Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто:

Комитет предлага да изляза за столицата, за да се справя с подигравката с традиционните ценности

И Каракачанов, и Симеонов години ми завиждаха, че пробих и се задържах, след като 10 пъти ме погребваха

Как да ви кажа дали подкрепям властта, като аз не съществувам? Аз съм фантом, изтрит от Искрен. Много съжалявам за този човек - млад е, от няколко години народен представител. Кога се научи да лъже така? Защо изневерява на името си? Защото майка му и баща му са го нарекли Искрен

Приказките на Веселинов за по-високи пенсии са само прах в очите на хората. Ако не са, Краси да скача ВМРО и НФСБ, особено сдружени в злобата си срещу мен, са опасни за управлението. Аз се надявам Борисов това да го разбере

С лидера на “Атака” разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Сидеров, взриви ви интервюто от понеделник в “24 часа” с Искрен Веселинов - зам.-председател на ВМРО и един от двамата, поели след вас председателството на парламентарната група “Обединени патриоти”. Според вас - незаконно. Възмутен сте от твърденията му, че името на вашата партия не фигурира в регистрацията на коалицията на ОП.

- Въпросният Искрен Веселинов, за когото чувам, че сега иска да бъде зам.-председател на Народното събрание на мястото на Явор Нотев, казва следната лъжа. Не употребявам остра, а точната дума - лъжа, и го наричам лъжец. Искрен Веселинов е лъжец. Казвам го ясно, отговорно, с всички перспективи да се съдим. На въпроса на колежката ви по повод моята теза, че името на “Атака” и на останалите две партии седят зад името на парламентарната група, той отговаря, цитирам: “Това не е вярно. Може да се провери, и то още от времето, когато той беше председател”, тоест аз. “Атака” никога не е фигурирала в името!

И сега показваме два документа: първо, Коалиционно споразумение между НФСБ, “Атака” и ВМРО за създаване на коалиция “Обединени патриоти - НФСБ, “Атака” и ВМРО. С тази коалиция ние участвахме в президентските и парламентарните избори. В член 16 на това споразумение се казва, най-вече за парламентарните избори: “В 44-ото народно събрание коалицията ще участва с обща парламентарна група с наименование “Обединени патриоти - НФСБ, “Атака” и ВМРО”. Е, как да не фигурира името “Атака”?! Тук са подписите на тримата.

- Той не е осведомен - не е прочел основополагащия документ на коалицията ви, или умишлено заблуждава?

- Искрен Веселинов познава много добре това споразумение. Той е участвал в неговото приемане. А това е решението на ЦИК от 2017 г., с което сме регистрирани. Ето: “Регистрира коалиция “Обединени патриоти - НФСБ, “Атака” и ВМРО” за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 г. Наименованието на коалицията се отпечатва в бюлетината по следния начин: “Обединени патриоти - НФСБ, “Атака” и ВМРО”.” Това също го знае Искрен Веселинов.

- И не сте си поръчвал вие табелка за стаята в парламента, на която умишлено сте добавил името на “Атака” след наименованието на коалицията?

- Не, табелка не съм си поръчвал. Това също е лъжа и глупост, то може да се види в парламента. Там има табелка “Обединени патриоти” и имаше табелка за кабинета на Явор Нотев, докато той беше зам.-председател на Народното събрание, каквито имат всички зам.-председатели. На неговата пише “Явор Нотев”, не “Атака”. Много съжалявам за този човек Искрен Веселинов. Млад е, от няколко години народен представител. Кога се научи да лъже така? Защо изневерява на името си? Защото майка му и баща му са го нарекли Искрен.

- Каквито са и вашето, и това на Бойко Борисов.

- Да. Бойко, Волен, Искрен - това са имена, които дават насоката, пожеланието. Примерно аз да бъда волен, свободен, волнодумен, ако щете. А той да бъде искрен, да не лъже.

