Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Време е да се помисли за института на предсрочното освобождаване, както за съкратеното съдебно следствие

Предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман от затвора логично предизвика възмущение. През 2007 година той уби студент в центъра на София.Това каза в рубриката "Завещание на седмицата" крими репортерът Кирил Борисов.

Вижте какво друго каза по темата във видеото:

Предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман логично предизвика възмущение. През 2007 г. той уби с нож студента Андрей Монов и се опита да убие негов приятел в центъра на София.

Случаят нашумя с арогантното поведение на чужденеца. Така или иначе законът дава възможност за условно предсрочно освобождаване на затворници по една доста сложна процедура. По същия начин го има и т.нар. съкратено съдебно следствие. Убиваш, признаваш фактите и лежиш 30 години, а не до живот. Кампанията на “24 часа” за отмяна на тази несправедливост намери широк отзвук и вече има предложения за законодателни промени.

Време е да се помисли обаче и за института на предсрочното освобождаване на осъдени за различни престъпления, и то не само тежки като убийства и изнасилвания. Един крадец, лежал в затвора с присъда от 2 години и освободен след една, пак ще краде, и дори ще убие, и то дни след като са го пуснали. И ако го хванат и го вкарат пак в затвора като рецидивист, отново ще може да поиска да го освободят предсрочно. Примерите за това са много. Хиляди са жертвите на предсрочно освободените затворници.

Не трябва да се освобождават затворници, които не са изплатили кръвнина за убит от тях човек. И дори такива, които не са възстановили щетата от престъплението си.

Всички данъчни измамници получават условни присъди например, а са източили държавата със стотици хиляди и дори милиони, които не връщат. Защо не се запише в закона, че присъдата ще е ефективна, ако не възстановиш парите?

По същия начин сега Полфрийман излиза на свобода предсрочно, без да е изплатил кръвнината от 400 хил. лв. на близките на жертвите. И държавата няма как да гарантира, че като замине за Австралия, ще плати и стотинка от това, което е решил съдът преди години.

Единственият положителен ефект от освобождаването на Полфрийман ще бъде това, че няма българите, включително и близките на жертвите да го издържат в затвора с данъците, които плащат. И вече няма да убива никого в България. Но това едва ли създава усещане за справедливост в случая.