Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гледам – пак се спори дали да се върне казармата. Едни смятат, че тя възпитава и извисява духовно младия човек. Други твърдят обратното – тя само му губи времето, в което той спокойно може да защити дисертация по ядрена физика.

Според мен самата посока на дискусията е признак за национално оглупяване. Кой ви каза, че целта на воинската служба е да даде нещо на личността? Напротив, от личността се иска нещо да даде!

От вас се иска да пожертвате част от своето време и енергия, за да не изчезнем като нация и като народ. Днес това може да се случи в рамките на една седмица. Повярвайте ми, ако наистина се случи, ще сте хиляди, милион пъти по-нещастни, отколкото в казармата. И то не за 5-6 месеца, колкото сега предлага Каракачанов, а за цял живот.

Тогава

ще се чувствате

като космонавти,

които се завръщат след дълъг полет из Галактиката, и като наближат Слънчевата система, какво да видят – няма я планетата Земя!

Попитайте келтите, нубийците, ацтеките и маите. И още много, много други славни народи. Къде са те сега? Никъде! Нямат си планета.

Днешна България е като ниско висящ плод – всеки може да я откъсне, да си я изтрие в ръкава и да я изяде. Турция може да ни превземе за 1 ден, Гърция - за ден и половина. Дори Сърбия, макар и също разоръжена, според мен лесно ще ни прегази, стига да пожелае. А Румъния? Да напомням ли какво се случи по време на Втората балканска война?

Ние не сме воювали от седем десетилетия и това е невероятен късмет. Но не трябва да оглупяваме, нищо не е вечно. Навсякъде около нас, в почти непосредствена близост, се водят войни. Воюва се в Украйна, до неотдавна се воюваше в бившата Югославия, воюва се в Сирия и Ирак, а сега и Иран се готви да посрещне световния омиротворител. Кога ще дойде и нашият ред ли? Може да е утре!

Чудесно е, че членуваме в НАТО. Но на този етап

НАТО може да ни предложи само морална подкрепа

срещу Турция, която впрочем е с единия крак извън НАТО. Всеки неин съсед трябва много да внимава. Тя нахлу и още държи войски в Кипър, Сирия и Ирак, а с Гърция е на нож от поне 40 години. Русия вече е почти съюзник на Турция. В нашия район всичко се обръща наопаки с голяма скорост.

Как бихме могли да се защитим? Никак. Твърди се, че разполагаме с някъде към 25-30 хиляди военнослужещи, от които бойците са я 15 хиляди, я не. Но те нямат кажи-речи никакво модерно оръжие и не се готвят за отбрана. Готвят ги да “участват в мисии”, т. е. да се мотаят в американски тил.

В същото време въоръжените сили на Турция са силно нахъсани за подвизи. Те имат активен персонал от около 510 хиляди души, а заедно със запасняците и жандармерията може да станат над 1 милион за 1 седмица. Гърция пък има 200 000 активни служещи, а при мобилизация може да събере 750 000. А ние? Един концерт на Слави събира повече.

Всяка о«т двете ни съседки има по няколкостотин изтребителя F-16, докато ние тепърва ще ги чакаме. За тях България е толкова лесна плячка, че е направо грехота да не посегнеш!

Да ме извинят стратезите, но нима не е очевидно, че ние не можем да разчитаме на тази професионална армия за каквото и да било? Вижте каква е днешната картинка. Мнозинството от тези “професионалисти” са

граждани без професия, които просто търсят

лесен поминък

Гледах по телевизията един “рейнджърски” (т. е. пехотински) взвод с командир жена. Сбъднала си юношеската мечта, запя водещата с медено гласче. Нов връх, завоюван от родния феминизъм! Но картината изобщо не бе като в американските екшъни. Дамата бе на средна възраст и с поне 20 кг наднормено тегло.

Бойците изглеждаха като свинари. Повечето не биха могли да пробягат и 1 километър, без да се тръшнат с инфаркт. Тези ли натежали чантаджии ще защитят отечеството?

Доста глупаво е и да се сравняваме със САЩ. Да, тяхната армия е изцяло професионална. Но тя е подбрана от 330 милиона население. Всеки редник взема сериозна заплата и получава редица привилегии за цял живот. Освен това

методите за водене на война са високотехнологични,

така че рискът от нараняване или смърт да е сведен до минимум. В повечето случаи противникът се убива от огромно разстояние, дори от друг континент. Много скоро и от Космоса.

За разлика от USA, българската армия има много по-скромна задача – да спре агресор на своята територия. За държави като нас има само един начин да се организира отбраната – чрез сравнително малка кадрова армия и голям брой запасни войници, сержанти и офицери, които да усвоят различни умения, а после от време на време да ги поддържат и развиват. С други думи – задължителна казарма.

Друг вариант просто няма.

Идеалният пример за подражание е Швейцария

В мирно време тя поддържа около 22 хиляди кадрови военни, но до 4 часа армията й може да набъбне до 650 хиляди, а за два дни – 1,7 милиона - много добре обучени и въоръжени бойци. Освен че е въоръжена до зъби, Швейцария е превърнала своите планини в непревземаеми крепости – те са защитени с хиляди тунели, бункери, подземни складове, противоатомни скривалища и всякакви други пещерни съоръжения. Ние имаме подобен планински релеф, какво пречи да го използваме? В случай на агресия това би ни дало решаващо предимство!

Когато швейцарецът навърши 20 години, той е длъжен да премине първоначалното си военно обучение от 3 месеца.

После се връща вкъщи с личния си автомат и 4 пълнителя патрони, пистолет, униформа, бронежилетка и суха храна. После в рамките на 10 години трябва да премине още 8 военни обучения от по 3 седмици. В следващите 10 още 2, а после до 50 години още едно. През цялото време

си държи оръжието и патроните вкъщи

и от време на време ходи на стрелбището да се упражнява. На 50 години той се уволнява, връща инвентара и получава подарък ловна пушка тип помпа, но освен това го насърчават да си купи отново и автомата, и пистолета по силно намалени цени.

Швейцария е въоръжена до зъби, но тя е най-миролюбивата и най-неутрална държава в света. Не е воювала от 1815 година. Единствената съседка, в която Хитлер дори не се опита да нахлуе.

Ако ще се учим от някого, трябва да се учим от нея – кратка задължителна казарма за всекиго и после редовно и задължително обучение. Ако искаш мир, готви се за война!