И ето, човекът само след няколко години депутатство лъже. За мен това е много опасно. Казвам го не като лично възмущение. Аз съм се нагледал на всякакви - и предатели, и лъжци, през последните 15 г. в политиката. Но това е опасно. Тези хора от ВМРО - Веселинов е зам.-председател на ВМРО, сега е с амбицията да стане зам.-председател на събранието, държат най-ресурсното министерство. Това на отбраната. Държат Министерството на околната среда и водите. Вицепремиерът Каракачанов отговаря и за силовите, за МВР. Значи имат огромен властови ресурс. Хора, които лъжат и мамят широката публика, са опасни за властта. Аз не зная какви измами се вършат в момента в Министерството на отбраната, след като зам.-председателят на ВМРО лъже брутално в голяма централна медия. И знае много добре, че може да бъде засечен, защото ето ги документите - ето го решението на ЦИК, ето го споразумението между нас. “Атака” присъства във всички споразумения - и в тройното, и в това за голямата коалиция. Така че няма как да бъде зачеркната, дилийтната (от англ. глагол delete, изтривам - б.а.), заличена с гумичка, както може би му се ще на Искрен. Не стават така нещата в живота.

Отстраняването ми като председател на ПГ беше направено по незаконен начин. Депутатите от ВМРО и НФСБ извършиха заедно криминален акт. Не е силна думата. Те нарушиха правилника за свикване на общото събрание, според който трябва да бъдат известени всички членове на парламентарната група. 27 на брой. Това не бе направено. Второ, дневният ред на заседанието, на което те ме свалят като председател, трябва да е подготвен от ръководния орган, тоест от мен и от зам.-председателите. Това не беше направено. С решението на ПГ, когато ме свалят като председател, се отменят постановки в коалиционното споразумение, което е по-висш акт. ПГ е вторичен акт на образуване. Коалицията за изборите е първичен. Не може вторичен акт да надскача първичен. Това го знаят всички юристи. Тези аргументи, написани от високи професионалисти, внесохме до г-жа Караянчева и в правния отдел на НС.

- Това беше преди лятната ваканция на парламента.

- Да. Нямаме отговор. В крайна сметка Караянчева тихомълком прие решението на ПГ, макар че то всъщност извършва нарушение на норми. Няма значение дали нормите са закон, или правилник, все е норматив. Народни представители, които нарушават нормативи. Някои от тях бяха вицепремиери, други продължават да са, които нарушават нормативи, за да си постигнат собствените комплексарски стремежи да заличат Волен и “Атака”, защото ги дразни. Защото те завиждаха през годините - и Каракачанов, и Симеонов, на това, че аз пробих, че се задържах, а ме погребваха 10 пъти, и пак бях на политическата сцена. Това ги изпълваше със злоба и завист. И сега тя се е отприщила и са решили, че вече ще бъда заличен.

ВМРО и НФСБ, особено сдружени в злобата си срещу мен, са опасни за управлението на държавата. Аз се надявам Борисов да го разбере това. Разбира се, той казва: “Ама това са отношения между вас.” Не, когато погазваш нормативи, това вече не са вътрешни отношения, особено когато с ГЕРБ имаме и споразумение за управление. Къде е сега “Атака”, ако по думите на Веселинов “Атака” я няма, тя не съществува, тя никога не е била в името на коалицията, никога не е била в името на бюлетината? Аз затова призовах няколко пъти - нека да каже ръководството на ГЕРБ продължава ли отношенията си с “Атака”, или вече смята, че ние не съществуваме, че ние сме фантом?

- Той каза, че всеки ден се чувате. И че при вас в ОП отношенията са си такива от самото начало, че това е нормалното ви състояние.

- Не са нормални. Не са нормални отношения, когато с измама отстраняваш някого - дали го сваляш от председател, дали го изключваш... Да, аз съм критикувал и Валери, и Красимир за конкретни техни действия във властта. Защото се чувствам отговорен, аз съм си положил подписа под споразумението за управление. Хората се обръщат към мен като към човек, лидер на партия, която участва в управленската коалиция. Те търсят от мен отговори за нередности в управлението. Те ме питат защо този човек съсипва туризма, защо ни съсипва нашия малък бизнес? Говоря за продавачи, сергии по морето, които, като отида, винаги са ми се радвали. И миналата година ме посрещнаха разтревожени.

- Кой съсипва туризма?

