Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички лобита посрещат "Нощните вълци" на Путин, когато пристигнат у нас през лятото.
Всички лобита посрещат "Нощните вълци" на Путин, когато пристигнат у нас през лятото.

Русофилите у нас са разделени на няколко лобита. Няма единна организация, която да ги обединява. Всяко крило се бори за повече подкрепа от влиятелни фактори в Русия и повече поддръжници у нас, но имат различен брой съмишленици тук.

Като изключим привържениците на бившата империя в партия "Атака", останалите лобита са свързани с БСП. Активистите им членуват или са членували в столетницата, или са в обкръжението на избрания с червени гласове президент Румен Радев.

Може би най-многобройното

Николай Малинов
Николай Малинов

е лобито на Националното движение "Русофили" на Николай Малинов, когото миналата седмица прокуратурата обвини в шпионаж и пране на пари. Второто е на социалиста Захари Захариев, който оглавява фондация "Славяни" и Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Захари Захариев
Захари Захариев

Третото е на неговите съпартийци Светлана Шаренкова и Димитър Иванов, които са съдружници в Българо-руския информационен пул. Издават вестник и сайт "Русия днес". Те са също така лицата на форум "България-Русия".

Светлана Шаренкова
Светлана Шаренкова

Четвъртото е на бившата шефка на ДКМС Станка Шопова

Станка Шопова
Станка Шопова
, която управлява имоти на московската община край Варна за 304 млн. лв. Петото е около социалиста Любомир Коларов, бивш съпруг на Ирина Бокова и управител на дружеството "Българска свободна медия", която излъчва телевизията на БСП. Той оглавява и Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски".

Шестото е около движение "Брод",

където са синът на бившия охранител на Людмила Живкова, о.р. ген. Тодор Бояджиев, подполк. Бончо Асенов и Андрей Пантев, които подкрепят Румен Радев.

Седмото е около партия "Атака", чийто депутат Станислав Станилов е част от ръководството на Националното движение "Русофили". Той е бил съквартирант с генерал Леонид Решетников, когато той е учил в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Двамата били семейни приятели от младежките си години.

Решетников има забрана за влизане в България в следващите 10 години. Той е бивш служител на КГБ и е близък с милиардера Константин Малофеев, който е от обкръжението на Владимир Путин. Двамата подкрепят дейността на Националното движение "Русофили" на Николай Малинов, който получи орден "Александър Пушкин" от Дмитрий Медведев, когато беше президент на Русия.

Неговото е може би най-многобройното от руските лобита у нас. Там членуват почти всички българи, работили някога в Съветския съюз, най-вече в Коми.

Става дума за около 500 хиляди души.

Плюс около 70 000, които са се дипломирали в Москва и други градове. Това прави русофилите най-голямата партия у нас. Движението се ползва с най-влиятелните протекции в Русия. Константин Малофеев участва в бизнес срещите на Владимир Путин и работи заедно с бившия генерал от КГБ Леонид Решетников.

Дейността на русофилите е разнообразна. Като се започне с митинги за 9 май пред паметника на Съветската армия, мине се през участие на изложбата в Руския културно-информационен център, предизвикала скандал с Външно министерство, и се стигне до традиционния ежегоден събор на язовир "Копринка".

Освен това движението на Николай Малинов, който напусна БСП, защото не се обявила за сваляне на санкциите срещу Русия,

организира редовни курсове по руски език и тематични конкурси.

Честваха 140-годишнината от Освобождението на България миналата година. Посрещаха рокерите на Путин. Правят фестивали на руската песен из различни градове в страната.

Финансирането им става само чрез дарения. Всеки желаещ да стане член на "Русофили" попълва бланка, в която има графа как иска да помогне - с "парични вноски, помощи, дарения, стипендии, труд".

От сайта на движението става ясно, че е съорганизатор на мероприятия заедно с руската правителствена агенция "Россотрудничество" и Руския културно-информационен център.

Когато се разбра, че дипломиралият се в Киев лидер на движение "Русофили" Николай Малинов е задържан, представител на друго руско лоби го защити. Светлана Шаренкова обяви по Нова тв: "Престъпление ли е да си приятел на руснак? Акцията е кьорфишек, за да отклони вниманието от чудовищната и недипломатична позиция на МВнР."

