Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сотир Цацаров СНИМКА: Архив
Сотир Цацаров СНИМКА: Архив

Становището на прокуратурата е, че предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите в парламентарната правна комисия за съкратеното съдебно следствие.

Внесените от партиите проекти са 4. БСП, “Обединени патриоти” и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Първите три законопроекта са по Наказателно- процесуалния кодекс (бел.авт. - на БСП, “Обединени патриоти” и “Воля”), а четвъртият по Наказателния кодекс. Трябва да избираме между провеждането на съкратеното съдебно следствие или това, което носи чувството на справедливост. Трябва да предпочетем по-високата ценност - чувството на справедливостта. Следва да се предпочете подхода предложен в НПК, каза Цацаров. Той подчерта, че подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди е радикален, но прокуратурата го подкрепя. Изрази съмнение, че ако вариантът, който ГЕРБ предлага, бъде приет, няма да се отчете и това, че убиецът си е признал при определяне на присъдата.

Измененията в НК ще поставят още един въпрос за използването на по-благоприятния наказателен закон - той ще се окаже действащият и ще се прилага и за висящите съдебни дела. При подхода, който се предлага в НПК, няма да стане дума за това, заяви още Цацаров.

За законопроекта, предложен от ГЕРБ се обяви пък правосъдният министър Данаил Кирилов.

“Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимия да прави признания и да улесни съдебния процес. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съда възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца”, каза той. Изрази съчувствие към близките на жертвите, но апелира да не ескалират напрежението. И подчерта, че когато обществото протестира, винаги има право.

“Когато обществото протестира, винаги има право! Категорично не съм съгласен. Трябва първо да кажете какво визирате под общество - отворено или цялото. Ако е първото - не, не изразява мнението на цялото общество и не винаги е право”, отвърна му Йордан Цонев от ДПС.

Обявявам се за всички предложения, защото промяна трябва да има. Не е ли по-добре обаче да направим каталог за това къде не трябва да се прилага съкратеното съдебно следствие, предложи колегата му Хамид Хамид.