Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДА НЕ ДАВА АЛЛАХ: Бъдещият електорат на ДПС да оцелява от заеми на лихвари.
ДА НЕ ДАВА АЛЛАХ: Бъдещият електорат на ДПС да оцелява от заеми на лихвари.

 

ДОКАТО багерите поемат към сарая, за да бутнат барбекюто на Доган, хората му във Великотърновско се опитват да се надприказват с компромати и обвинения.


Членове на партията са се хванали за гушите и се обвиняват в лихварство, изнудване, партийни интриги, опити за преврат и дори убийство. В кашата са намесени няколко прокуратури и Икономическа полиция. В момента те се опитват да разрешат случая "а ла Агата Кристи", разтресъл партията на Сокола. За капак част от намесените в сагата вече стягали и визита при самия Доган, твърди един от участниците в драмата.
От едната страна на скандала е областният лидер на ДПС във Велико Търново Атанас Атанасов. Пред "168 часа" друг депесар - търговецът Филип Насков, заяви, че Атанасов се занимавал с "незаконна лихварска дейност", като от нея вече се били "опарили" двайсетина членове на ДПС в региона. По думите на Насков именно те стягали визита при Сокола,
за да изразят недоволството си
Самият Насков твърди, че и той е "пострадал", като на косъм не се разделил с фамилната си къща благодарение намесата на прокуратурата.
В същото време обвиняваният областен лидер Атанас Атанасов твърди, че кампанията срещу него била "скалъпена" от хора, които не можели да преглътнат факта, че той е станал шеф и сега искали да го махнат от поста.
По думите на търговеца Насков, който е флагман на недоволството срещу Атанасов, историята се заплела преди месеци, когато двайсетина великотърновски депесари взели "кредити" с лихви между 10-15% от областния си шеф. Парите им били нужни, за да заминат на работа в Германия и Холандия, а високите лихви не ги притеснявали, тъй като в чужбина им обещавали бързи и високи доходи, разказва Насков. Разказва, че той също взел заем от областния шеф на ДПС, като за залог послужила фамилната му къща.
"Получих от Атанасов заем в размер на 20 хил. лв. Погасих си дълга в уречения срок, но се оказа, че той вече е заложил къщата ми като гаранция по банков заем за 120 хил лв. Доколкото знам, именно с тези 120 хил. лв. са били раздавани пари на социално слаби хора от ДПС срещу високи лихви"!", разказа пред "168 часа" Филип Насков.
Споделя, че оттук започнали драмите в семейството му. "Оказа се, че Атанасов
не се е издължавал пред банката
и в един момент тя поиска да сложи ръка на фамилната ми къща, в която живеят три семейства", обяснява търговецът. И допълва: "Майка ми почина, след като съдия-изпълнител започна да ни притеснява! Как не го досрамя областният шеф на ДПС във Велико Търново да се подиграе по такъв долен начин със семейството ми!"
Филип Насков подава сигнал в прокуратурата във Велико Търново. Проверка на "168 часа" установи, че наистина има такава жалба, която в момента е върната за доразследване в МВР-Горна Оряховица.
Пред "168 часа" обвиняваният от Насков областен лидер на ДПС във Велико Търново Атанас Атанасов не отрече, че срещу него има такъв сигнал.
"Да, Филип Насков, който е мой роднина - бабите ни са сестри, подаде сигнал срещу мен, в който няма и грам истина. Ходих в прокуратурата във Велико Търново, разпитваха ме, сега чакам от РПУ-то в Горна Оряховица също да ме викнат, затова нищо конкретно не мога да ви кажа. Но с лихварска дейност категорично не се занимавам! Няма как да съм заложил къщата на Насков, при условие че никога не съм я придобивал и нямам нотариален акт за нея!", категоричен бе Атанасов.
Той е убеден, че "атаките" срещу него били на чисто партийна основа.
"Да, има един юрист от ДПС в комбина срещу мен и той мъти главата на останалите", репликира Атанасов.
Пред "168 часа" общински съветник от ДПС, пожелал анонимност, заяви, че в местната структура знаели за драмата.
"Знаем, че има членове на ДПС, които твърдят, че са вземали кредити от Атанас Атанасов и сега той дори ги заплашвал. Доколкото имам информация, юристи са посъветвали
тези хора да отнесат въпроса
и до кмета на Велико Търново. Отделно се очаква "случаят Атанасов" да бъде разглеждан и на заседания на общинските организации на ДПС във Великотърновска област", коментира съветникът на Сокола.