- Валери Симеонов. Това е дребният бизнес на хиляди семейства. Десетки хиляди може би, които са наши гласоподаватели. И те ми казват: “Добре де, ние толкова години съществуваме, прехранваме се - сезон година храни, вие сега искате да ни махнете и да ни утрепете.” И аз казвам: “Не, не аз.” - “Ами да де, ама нали сте заедно...” И аз бях принуден да посоча на Симеонов къде греши. Първо насаме. След като той не даде ухо, бях принуден да го кажа и публично. При което той се разсърди и реши, че аз го свалям от властта. Не, бе, аз те качих там. Но не за да правиш хайки и фелдфебелски изпълнения с полиция и инспектори да затваряш заведения, да вземаш уредби и да съсипваш туризма, защото сега тази година той е намалял. В резултат и на тези акции на Валери. И вместо да разбере и да се поправи, той реши, че аз съм му враг, и сега в парламента първата му работа беше да ме сваля.

- “Добър ден” поне казвате ли си?

- Можем да си кажем “добър ден”, но какъв е смисълът?

- С отвращение, както казваше Костов, че е гласувал за Софиянски...

- Не, тук не е до чувства, до страст, отвращение... Ние не сме гаджета, любовници. Става дума за делови отношения, за това, че сме се събрали. Положих страшни усилия да го убедя да издигнем Каракачанов за президент през 2016-а. Двойката Каракачанов - Нотев стоеше добре. Бях сигурен, че и самото обединение ще привлече гласове. И наистина така стана - трета сила. Валери до последно се дърпаше: “Не, не, не.” Искаше някак си НФСБ да участва. Викам: “Добре, все пак това е двойка, не е тройка.” Накрая се съгласи и коалицията да издигне двойката. Оттам пък Каракачанов доби самомнението, че е вече много по-велик. След като му дадоха Министерството на отбраната и вицепремиерството, той сложи там само свои партийни активисти. Там нямаме нито един човек - “Атака” и НФСБ въобще не можаха да се допрат до това министерство. Той се заобиколи с лично свои хора. А това е най-ресурсното министерство. Там са милиарди на година - парцели, имоти, поръчки, от връзки за обувки до кораби и самолети. И ние видяхме как след стъпването в министерството изведнъж котировката на ВМРО се вдигна. Извинявайте, но не може 1 г. преди евроизборите да са имали 1% и изведнъж да скочат на 7. Това не става така. На всичкото отгоре след скандала, при който Агенцията за българите в чужбина, под шапката на ВМРО, бе уличена в продажба на паспорти. Имаше скандали с имоти. След всичко това изведнъж на евроизборите - триумф! Аз зная как се постигна той. Как под строй военнослужещи са канени да гласуват. Не ми е ясно само как в Турция гласовете за ВМРО и ДПС са еднакви. Уж ВМРО е срещу това Турция да бъде в ЕС, уж се води реторика антитурска, а изведнъж в Турция ВМРО расте...

- А какво ще се случи на следващите избори? Вие ще се кандидатирате в крайна сметка, доколкото усещам...

- Може би ще бъда принуден. Не принуден, а призован - както направих партия “Атака” през 2005-а след сериозни призиви на страшно много хора, които слушаха и гледаха моите коментари. И казаха: “Направи партия, за да станат тези идеи политика.”

- Да не се окажете накрая вие на балотажа срещу Фандъкова, докато всички очакват там тя да е с Манолова?

- Аз не зная Фандъкова, след като така лесно отказват подкрепа, на какво разчита, но вероятно разчита много на себе си... Имах предвид, че в момента се оформя един граждански комитет от хора, които предлагат аз да изляза за кмет като кандидат на “Атака”, за да мога да се справя с това, което те наричат подигравка с традиционните ценности. Става дума за гей парада, който всяка година се провежда в центъра на столицата и става все по-отблъскващ. И който все пак го гледат деца и подрастващи. Сегашното ръководство на столицата го допуска въпреки нашите възражения. Тези, които ме подтикват и подкрепят да се издигна за кмет, разчитат на това, че съм последователен и че съм сериозен и решителен в действията си. Ако бъда избран, наистина ще ги прекратя. Не само това. Има и други неща - ревизия на бюджета, поглед към кварталите, а не към “Граф Игнатиев”.

