Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Василев Снимка: Архив
Николай Василев Снимка: Архив

Реална е възможността за сериозни южнокорейски инвестиции в България. Такива новини са позитивни и се надявам да се случват повече. Това каза пред БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

Според него Азия е по-различна от западния свят. Подобна делегация в САЩ сигурно няма да бъде забелязана, в Азия това има знаков характер. В миналото България не е била успешна в привличането на азиатски инвестиции, коментира Василев.

По думите му държавата е подготвена за инвестиции. Сега се радваме на 1-2 млрд. евро, при 9 млрд. през 2007 г., каза Василев.

Негатив е малкият пазар, но пък има и сериозни плюсове - ниските данъци и по-ниските разходи при подобна инвестиция.

По отношение борбата за привличането на инвестиция от Фолксваген, достатъчно значим факт е това, че сме изпреварили Сърбия и Румъния в подобна "надпревара". Огромните инвестиции са от Западна Европа, в по-голямата си степен от страни от ЕС, каза още Николай Василев.

За Кристалина Георгиева и избирането й начело на МВФ Николай Василев коментира, че това е уникална новина, няма да има финансист, икономист, който днес да не знае кой е директор на МВФ и от коя държава е. Новината няма монетарно измерение, но като имидж е фантастично, допълни Николай Василев.