Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво може да стане с #Brexit до 31 октомври?

Днес Великобритания даде своя последен ултиматум на Брюксел. Предложи толкова дръзко недопустими "алтернативни уредби" на въпроса с ирландската граница, че от ЕС няма какво да направят, освен да ползват писмото за подпалки. Това не е проектосделка, а нагла провокация.

Борис Джонсън и министрите му са начело на бавен държавен преврат, който може да ескалира в размирици, ако им потрябват. Премиерът открито заяви на депутати, получили смъртни заплахи, че единственият начин да останат невредими, е да сътрудничат на камикадзе Брекзит.

Ако британският парламент не гласува да свали кабинета Джонсън, за да свика привременно правителство на националния консенсус, чиято цел е да свика втори #Brexit референдум, да използва това да поиска отсрочка от ЕС и ПОСЛЕ да предизвика предсрочни избори, планът на превратаджиите ще успее по подразбиране.

Дали парламентът има смелостта, междупартийния сговор и координация да извърши всички тези стъпки в тази последователност и в срок от по-малко от десет дни е въпрос с орбитална сложност.

Междувременно, шотландският съд може заключи, че Борис Джонсън трябва да иде в затвора, защото открито отказва да се подчини на закона. А може и да не заключи това. Ще следват обжалвания, отново до Върховния съд, като не е ясно дали някой може да вземе нещата в свои ръце докато Джонсън все още формално е премиер.

Има ситуация в която, според английското право, някой друг, най-вероятно Бъркоу като председател на парламента, би могъл да иска отсрочка от ЕС, ако се докаже, че изпълнителната власт в открит противоконституционен метеж.

Връщаме се в сценария за какъв дявол да я иска - успял ли е парламента да сложи този път коня пред каруцата, а не обратното [ т.е. ПЪРВО референдум, после избори].
Ако първо дойдат избори, рискът Фараж и фашизираните за негова утеха тори вероятно отново ще дойдат на власт заради жалката попара, която Корбин надроби в опозицията, и този път разправата ще бъда бърза и безжалостна.

А, ако или когато който и да е от британска страна поиска поредна отсрочка от ЕС, е изцяло възможно ЕС, който приключи с добрата воля към Лондон, да каже "Не, просто се махайте вече, ваш'та кожа циркаджийска." Макрон със сигурност много би се зарадвал да го стори.

На мен лично ми се вие свят вече. Нищо от тези чудовищни извращения нямаше нужда да се случва - за една бълха тези хора изгориха юргана.

Щетите върху британската държавност вече са необратими. А върху британското общество тепърва име да се сипе лавата на разединението и омразата, за поколения напред. Най-лошото тепърва предстои.

*Oт фейсбук!