Дейността на нейната организация е малко по-различна от тази на "Русофили". Форум "България-Русия" е правил миналата година честване на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения с Русия. Представил е и последната книга на акад. Дмитрий Лихачов на български. Разбира се,

форумът на Шаренкова има своето влияние

чрез сайта и вестника "Русия днес", който излиза на български и на руски.

Той издаде книгите на външния министър Сергей Лавров и на бившия му колега от времето на Елцин Евгений Примаков.

Бизнес дамата е завършила в Москва и е била омъжена за грузинеца Владимир Тутберидзе, който навремето през 1983 г. е единственият чуждестранен гражданин, назначен в структурите на МВР. Той е бил съдебен психолог в Института по криминалистика. През 2001 г. по времето на Иван Костов съпругът на Шаренкова е изгонен от България като заплаха за националната ни сигурност.

Светлана Шаренкова и Димитър Иванов са помогнали на Георги Първанов да бъде приет в Москва, когато беше президент. За заслугите си в популяризирането на българо-руските отношения издателката на "Русия днес" е получила най-високото отличие за чужденец - орден "Дружба".

Същия медал бе връчен и на представителката на третото руско лоби - бившата шефка на ЦК на ДКМС в периода 1981- 1989 г. Станка Шопова. Нейните заслуги обаче са за провеждането на световното първенство по футбол в Русия.

Контактите й в Москва са още от времето на бившия кмет на руската столица Юрий Лужков. По негово време е успяла да стане представител на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Той се намира на брега на Черно море, а негов едноличен собственик е град Москва.

Капиталът на курортния комплекс е 304 млн. лв.

Парцелът се намира близо до устието на река Камчия и затова носи същото име.

В комплекса има няколко хотела, два детски оздравителни лагера и вилно селище в гората. В него се намира и частното училище "Юрий Гагарин", където обучението е на руски за деца от първи до четвърти клас.

В борда на директорите освен бившата комсомолка са петима руснаци, които са служители в отдела по общинска собственост на Москва.

Може би затова за България се споменава като един вид бивша съветска колония.

В сайта на комплекса се говори, че той е част от Международната обществена организация "Сдружение на организаторите на детски отдих” заедно с други детски центрове от "постсъветското пространство".

Собствеността на град Москва се простира на близо 80 декара край с. Близнаци, община Аврен. Теренът е купен през 2008 г. на цена 9,72 лева на квадратен метър по данни на бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Целият парцел на брега на морето и край р. Камчия е струвал 777 600 лева.

Не с такъв голям размах е дейността на друг лидер на руско лоби - социалиста и член на Националния съвет на БСП Захари Захариев.

През 90-те години той развивал мащабна

дейност - банка "Славяни" и Славянски университет. На практика е разполагал с почти цялата сграда на бившата Българо-съветска дружба на бул. "Евлоги Георгиев".

Постепенно контактите му с висши представители на руската власт са били ограничени и в момента повече се е съсредоточил да организира мероприятия с бившите републики.

Колегата на Захариев от столетницата Любомир Коларов пък ръководи вече 27 години Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски". Дълги години той не беше във висшите кръгове на БСП, но тази година взе партийната телевизия.

Неговата дейност по руския въпрос е предимно културна. Организацията му е издигнала паметник на Пушкин до Руската църква в София във връзка със 170-годишнината от смъртта на световноизвестния класик през 2007 година.

После станал и председател на фондация "Героите на България", построила през 2008 г. паметника на българските опълченци 1877 – 1878 г. на Шипка. А в чест на 135 години от Освобождението

издигна паметник на ген. Йосиф Гурко.

Освен представителите на БСП активисти на "Атака" също съставляват руско лоби.

Лидерът на партията Волен Сидеров изпрати поздрави на Владимир Путин по премиера Дмитрий Медведев, когато бе на посещение у нас през март.

Преди няколко години националистът откри предизборната си кампания в Москва, а на много от мероприятията на формацията му пееше покойния руски изпълнител Йосиф Кобзон, който бе депутат от "Единна Русия".