Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият личен телохранител на саудитския крал Салман може би е разполагал с жизненоважна информация за смъртта на журналиста Джамал Кашоги и неговите убийци, пише The Time. Гибелта на генерал-майор Абдулазиз ал Фагам се случва на фона на слухове, че всъщност той е бил уволнен няколко дни по-рано заради това, което знае.

Най-довереният бодигард на монарха бе прострелян фатално по време на “личен спор” в дома на свой приятел в град Джеда. Фагам се слави като един от най-добрите телохранители в света и бе наричан “пазителя на крале”. Над четвърт век той служи на саудитската монархия първо като личен охранител на покойния крал Абдула, а сега и на настоящия крал Салман.

Генералът заминал за Джеда, за да посети приятеля си Турки бен Азиз ас Сабти. В дома му обаче се скарал с един от гостите – Мамдух бен Машал ал Али. Същият излязъл от къщата, а малко по-късно се върнал с оръжие и открил безразборна стрелба по всички. Фагам бил тежко ранен и впоследствие издъхнал в болница.

Ранени са били един саудитец и филипински работник. При пристигането на полиция на местопроизшествието извършителят отказал да се предаде и бил застрелян. В резултат на избухналата престрелка били ранени общо петима полицаи. Така държаванта телевизия Al-Ekhbariya съобщиха за смъртта на “пазителя на крале”.

Arabi 24 пише, че убиецът Мамдух бен Машал ал Али е син на Машал бин Мамду, бивш член на консултативния съвет на Саудитска Арабия от племето шемер. Леля му е разведената съпруга на Султан бин Абдулазиз, брат на крал Салман.

Изданието посочва, че съществуват различни снимки на членовете на семейството на Мамдух от празненства и сватби, но неговото присъствие сред тях е много рядко, което издава значението на организацията, за която е работил. Смята се, че Мамдух е бил част от специално звено от Кралската гвардия.

В социалните мрежи Фагам бе определен като “герой” и “ангел пазител”.

“Почивай в мир, герой… През последните 10 години съм видял само добро и лоялност от теб… Не мога да проумея, че няма да те виждам повече”, написа в туитър старши съветникът на Кралския съд Турки ал Шейх.

Дали генерал-майор Абдулазиз ал Фагам е разполагал с опасна информация, която да обезценява предаността му към неговите крале?

Междувременно часове след убийството му саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман заяви в тв интервю за CBS News, че поема “пълната отговорност” за убийството на журналиста Джамал Кашоги, но отрича да е издал заповедта.

“Това е ужасно престъпление - каза 34-годишният принц Мохамед. - Но поемам пълната отговорност като лидер на Саудитска Арабия, особено след като беше извършено от лица, които работят за саудитското правителство.

Някои смятат, че трябва да съм наясно какво правят всеки ден 3 милиона души, които работят за саудитското правителство. Невъзможно е тези 3 милиона да изпращат всекидневните си доклади на лидера или на втория човек в саудитското правителство”.

Колумнистът на “Вашингтон пост” изчезва, след като на 2 октомври 2018 г. влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, Турция, за да събере документи, свързани с планираната му сватба. Тялото му е било разчленено и изнесено от сградата, а останките му все още не са открити.