Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Някои медици натрупаха по 20-30 млн. лв., въпреки че през целия преход бяха на заплата

- Г-н Илиев, публикуваме скандално източване на касата от столичната болница "Царица Йоанна", съпроводено с два акта. Тези дни Нова тв разкри как се изписват фалшиви стентове, за да се ощетява бюджетът. Преди време избухна ТЕЛК-гейт. Можем ли да върнем морала на българския лекар, или духът е изпуснат от бутилката?

- Обикновеният български лекар е като моята съпруга, която е кардиолог във ВМА с две специалности - вътрешни болести и кардиология, и със заплата от 1100-1200 лв. на месец. Тя работи, дава

дежурства, за които й плащат стотинки

на час. Затова медиците ни масово се отправят към терминал 2.

От друга страна, нашата медицина е завладяна от средата на 90-те години предимно от мошеници, които доведоха здравеопазването ни до този печален край. Не знам докога българският народ ще търпи тези далавераджии на власт! Всички тези хора, които управляват медицината, създавайки касата и цялата тази система, за да обслужва забогатяването на частните клиники, болници и кабинети. Всичко е конструирано така, че да се граби колкото се може повече. Такава е презумпцията в тези среди. Навремето в периода 2001-2005 г. бяха измислени какви ли не вратички, за да могат мошениците да виреят и да няма никакви закони и механизми за контрол. За съжаление българинът не може да бъде оставен без контрол. Помня по време на социализма, че в Министерството на здравеопазването имаше учебен отдел, който контролираше какво и как се преподава в медицинските ни университети и какви лекари се подготвят за здравеопазването ни.

Отделът бе закрит

по настояване на ректорите, за да бъдат независими и самостоятелни и благодарение на това да процъфтява търговията с купуване на изпити. Особено в Медицинския университет в София, където

този бизнес вече е взел чудовищни размери

Познавам студенти, които не са взели нито един изпит нормално, при тях всичко е купено и те тепърва ще лекуват хора.

- При социализма с всичките му недостатъци сякаш целта бе пациентът да бъде излекуван - да се постави правилната диагноза. Сега като че ли моделът е обърнат и целта е да се изписват фалшиви пътеки, за да се източва касата?

- Точно така е! Едната система имаше за цел да лекува болния, а тази в момента има за цел да точи касата и ако болният не е обект на вземане на пари, не му се обръща внимание. Затова има хора без зъби, затова има толкова много болни и неизлекувани пациенти.

- Как е възможно в периода до 1989 г. с бюджет, който варира от 700 млн. до 1,3 млрд. лв., да сме имали една от най-добрите здравни системи в Европа, а сега с 5,2 млрд. лв. не само че сме на дъното, а сме и с най-лоши данни като заболеваемост по всички най-разпространени болести?

- Има още една разлика. Сега имаме много богати лекари, като някои от тях се разписват на фишове от по 200 хил. лв. на месец. Освен че всичко това е незаконно и така се източва касата, по безмилостен начин се ощетява и българският пациент.

- Може ли нещо да се направи?

- Има няколко прости неща. Първо, веднага да се прекрати практиката "Избор на екип". Сумите, които се разпределят само по това перо, са фантастични.

Варират от

300 до 1200 лв.

за отделни болници и лекари.

Абсолютно ограбване на хората. Какви са тези директори на болници, които търпят подобно безобразие? Аморално е отвсякъде! Изборът на екип е тежка патология.

Второ, да се премахне доплащането. Защо не вземем пример от Швейцария, където има закон, че нямаш право да доплащаш за никаква медицинска интервенция повече от 2 минимални заплати за страната. Тоест, ако ти правят някоя много скъпа операция, можеш да доплатиш максимум около 4 хил. франка.

Така се прави

в цивилизованите страни,

а у нас те карат да доплащаш фантастични суми. Примерно на всеки, който е за операция на тазобедрена става, му искат от 4 хил. лв. нагоре.

- Искат по 6 хил. лв.

-Така е, минимумът е 4 хил. Цялата тази патология трябва да се изкорени. Доплащанията представляват изключителна тежест за огромен брой хора, които нямат подобни средства. Кой може да ги извади в брой? Кой? Затова доплащанията за медицински интервенции у нас трябва да се лимитират като в Швейцария - до 1120 лева, колкото са две минимални заплати.

Трето, трябва да има много строг медицински контрол на всичко, което се прави в една болница. Да има одитен екип от проверяващи, който да преглежда цялата документация, защото

българинът не

може да бъде оставен без контрол,

особено когато става дума за пари. Трябва да се контролира не само качеството как е излекуван пациентът, а и парите, които са взети за лечението, за да няма още случаи на източване.

Четвърто, доходите на директорите на болниците да подлежат на контрол като тези на политиците. Извинявайте, но някои вземат колосални суми, стигащи до 20-30 млн. лв. за периода на целия преход. При други само от подкупи се натрупват шестцифрени суми годишно.

- Как става?

- Вижте само фирмите, които доставят храна за болниците. Преди всяка си имаше стол, сега се ползват външни фирми. Нито една болница не предлага специализирани диети и храненето е с влошено качество. Въпреки това

частни фирми доставят храни,

които нямат нищо общо със здравословното хранене. Целта е директорът да си вземе комисионата. Помня как в една столична болница хранеха пациентите за 12 лв. на ден, докато в "Александровска" за подобно меню бяха достатъчни 4,50 лв. на ден. Къде отива разликата от 7-8 хил. лв. на ден? Как тази сума се разпределя между фирмата и директора, е въпрос на гадания.

Изобщо цялата медицина е оплетена с такива хватки и хватчици, които в крайна сметка ощетяват обществото и касата.

- По тази логика догодина и 8 млрд. да дадат за здраве, пак няма да сме по-здрави или да получим по-качествено здравно обслужване?

- Така е, дори и 10 млрд. да се дадат. Все едно ще е, защото за тези, които реално се занимават със здравеопазване, пари не остават. Знаете ли, че ако ги нямаше тези доплащания, ако еди-кой си доктор не бе вземал по 57 хил. или 200 хил. на месец, касата спокойно ще може да финансира много от консумативите, които сега се поемат от пациентите.

- Вероятно ще има пари и за изследвания и направления?

- Разбира се. Просто някой трябва да отстрани лекарите, които въведоха тези пагубни за здравеопазването ни ценоразписи. 

Как системата може да се ремонтира според известния лекар, четете в хартиеното издание.