Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Терзийски
Георги Терзийски


"КОГАТО имам проблем с връзката на телефона, се шегувам, че магнетофонните ролки са свършили. Прекъсват ни, за да ги сменят", споделя пред "168 часа" депутатът от РЗС Георги Терзийски. Около скандалите с подслушването на хора на ключови позиции във властта, в пленарна зала най-обсъжданата тема е шпионирането на лична кореспонденция. Като градски легенди се разпространяват показателите, по които със сигурност се знае, че от отсрещната страна слухти оперативен работник.


"Убеден съм, че ни слушат. Изобщо не го намирам за нормално, категорично против съм. За себе си не се притеснявам, защото нарушения не правя", обяснява депутатът от Коалиция за България Спас Панчев. По време на разговорите си Панчев често дочува необясними шумове.


"От колегите си знам кои са знаците, че телефонът ми се подслушва. Това и аз чувам по своя телефон. Знаците са широко известни. Чува се пукане и пращене", продължава Спас Панчев. Единственият депутат с опит в подслушването на кореспонденцията се оказва Борислав Стоянов от "Атака".


"Вече съм си патил. Дълги години съм бил журналист и тогава беше сигурно, че ни подслушват телефона. Случката датира отпреди десетина години. Чувахме прищракване на служебните телефони. Точно в момента тези, които най-много истеризират за СРС-тата, започнаха подслушването. Но на журналисти. Хубаво ще бъде да си припомнят тези години", обяснява Стоянов. Колегата му от Синята коалиция Кирчо Димитров откровено споделя, че приема новините за използването на СРС-та му с тревога.
"Притеснен съм. Не е редно това, което се случва. Не може в една демократична държава да се подслушва всеки и това да е нормално", обяснява Кирчо Димитров. За разлика от колегите си, той рядко чува странни шумове от отсрещната страна на слушалката.


"Лично аз не съм усетил да съм подслушван. Не се замислям по този въпрос дали чувам странни шумове или не", продължава Кирчо Димитров. Колегата му от ГЕРБ Цветан Сичанов разбива на пух и прах представите на народните избраници, че от заглушавания и почуквания в слушалката ще успеят да разберат кога ги подслушват. До октомври 2006 г. Сичанов е шеф на звено "Полиция" в ОДМВР-София с чин комисар.
"Бил съм в тази система, по време на подслушване звуци не могат да се чуят. Понякога прекъсвам по-личните си разговори, за да не се водят по мобилния. Но не го правя от притеснение за подслушване, а по-скоро от вътрешно чувство", обяснява Цветан Сичанов.


"Идеята на прехода беше да сме демократична държава. В демократичния свят никъде не се случва подобно нещо. За съжаление у нас има подобни случаи и отново за съжаление са голям брой", продължава Спас Панчев. Колегата му депутат от ДПС Корман Исмаилов е сред малкото, които не са обзети от масовото неспокойствие за подслушването.


"Ако човек вярва и се страхува от Господ, не се страхува от подобни неща", обяснява Корман Исмаилов. За разлика от него, колегата му от РЗС предупреждава всеки, дал си волност по телефона, за възможността да е подслушван.


"Имал съм случай - по телефона коментирах всичко, което се случва в държавата. Събеседникът ми се разгорещи, започна да използва чисто жаргонни изрази. Дори каза по адрес на някого: "Готов съм да му откъсна главата." Съвсем коректно си го предупредих - кажи какво точно имаш предвид, защото не се знае кой точно ни слуша. Да не се видиш утре пльоснат по очи някъде", обяснява Георги Терзийски от РЗС. Често мобилният му телефон има смущения, които едва ли са случайни.


"Много често имам смущения в телефона. Предполагам, че ми се подслушва. Притеснителното не е,че подслушват, а как може да бъде манипулирано това, което се чува", продължава народният представител. Според Терзийски не само в парламента основната тема на разговор е слухтенето на лична кореспонденция. В цялото общество се е създало психоза относно ползването на СРС-та.


"Определено хората се притесняват. В обществото има създадена психоза от подслушването и намесата в личния живот. Sms-и не изпращат. Набират по бележник, а не си записват номерата в телефонния указател на телефона", обяснява Терзийски.

Борислав Стоянов
Борислав Стоянов
Цветан Сичанов
Цветан Сичанов
Спас Панчев
Спас Панчев
Корман Исмаилов
Корман Исмаилов
Кирчо Димитров
Кирчо Димитров