Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Стоянова
Мария Стоянова

БНТ прекрати договора си с Мария Стоянова, кореспондентката на обществената телевизия в Берлин, съобщи журналистката пред "24 часа".

"Изненада е за мен, но не е неочаквано", каза Стоянова. Тя е получила заповедта за прекратяване на трудовите отношения на 20 септември и трябва да напусне офиса и квартирата си до 1 октомври. От БНТ са поискали да предаде и служебната си карта.

"Работих с голямо удоволствие и ентусиазъм и се надявах на по-цивилизован край. Само веднъж съм виждала г-н Емил Кошлуков - в залата на Съвета за електронни медии преди 2 години на конкурса за генерален директор на БНТ. Никога обаче, дори и тогава, не съм разговаряла с него", обясни тя.

По онова време Мария Стоянова е член на СЕМ и заедно с останалите си четирима колеги организира конкурс за избор на генерален директор на БНТ. На него се явява и Емил Кошлуков, но беше избран Константин Каменаров. Повечето от членовете на СЕМ тогава поискаха от Кошлуков да докаже, че е независим заради позицията му на програмен директор в тв "Алфа" - телевизията на партия "Атака", през последната година. (Впрочем от седмица каналът вече не е собственост на партията, тъй като лицензът е прехвърлен на "Фондация Алфа 2018", показва регистрацията на "Алфа" в СЕМ).

След като Стоянова получава заповедта на 20 септември, тя изпратила заявление да бъде преназначена в обществената телевизия в София. Отговор обаче до момента няма.

"Мария Стоянова не е съкратена. Просто договорът й, който беше за една година, свърши, тъй като изтече пълният му срок. Впрочем кореспондентското място в Берлин беше създадено специално за нея, а годишният договор за него е 6-цифрена сума. Прекалено скъпо е, за да може БНТ да си го позволи. В него влизат всички режийни, квартира, кола, паркомясто, има дори и чистачка. В същото време договорът с кореспондентката ни в Брюксел (Десислава Апостолова - б.а.) е в пъти по-малък", каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред "24 часа".

Той обясни, че няма да закрива кореспондентското бюро и ще търси за него журналист на граждански договор.

Кореспондентският пункт в Берлин беше открит през 2018 г. след 6-годишна пауза. В сряда, 2 октомври, Мария Стоянова го напуска окончателно и пътува за България.