Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниал Бейкверди бе записан на видео минути след нападението.
Даниал Бейкверди бе записан на видео минути след нападението.

16-годишният Даниал Бейкверди, който наръга с нож свой съученик в столичния кв. “Надежда”, се размина с условна присъда по обвинение в опит за убийство. Той се призна за виновен във вторник. Софийският градски съд го наказа с 2 г. лишаване от свобода, но условно, а изпитателният срок е 3 г.

Инцидентът стана на 26 юли 2018 г. Причината е, че съучениците на младежа с ирански произход разпространили в интернет гей колаж с негово участие. Даниел бил подлаган на системен тормоз и подигравки години наред. Спорът между Даниел и жертвата започнал във фейсбук. Двамата си уредили среща. Даниел взел ловджийски нож с острие 18,7 см от вкъщи и тръгнал за срещата. Там обаче нямало никого. След това тръгнал да го търси. Тогава ученикът започнал да търси момчето, което е направило колажа и го намерил между два от блоковете в квартала. Извадил ножа и го пробол три пъти.

След това си тръгнал, но се върнал на местопрестъплението, за да си вземе очилата, които паднали. Малко след нападението във фейсбук се появи клипче, на което Даниел Бейкверди обяснява как е намушкал жертвата. Арестуван е същия ден. Беше с мярка “домашен арест”, защото тогава е на 16 г., а по късно и под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая. След присъдата във вторник отговорност за него ще носят родителите му.

Един от мотивите на съда за условната присъда на Даниел е чистото съдебно минало, както и крехката му възраст.