Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веска Хаджиева може да получи от 10 до 20 г. затвор.
Веска Хаджиева може да получи от 10 до 20 г. затвор.

- 68-годишната Веска Хаджиева и съпругът ѝ не можели да се понасят след смъртта на сина им - понякога се разминавали с дни, без да си кажат и дума, друг път си вдигали скандали по незначителни поводи

- Умишлено убийство или престъпление в състояние на афект - ще решава съдът

68-годишната Веска Хаджиева от пловдивското село Труд е удушила съпруга си Костадин с голи ръце, след като се скарали за нейните ключове. Това се посочва в обвинителния акт, който окръжната прокуратура внесе в съда. Счетоводителката ще отговаря пред закона за умишлено убийство.

Престъплението е извършено на 13 януари т.г. вечерта в дома на семейството. Двамата били във влошени отношения след смъртта на единственото им дете. Пет години по-рано синът им издъхнал от инфаркт. Оттогава Веска и Костадин заживели в отделни стаи в двуетажната къща. Имали отделни санитарни възли и домакинства. На фаталната дата по обяд жената не можела да си намери връзката ключове и попитала Костадин не знае ли къде са.

“Не съм ги виждал, търси си ги сама”, троснал се 73-годишният ѝ съпруг. По-късно пристигнали негови съседи и приятели и седнали да се черпят. Пред тях той споделил, че на следващия ден възнамерява да ходи в болница в Пловдив на изследвания. След няколко часа изпратил гостите и влязъл във външната баня да се изкъпе. Веска го последвала и отново го попитала за ключовете.

Между двамата избухнал скандал, при който Костадин

грабнал дървен

налъм и

посегнал с него

да удари

жена си,

но тя успяла да се предпази. Мъжът го изтървал и счупил огледалото. Парчета от него се забили в крака му и го разкървавили.

“Нещата са излезли извън контрол. Словесният спор прераснал в боричкане на пода на банята. Веска хванала Костадин за шията и започнала да го стиска силно, докато престанал да диша”, обясняват разследващите. С хавлиена кърпа жената забърсала банята, след което я сложила в найлонова торба и я изхвърлила в контейнера за смет заедно с налъмите.

На 14 януари Хаджиева отишла на работа, без да сподели с никого за случилото се. Въпреки че била вече пенсионерка, помагала в счетоводството на пловдивски месокомбинат. Същия ден приятел на Костадин решил да го потърси в дома му, тъй като не отговарял на телефона си. Къщата, която се намира в северния край на селото, изглеждала пуста. Мъжът повикал отвън по име Костадин, но не получил отговор и влязъл.

Входната врата била отключена, а в дома нямало никого. Човекът проверил в стаите, накрая надникнал и в банята. Костадин

лежал гол и

безжизнен на

пода

Пристигналият екип на Бърза помощ констатирал, че е мъртъв от часове. Първоначално лекарите сметнали, че става дума за нещастен случай. Външни белези от насилие по тялото липсвали. Аутопсията обаче направила изненадващо разкритие - счупване на щитовидния хрущял.

“Подобна травма не може да бъде получена от падане, а единствено при стискане на шията. Смъртта не настъпва веднага, а минути по-късно”, посочват съдебни медици.

След като се прибрала от работа, Веска била задържана. Тя била първият човек, върху когото паднали подозренията на криминалистите. На разпита рухнала и признала, че е убийцата.

При разглеждане на мярката за неотклонение на Хаджиева в Пловдивския окръжен съд излязоха стряскащи подробности от семейния ѝ живот. Двамата били напълно отчуждени. Разминавали се с дни, без да си кажат една дума. Работели, за да не са вкъщи. Костадин разнасял с бус стоки от складове.

“Той често я биел. Във въпросната вечер

схватката между

двамата е

продължила

дълго - падали

са, ставали

са, накрая се е стигнало до фаталния резултат”, описа служебният защитник на обвиняемата Петър Карачанов. По думите му, когато посетил Веска в следствения арест, жената била много объркана. Споделила му, че животът ѝ вече няма смисъл. Първо загубила сина си, а сега ще отговаря за убийство на мъжа си. В съда Веска не спря да трепери.

“Прекарала съм три операции - на стомаха, хранопровода и под дясната плешка. Едната е онкологична. Искам намаление на мярката”, бяха единствените ѝ думи, но магистратите я оставиха в ареста с мотив, че е извършила тежко умишлено престъпление. За него се предвижда

лишаване от

свобода от

10 до 20 г.

Утежняващо обстоятелство е, че Хаджиева се е опитвала да заличи следите си. Криминалистите не са открили окървавената кърпа там, където е посочила.

“Как е възможно тази жена, която е шепа кокали, да удуши с голи ръце мъжа си? Толкова е слаба, че едвам душа носи. Костадин е по-едър от нея. Сигурно е бил пиян”, коментират в Труд.

Местните са разделени. Според някои Веска трябва да си понесе наказанието, след като е убила човек. Други пък твърдят, че е била подложена на голям тормоз от мъжа си в продължение на години. Нагрубявал я и налитал да я бие. Всеки уикенд вдигал купони със свои приятели и жени от други населени места. Започвали от обяд и приключвали след полунощ. Някои от гостенките оставали да спят при него. Всичко това се случвало пред очите на жена му.

“Навярно ѝ е

дошло до гуша

Въпрос на време е било да се случи нещо лошо. Когато Костадин е замахнал с налъма да я удари, целият яд, който е събирала срещу него, е избухнал като вулкан. Не е знаела какво прави”, разсъждават нейни съседи. Повечето не могат да повярват, че е способна да посегне на човешки живот.

Описват я като кротка, търпелива и изстрадала жена. Смъртта на сина ѝ я съсипала. Спряла да се усмихва и да ходи на кафе с приятелки. След пенсионирането си отново се хванала да работи, за да се разсейва от тежки мисли. В Труд се носи слух, че Костадин е приписал къщата на любовница, а Веска е разбрала и се уплашила да не остане на улицата.

“Къщата е на Хаджиев. Останала е от родителите му”, твърди кметът на селото Красимир Минков, който е шокиран. До убийството не е получавал сигнали от съседи за гуляи. Веска не се е оплаквала на кмета от тормоз.

“Защо е мълчала? След като животът ѝ е бил ад, е трябвало да се разведе. Можела е и да съди Костадин за домашно насилие”, казват в Труд. Жители на селото възнамеряват да присъстват на процеса срещу Хаджиева, за да ѝ окажат подкрепа. Според тях не става въпрос за умишлено убийство, каквото е обвинението, а за престъпление, извършено в състояние на афект.

В тази къща в с. Труд е живяла Веска със съпруга си.
В тази къща в с. Труд е живяла Веска със съпруга си.