време. Бяха създали прекрасни условия за отглеждането му", заяви пред "24 часа" общопрактикуващият лекар д-р Николай Димов. Той е посетил майката и новороденото на следващия ден след изписването им. По думите му бебето е било добре, имало само физиологична жълтеница, което е нормално. Според джипито най-вероятно, докато е спяло, момиченцето е аспирирало мляко.

"Затова непрекъснато предупреждавам майките, че след нахранване трябва да държат детето в изправено положение, докато оригне, а в кошарката да го поставят настрани, а не по гръб", добави д-р Димов.

Предстои цялостна проверка на медицинската документация по случая, който е докладван в здравното министерство. На този етап родителите не са подали жалба срещу лекари в прокуратурата.