Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОДКРЕПА: Симеон (крайният вдясно, с очилата) бе върнат на поста с гласа на патриарха.
ПОДКРЕПА: Симеон (крайният вдясно, с очилата) бе върнат на поста с гласа на патриарха.

 

 БУРЕНОСНИ облаци отново надвиснаха над главата на Западно и Средноевропейския митрополит Симеон. За неговото поредно отстраняване от ръководния пост - управляващ епархията на БПЦ в Европа, активно работят осем влиятелни български митрополити. Причината за атаката - в Синода е постъпила информация за "изчезнала субсидия от държавата в размер на 300 000 лева". Парите били за ремонт и консумативи на храмове.


В групата на недоволните висши архиереи, които са се заели сериозно да елиминират Симеон, са Видинският митрополит Дометиан, Варненският Кирил, Русенският Неофит, Плевенският Игнатий, Великотърновският Григорий, Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавраил и Доростолският Амвросий научи "168 часа" от висш църковник, близък до патриарх Максим. Причина за гнева на владиците е, че Симеон не живеел в епархията, която трябва да ръководи, а отново се е преместил в луксозния си апартамент в столицата на щата Аризона, Финикс. Симеон е оставил църковните дела в ръцете на своя викарий - епископ Антоний. Пред "168 часа" той потвърди, че
началникът му живее в САЩ


защото се лекувал.


Именно заради "своеволие, че постоянно живее в САЩ", най-възрастният митрополит бе махнат преди година и половина със специална синодална наредба. Митрополитите, които поискаха главата на Симеон, го обвиниха в дистанционно управление на църковните дела, което се смята за прецедент в историята на БПЦ. Ядосани, висшите архиереи му наложиха аргос - църковно наказание. След протест на църковните общини и от страх те да не преминат към Цариградската патриаршия, както се заканиха, Синодът възстанови като духовен ръководител на Западно- и Средноевропейска епархия митрополит Симеон.


"Вместо да си вземе поука и да се поправи, както обеща на синодалните архиереи, митрополит Симеон продължава да се държи както и преди" - сподели пред "168 часа" нашият източник. "Имаме информация, че митрополитът е изоставил църковните дейности в епархията, която е една от вай-важните за БПЦ" - уточнява той. Скандалът набира скорост, защото


европейският владика


не е взел, както изисква канонът, благословение от патриарха да напусне епархията си, нито е уведомил Светия Синод, че отива да се лекува в Америка.
"Хаос и безредие цари в тази епархия, която е лицето на България пред Европа" - включва се в темата и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. - "Нещата там няма да се оправят, докато Светият Синод не преразгледа решението за възстановяването на Симеон на поста - управляващ Западно- и Средноевропейска епархия със седалища в Берлин и Будапеща" - добавя варненският владика. "Не съм единственият, има и други мои събратя митрополити, които искат преразглеждане на статуквото на Симеон" - категоричен е Кирил.


Владиците начело с Кирил Варненски скочиха срещу събрата си, тъй като го обвиняват че


"сам изхарчил"


субсидията от Дирекцията по вероизповеданията към МС - 150 000 евро, предвидена за режийните разходи на 30 те църковни общини в Европа, без да даде отчет пред Епархийския съвет, както изисква църковният устав. "Получихме информация от свещенослужители във Виена, че митрополит Симеон не е превеждал суми на общините. Къде са парите, никой не знае" - сподели човек на патриарха. Мака да бил недоволен, че няма отчетност и по отношение на годишната такса, която всяка църковна община внася в митрополията в Берлин. Касаело се за сериозни суми от 2000-3000 евро за община. Има подозрения, че Симеон разходвал парите, без да се отчита и без да има задължително решение от Епархийски съвет за конкретните разходи.


"Откакто митрополит Симеон беше възстановен на поста управляващ Западно- и Средноевропейска епархия, в началото на юни Епархийският съвет не е бил събиран нито веднъж. Това ако не е скандал, здраве му кажи" - заяви пред "168 часа" член на Епархийския съвет от Будапеща. "Така е, не сме заседавали" - потвърди и


финансовият ревизор


на Западно- и Средноевропейска епархия Владимир Пантелеев.
Според Устава на БПЦ Епархийският съвет е органът, с който Симеон като председател съвместно управлява по отношение на административните и финансовите въпроси. "Явно, че митрополитът не спазва Устава като ръководител на епархията, а защо не го спазва думата има единствено Светият Синод" - казва с разочарование съветникът от унгарската столица. Той обясни, че със средствата, постъпили по епархийската банкова сметка, трябва да се разпорежда единствено викарийният епископ Антоний. Как управлява средствата, тъй като Дядо Симеон го няма, дали има отклонени доста средства, каквито са сигналите от България, не знаем, тъй като не сме заседавали" - допълва епархийският съветник. Той се ядосва, че съветниците нямали достъп до документацията повече от година, което потвърждавало съмненията на владици, че може би има финансови нарушения и злоупотреби. Затова документите били заключени.



Доц. Дилян Николчев, преподавател по църковно право в Богословския факултет

Махането на митрополита е комплот

Не ме изненадва, че група митрополити искат да отзоват Западно и Средноевропейски митрополит Симеон. Тези митрополити могат и да имат основания, но нарушенията, в които го обвиняват, трябва да се докажат чрез предварително производство, както изисква Уставът на БПЦ. При достатъчно нарушения - злоупотреби, намален състав на Светия Синод трябва да образува духовно съдебно следствие срещу духовното лице, а такова, доколкото разбирам, няма. Решаващата дума за отзоваването на митрополита има пълен състав на Светия Синод. Не се ли спази това процедурно изискване, а също не се ли даде възможност на ответната страна - митрополит Симеон да изложи своите аргументи и факти, вече е нарушение на Устава на БПЦ и отива към комплот в синодалните среди.
Възниква и друг въпрос - как се възстановява висшият архиерей на митрополитската катедра със съмнително решение на Синода, без да е отменена заповедта за отстраняването му?

