Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто с общинския съветник на ГЕРБ в София:

В листите за съветници трябва да има баланс между нови и утвърдени имена

Няма място за обиди - ГЕРБ ще реши кого да подкрепи 

От 2010 г. правят кампании срещу мен - десетки данъчни и прокурорски проверки отхвърлиха обвиненията

- Г-н Иванов, отново сме в навечерието на местни избори и отново около вашето име се появяват разнопосочни коментари. Очертава се да не сте в листата на ГЕРБ за Столичния общински съвет. Наистина ли е така и каква би била причината за това?

- Към този момент не мога да кажа дали ще съм, или не в листата на ГЕРБ, тъй като това е решение на партията. Листите се утвърждават от ръководството. Аз съм номиниран за общински съветник, както и много други колеги, от структурите на ГЕРБ. Окончателното решение за кандидатите в листата ще бъде взето от ръководството на ГЕРБ.

Въпросът ви е свързан с това, което се тиражира в медиите, че кметът на София Йорданка Фандъкова има намерение да работи с нов екип и нови лица. Това е напълно разбираемо. Когато човек се занимава с нещо 10 г. и повече, може да се стигне до рутина и известна консервативност. Това може да му попречи да види новите и иновационните неща. Въвеждането на нови необременени лица води до положителни резултати - те носят нови идеи и нова енергия, толкова важна за развитието на града и решаването на проблемите на хората. В ГЕРБ винаги сме се стремили да дадем път на младите хора. Тук обаче има много тънък баланс, който не мога да не отбележа. Иначе ще стигнем до приказката “Селото и житото” - едно село започнало да гладува, хората се събрали, за да видят кой е излишен, за да оцелеят през зимата, и решили, че това са старците. Напролет обаче се оказало, че няма кой да каже как да отгледат следващото жито. В този смисъл балансът е много крехък и трябва много да се внимава, защото това е професия и тя не се научава от учебници, а от живота. Аз и мои колеги приключваме трети мандат, който има добри резултати за изграждането на София. Мисля, че не трябва да се подценяват натрупаните знания и капацитетът на по-опитните общински съветници, както и необходимостта да се осигури приемственост. Трябва да сме сигурни, че групата на ГЕРБ в СОС няма да отстъпва по подготовка, практика и професионализъм на групите на другите партии, за които имам впечатление, че държат на този баланс.

- Говорите за баланс между старите и новите лица, какъв трябва да е той? Ясни ли са вече новите имена и какви качества трябва да имат?

- Аз не мога да кажа кои ще са новите лица в София, но трябва да са млади хора, които са показали, че могат да се борят за бъдещето.

- Възможно ли е евентуалното ви отсъствие от листата на ГЕРБ да е свързано с негативните публикации около вас?

- Първо, трябва да кажа защо чак сега съм готов да отговоря на този въпрос. Досега не смятах, че си е заслужавало да обръщам внимание и да отговарям на хората, които се занимаваха с мен. Какви ли не неистини се изприказваха и написаха за мен през годините. През 2010 г. Яне Янев започна кампания, която се основаваше на моята имотна декларация пред Сметната палата, по абсолютно неверен начин. Твърдяха, че имам над 60 имота. Всеки може да види декларациите ми по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Грамотният им прочит показва, че въпросните имоти всъщност не са 60, а поне 6 пъти по-малко. Яне Янев не е човек, на когото трябва да се обяснявам.

След това Корнелия Нинова заедно с нейни двама народни представители написаха сигнал до главния прокурор за моите имоти. Г-жа Нинова трябва да си гледа нейната партия, там има достатъчно проблеми за решаване. И тогава сметнах, че не трябва да се занимавам с това.

През последните години от компетентните органи бяха направени редица прокурорски проверки и 7 данъчни проверки и ревизии на мен, на съпругата ми, на сина ми и на снаха ми, както и 18 ревизии на фирмите с наше участие. Всичко това коства много на мен и семейството ми - време, нерви, бюрократични затруднения, но в крайна сметка се доказа пълната несъстоятелност на обвиненията, тъй като няма установени нарушения. И е време да отговоря на всички тези неща не само заради мен, а и заради семейството ми.

Не мога да не спомена и Георги

Кадиев - стана

депутат на мой

гръб

Той вдигна вой до бога за кредита, който фирмата на сина ми взе за изграждане на предприятие за замразяване на плодове - според него отпуснат “за гола поляна, за да се откраднат едни пари”. Но заводът е факт от 6 г., осигурява работа на няколкостотин човека, кредитът се обслужва редовно.

Зад всичко това се крие и едно твърдение за участие в корупционни схеми. Аз няма да се оправдавам, а ще кажа само два факта.

Когато станах председател на СОС през 2007 г., най-лесният начин за корупция при предишните управления бяха заменките. Спряхме ги, когато кмет бе Бойко Борисов, а това бе негов основен приоритет. Като председател имам съществен принос в спирането им.

