Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клета Грета, клета планета! Как се изроди дискусията за климата

Тази седмица всички говориха за Грета Тунберг. За тези, които са пропуснали, припомням набързо. Грета е 16-годишно шведско момиче, което се прочу преди година с това, че спря да ходи на училище и излезе сама да стачкува пред шведския парламент с една табела, на която пише “Училищна стачка за климата”. И седя там, докато не привлече интереса на всички. Но преди всички тя привлече интереса на съседна Норвегия. Защото, знаете ги норвежците, те дебнат постоянно проблемни деца без родителски надзор, за да ги отнемат от семействата им и да ги дадат на чернокожи гей семейства. В случая с Грета те постъпиха още по-коварно. Предложиха ученичката, която не ходи на училище, за Нобелова награда за мир!

Преди да се превърне в символ, нещо средно между Жана д'Арк и Пипи Дългото чорапче, Грета се прочу и с това, че изцяло контролира родителите си. Тя им забрани да летят със самолет, защото това замърсява планетата. Да ядат месо, защото и това замърсява планетата. И да се размножават. Тоест да имат още деца. Защото... да, това замърсява планетата. Земята е пренаселена с над 7 милиарда жители и това наистина е проблем.

За да не мърси планетата, тя самата пътува с електрически автомобил, влак, а когато се наложи да иде зад океана - използва яхта. Така стигна до централата на ООН в Ню Йорк, където направи незабравимо изказване, което ще остане в историята. А още по-незабравимо ще остане разминаването с американския президент Тръмп в кулоарите на ООН. Велик анимационен момент, от който тепърва ще се родят комикси и филми. Всичко това нямаше как да не отприщи милиони коментари. “За” и “против”.

“Грета има кауза и не само се бори за нея, но и увлича други млади хора да се борят за по-добро бъдеще на планетата”, казват нейните фенове.

“Ама тя твърди, че вижда молекулите на въглеродния двуокис, значи или е надрусана, или е чисто луда”, отговарят другите.

“Как не ви е срам да атакувате горкото болно дете!”, отвръщат първите.

На което контракоментарът е: “Тя нито е дете, нито е болна”.

“Тя е едва на 16 г. и има синдром на Аспергер”, настояват защитниците.

“На 16 г. в Австрия вече гласуват, а в село Могила, Старозагорско, пазарът за булки е пълен с 16-годишни моми”, атакуват другите.

Обикновено следва: “Изроди, момичето е аутист, как не ви е срам!”

“Като е аутист, защо не е под родителски надзор, а я развеждат като панаирджийска мечка по света. Изроди са тия, които я използват”, продължават да настояват другите.

В спора влизат тежки интелектуалци от ранга на френския професор Мишел Онфре, който нарича Грета “същество с тяло на киборг от третото хилядолетие”. Феминистките тръгват в атака: “Щом възрастен мъж обсъжда тялото на момиченце, значи е поне педофил!”. Разговорът рязко поема в посока защо предимно възрастни мъже се възмущават от Грета? Сексистите само това и чакат, за да ударят с тяхната теза: а не е ли странно, че жените така са се прехласнали по Грета? Те, които са най-големите консуматори (ерго замърсители) на планетата...” (Във видеото има още интересни коментари) И ето така спорът се обърна на мъже - жени, леви - десни, стари-млади, зелени срещу пембени... А дискусията за климата, уви, напълно се изроди в дискусия за Грета. Тази препирня, изглежда, е далеч по-интересна на хората. А и е по-лесна за всички. Защото нека си го кажем честно: Колко от нас ще се откажат от мобилните си телефони, от бургерите, от колите си, от самолетите? Клета Грета! Клета планета! Явно всички ще измрем като динозаврите.