 


Епископ Тихон - временно управляващ Западно и Средноевропейска епархия


Няма ревизия, липсват документи

Докато бях временно управляващ епархията на мястото на Симеон, съм бил свидетел на доста нарушения, на които съм се противопоставял. Пример - събарят старата ограда на църква в Будапеща. Това са стари тухли, които предаваха стабилност на оградата. Парите от продажбата изчезват. Става дума за хиляди. Когато попитах отговорните лица къде са парите от продажбите на строителните материали - мълчат. И сега какво излиза? Че митрополит Симеон ги подкрепя в техните злоупотреби и далавери. Това не е така, защото митрополитът няма представа какво се върши. По простата причина, че ревизия тук не беше направена като хората. За безобразията в Унгария съм писал много писма.

 


Недоволните митрополити:

Нов епископ ще въдворява ред

"168 часа" потърси за коментар митрополитите, които смятат, че на европейската епархия, в която влизат над 30 църковни общини, е необходим нов духовен лидер.
"Дядо Симеон вече е възрастен човек. Ето отново отсъства от епархията си, затова Светият Синод възлага надежди на епископ Антоний да въдвори ред. Оптимист съм, че нещата ще се оправят много бързо, защото епископът е млад и амбициозен човек, с качества" - заяви пред "168 часа" Видинският митрополит Дометиан. Според него в Синода имало и назначена комисия специално за проблемите в епархията на БПЦ в Западна и Средна Европа.
В същия дух разсъждава и говорителят на Светия Синод - Русенският митрополит Неофит.
"Действително има доста неща за изглаждане в тази епархия. С административните и финансовите въпроси тук и за излизане от ситуацията възлагаме надежди на епископ Антоний" - сподели митрополитът.
"Няма да говоря с вас" - отсече другият недоволен от отсъствието на митрополит Симеон - Великотърновският митрополит Григорий.

 


Митрополит Кирил:


Няма никаква финансова отчетност в епархията

- Ваше Високопреосвещенство, трябва ли Светият Синод да преразгледа решението за възстановяването на митрополит Симеон, като ръководител на Западно- и Средноевропейската епархия?
- Самото връщане на Симеон беше послание пред българското общество и Европа, че сме снизходителни към немощите на по-възрастните служители на Църквата. Трябва Светият Синод да преразгледа сериозно въпросното решение. И това не е само мое мнение, а и на много мои събратя-митрополити. Друг е въпросът , че има основания за преразглеждане.
- Какви са основанията?
- Ситуацията става опасна - той освобождава някои свещеници, както намери за добре. Говоря за десетки случаи. Без да има аргументи за отстраняването на духовниците, Симеон ги маха. По свое усмотрение.От освободените свещенослужители научаваме, че те нямат никакви здравни осигуровки, нито социални. Да не говорим за нормални заплати. Питам аз, как един свещеник, неосигурен за пенсия, да служи на Бога? И ще има ли стимул? Хаос цари и при назначаването на свещеници. Отношението към духовниците в тази епархия не е на нужното ниво. А тя е лицето на България пред Европа. За документацията в епархията да не говорим.
- Как си обяснявате липсата на здравни и социални осигуровки на свещениците в Западна и Средна Европа при положение, че Дирекцията по вероизповедания изплаща необходимата субсидия?
- Много просто. Идеята на митрополита е по-лесно да ги управлява и манипулира. Мести свещенослужителите, където пожелае. Това нормално ли е, особено в Европа? А колкото до субсидията, други компетентни органи там имат думата.
- Вас лично какво ви притеснява от възстановяването на владиката?
- Възмутен съм, че тези от моите събратя митрополити, които тръгнаха да го свалят, те тръгнаха и да го възстановяват. Целта е ясна - да покажат пред Негово Светейшество българският патриарх Максим, че каквото те кажат, това става в Църквата. Аз не одобрявам такова поведение. Друг проблем - защо е взето решение за възстановяването, без да е отменена наредбата за отстраняването?
- Какъв смисъл влагате в думите си "Симеон не е на мястото си"?
- Ако трябва да се гледа обективно и справедливо - в епархията не се спазват никакви закони. Имам предвид грижата за духовенството. Вече казах за осигуровките. Изводът - Симеон няма никаква грижа за тези хора. Как те да се чувстват пълноценни?
- Като член на финансовата комисия към Светия Синод имате ли информация за финансови злоупотреби в епархията, както твърдят ваши събратя- митрополити?
- В тази епархия няма никаква отчетност по отношение на финансите. Никое от църковните настоятелства не знае как се използват средствата от Дирекцията по вероизповедания, дали по предназначение или за лични цели. Светият Синод и до ден днешен няма никаква информация как се управляват толкова много пари. Има ли някакви далавери? При това управление на епархията в лицето на митрополит Симеон не е много добро отношението и към България. В това число и на католическата църква.

 

 

епископ Тихон
епископ Тихон
доц. Дилян Николчев
доц. Дилян Николчев
митрополит Кирил
митрополит Кирил