Докато през 2008 г. ГЕРБ гласува закона, който ги забранява, не допуснах нито една заменка.

Всеки директор на общинска болница знае, че като председател на СОС положих сериозни усилия да предотвратим подготвяната от предишното управление на София приватизация на общинските здравни заведения, за които се планираше включването им в т. нар. Медицински холдинг с 51% частно участие.

Ако това се беше случило, гражданите на София нямаше да имат това качество на общинското здравеопазване, което сме постигнали сега, нито да имат достъп до тези квалифицирани медицински грижи.

- След всичко това горчива ли ще е вашата равносметка за годините работа в Столичния общински съвет?

- Минаха 12 г. Като се замисля за това време, виждам и грешки, и проблеми. Но основното чувство е удовлетворението, че съм бил част от целия успешен процес на напредък и промяна в София, което е резултат от управлението на ГЕРБ.

И ако ме питате какво имам предвид, няма да говоря за най-често споменаваните резултати - детските градини и училищата, метрото, завода за боклука, а бих споменал някои, които не се коментират толкова често.

На първо място,

превърнахме

София в град,

който е много

по-отговорен

към хората Осигурихме повече възможности за включване на хората в неравностойно положение в обществения и културния живот на града. Повече грижа за възрастните хора, програмата “Асистент за независим и активен живот” за хората с увреждания, нови социални услуги за деца и възрастни със специални потребности. Всички виждаме многобройните, безопасни и красиви детски площадки. Отделиха се милиони инвестиции в модерна медицинска апаратура за общинските болници. Не мога да не спомена и спортните площадки. Неслучайно София бе европейска столица на спорта 2018 г.

София стана по-зелен и привлекателен град. Парковете и зелените площи не само са повече, но отделяме значителни средства за тяхното обогатяване и поддържане. Изкушавам се да спомена, че благодарение на личната ми ангажираност паркът “Гео Милев” в момента е любимо място за хората от близките квартали.

София се утвърждава като туристическа дестинация и благодарение на сериозните грижи за културното наследство и постоянните усилия за съвременното му представяне. Общината подкрепя и нови форми за културна изява - фестивали, спектакли на открито и др.

Разбира се, мога да говоря още много за всичко, което сме направили ние от ГЕРБ за София. И никой не може да ми отнеме огромното удовлетворение, че съм част от това!

- Ако ГЕРБ реши вашето име да не е в листата за общински съветници, ще продължите ли да работите за партията?

- Вижте, аз и преди да попадна в листите на ГЕРБ, бях в структурите на партията. Питате ме дали ще съм обиден?

- Ще се обидите ли?

- Не! Всеки, който се е занимавал с партийна работа, знае, че

интересите

на партията

са над

личните

Сигурно ще съм огорчен от този факт, защото съм участник в промяната на София. Но няма място за обида.

- Очаквате ли това да е най-драматичната кампания в София. Макар и да не е официално стартирала, вече започнаха да се вадят компромати?

- Мисля, че сме в кампания почти от година. За съжаление, тя в никакъв случай не е изискана - нещо казано, нещо дочуто, което се тиражира, и в крайна сметка хората страдат. За съжаление, като че ли залогът е огромен - говори се за битка за София. Искам да цитирам г-жа Фандъкова: “Това не е битка за София, защото трябва да се работи за града, а не да се бием за него”. Но се очертава, че това наистина ще бъде битка с всякакви средства. Надявам се да се прояви разум, защото никой няма полза от това. Трябва да има етика, защото, ако един месец се нападат, как след това ще работят заедно.

- Покрай кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София се заговори, че за първи път има шанс за формиране на ново мнозинство в СОС. Възможно ли е това?

- Това ще го решат гражданите на София на 27 октомври, но всъщност тя няма листа и би трябвало да обедини общинските съветници на други партии, с които ще трябва да работи.

- Кои ще са най-важните проблеми в София, които трябва да се разрешат през следващия мандат на СОС? Имате ли лична кауза, ако отново получите подкрепата на ГЕРБ и гражданите?

- Г-жа Фандъкова каза, че приоритет ще бъде цифровизацията. Това е моята професия, цял живот съм се занимавал с информационни системи във всички ведомства, в които съм бил.

Немалко от тези системи, които се ползват сега от гражданите, са направени от екипи, които съм ръководил. Това е интересна тема, но не мога да кажа какво ще се случи с листата. Това не е моя работа, а на партията.

Визитка

Завършил е ВМЕИ със специалност “Автоматика и телемеханика”

Бил е началник на управление “Информационни технологии и автоматизация на управлението” в МВР, зам.-директор на Национална служба “Полиция”, зам.-началник на Главно данъчно управление

От 2007 до януари 2012 г. е председател на СОС

Интервю на Цветелина Стефанова