"Моля ви, не ми звънете по този въпрос. Нищо няма да коментирам. Има хора тук, които смятат, че едва ли не аз съм в дъното на това недоволство срещу Атанасов", заяви Хюсмен.

 

Прокуратурата: Работи се по случая

ПРОКУРАТУРАТА във Велико Търново е възложила на Районна прокуратура-Горна Оряховица да изясни случая.
Тя, от своя страна, е възложила това на Икономическа полиция при РПУ- Горна Оряховица. Това обясни пред "168 часа" Галя Николова, наблюдаващ прокурор от районна прокуратура Горна Оряховица. Ни в клин, ни в ръкав малко преди вестникът да се свърже с нея, дознателят от споменатата Икономическа полиция Димитър Никифоров заяви, че проверката била приключена, но не каза с какво заключение.
По думите на прокурор Николова в жалбата срещу Атанас Атанасов има твърдение, че той е развивал банкова дейност, без разрешение за това. Проверявало се е и как е легализирана пред нотариус сделката за имота на Филип Насков.

 


Областният шеф на ДПС във Велико Търново Атанас Атанасов:
Насков се закани да ме убие

- Г-н Атанасов, имате ли информация, че членове на ДПС във Велико Търново готвят визита при Ахмед Доган, защото твърдят, че вие се занимавате с лихварство и дори, че ги рекетирате?
- Това са пълни глупости! Като има толкова недоволни от мен, защо не са подали жалби в полицията или прокуратурата? Ахмед Доган не е разследващ орган.
- Според търговеца Филип Насков хората не смеели да подават жалби, защото се страхували от "саморазправа". Вярно ли е това?
- Не ми се коментира лицето Филип Насков, много неща мога да кажа, но засега ще замълча. И Филип Насков е заборчнял, взеха му джипа преди време, защото не си плаща вноските по лизинга. Да не говорим, че този човек се заканваше, че ще ме убие.
- Как така?
- Пращаше ми sms, пазя ги на телефона. В тях пише, че ще ме махне от поста и ще ме убие.

 


Търговецът Филип Насков:


Атанас Атанасов се занимава с лихварство и за малко фамилната ми къща да изгори - беше я заложил като гаранция по банков кредит. Добре, че сезирах прокуратурата и те спряха съдия-изпълнителя.

Нов лихвар от ДПС в Пловдивско

ЗА НЕЗАКОННА лихварска дейност в ареста е общинският съветник от ДПС в Стряма - Илия Манчев. Той бе обект на тримесечна оперативна разработка от полицията в Пловдив. В резултат на разработката е проведена специализирана полицейска операция "Полицейски сили".
Установено било, че Манчев, без да има необходимото разрешение за банкова дейност, раздавал кредити на хора, близки до ДПС. Целта била те да гласуват по време на избори за движението - съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Според него схемата на зависимост, в която Манчев държал своите, била от години. Условието да получат заем от лихваря - било да пуснат бюлетина за кандидати на движението. Кредитоискателите били от села в общините Пазарджик и Раковски.
Доказателство за незаконноотпуснатите заеми и упражнявания рекет са откритите в автомобила на Манчев 43 лични карти на длъжници, списък с 200 имена на кредитоискатели, златни накити - дамски гривни, пръстени и обеци.
Разследването по случая продължава. Очаква се прокуратурата в Пловдив да поиска тези дни постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража" за човека на Доган.