Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: МВР
Снимка: МВР

МВР работи по всички версии за пожара в "Дунарит", но най-вероятно е техническа неизправност

Забраните на прокуратурата на австралийския гражданин Полфрийман за напускане на страната са две - във връзка с досъдебното производство и във връзка с изтърпяване на наказанието "Лишаване от свобода". Това обясни в Плевен в отговор на журналистически въпрос вътрешният министър Младен Маринов днес.

Той уточни, че това, което се случва по отношение на съдебния процес не е от компетентността на МВР, предаде БТА.

"В момента австралийският гражданин Полфрийман се намира в дома на дирекция "Миграция" в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция "Миграция" е издал заповед за принудителна мярка експулсиране от страната, която е в процес. Допълнително по отношение на въпросния гражданин на Австралия има две забрани, наложени от прокуратурата, за напускане на Република България, така че когато всичките условия бъдат изпълнени ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето", подчерта министърът. Той добави, че във вчерашния ден са получили призовка от Върховния касационен съд, която трябва в днешния ден да бъде връчена на австралийския гражданин Полфрийман за явяването му на заседанието, което е насрочено за 23 октомври.

До момента до който има такива забрани няма как да довършим процедурата за експулсиране, каза министър Младен Маринов.

Работим по всички версии, но това което до момента имаме като информация, най-вероятно е техническа неизправност, обясни той.

Мога да успокоя хората на този етап, защото вчера беше наистина критична ситуацията при възникване на самия пожар, уточни той.

"Към днешния ден можем да кажем, че пожарът е овладян, нямаме тлеещи огнища. Но ситуацията изисква да изчакаме определено време, с оглед сигурността на служителите, които ще работят на терен, за да продължим с действията. Към момента се провеждат мероприятия с работници, които са били вътре, за да видим каква е причината. Към момента работим по версия за техническа неизправност, като другите версии не са изключени. Докато не се направи оглед на място, не можем да бъдем категорични", коментира министър Маринов.

По думите му районът продължава да бъде под контрола на полицията, прави се повторно обливане с вода. Вчера главен комисар Николов е бил на място, а министърът е разговарял с областния управител.

"Там всичко беше извършено, както трябва в такива ситуации, преди всичко, за да се защити живота и здравето на населението. Бяха евакуирани определени квартали, тъй като имаше опасност от разширяване зоната на пожара, в близост имаше и взривни материали, които наистина бяха опасни, но всичко приключи нормално. Надяваме се така да продължи", каза още министърът. В момента нямаме бърза работа - тя беше докато бяха изведени хората от опасната зона и локализираме, добави министърът в отговор на въпрос кога ще се влезе в мястото на инцидента.

Той е в Плевен по повод националното състезание "Пътен полицай на годината - 2019".