- Има ли известни имена сред тези, които ви искат за кмет?

- Има, да. Щом хора с име ме призовават, значи има нужда от мен. А щом има нужда от мен, няма как да се оттегля, да се скрия и да бъда на топло. Много по-приятно е да не участвам, защото, когато излизаш на избори, знаеш, ставаш мишена и обект на всякаква черна пропаганда, особено при мен. Така че то си е едно изпитание. Но аз съм приел обществената работа като отдаване на хората. Който го приема като прибиране и дебелее от това, няма да назовавам имена, той значи има друго виждане за света, политиката и обществения живот. Но накрая всеки си плаща.

Аз утре (днес - б.а.) смятам да ги поканя - има и от спортните среди, и от културните. Да ги поканя в централата на среща, за да се види, че наистина ме стимулират за кмет не толкова партийните структури, които също са “за”, колкото и хора извън “Атака”. Ще ги видя и ще изслушам техните аргументи. А както виждам, битката Манолова - Фандъкова някак се очертава като предначертана - това са и край, все едно няма други кандидати. Не би трябвало да е така. Има и може да се появят достатъчно сериозни кандидати, които да привлекат внимание.

- Веселинов съобщи, че минималната пенсия няма да стане 300 лева, както пише в предизборната програма на ОП, заради ГЕРБ. Горанов не давал.

- Ааа, не дава? Ами да се оттеглят от управлението тогава. Защо не се оттегли този господин, а иска да става зам.-председател на събранието? Защо не скочи Каракачанов на Борисов, както ме съветваше да съм скочел аз, и да каже: “Абе ти не даваш да се вдигат пенсиите - напускам, хвърлям си оставката!”? Или му се услади? Аз съм скачал на Борисов. Даже веднъж ме арестуваха. Не знам дали беше във връзка с това, не беше ли... Ще покаже времето. А той всяка сряда сяда отляво на Борисов, на метър разстояние. Ако смята, че трябва да му се скочи на Борисов, да скача. Само че не само не скача, а много удобно се чувства във властта. Услади му се. И тези приказки за пенсии са само за заблуда и прах в очите на хората.

- Нека уточним накрая дали “Атака” в крайна сметка подкрепя управлението? Подкрепяте ли го цялото, само ГЕРБ ли подкрепяте, или и ОП, въпреки че ви предадоха?

- Ама как да подкрепям? Аз не съществувам. “Атака” я няма. Не може да не съществуваш и да подкрепяш. Аз съм нищо. Няма ме според ВМРО, според НФСБ. Според ГЕРБ не знам.

- Борисов казва, че няма промяна.

- Това, че комуникираме - да, комуникираме. Той комуникира с много хора, които не са негови партньори. Чакам ясна позиция на ГЕРБ дали продължава да смята “Атака” за свой партньор. Иначе аз не съществувам. Мен ме няма. Искрен Веселинов ми направи дилийт. Аз как да подкрепям?

- Ако има вот на недоверие, какво правите вие и вашите депутати от “Атака”, които сте вече независими?

- Не знам. Ще го мислим. Ще го мъдруваме. Да не предрешаваме. Когато има нещо, реагираме. С това мога да обобщя, че нашите отношения в ОП не са вътрешни. Това не са семейни скандали. Не, те са много сериозен политически, държавнически въпрос. Трябва ГЕРБ да вземе отношение по това дали “Атака” продължава да е коалиционен партньор, или не ни признава за такъв. След като другите двама лидери са казали, че “Атака” не съществува, ГЕРБ да каже: “Да, те са прави, “Атака” не съществува.” Искам да го чуя това. Иначе излиза, че аз нещо се натискам. Не се натискам за нищо.

CV

Роден на 19 април 1956 г. в Ямбол

Завършил теология

През 1989 г. става член на Комитет 273 и на “Екогласност”, съдейства на Независимото дружество за защита правата на човека. После отива в СДС

В началото на 90-те години е главен редактор на в. “Демокрация”

През 2005 г. създава партия “Атака”, както и едноименния вестник, чийто главен редактор е. Прави и телевизия “Алфа”

Депутат в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и сегашното 44-о народно събрание

Женен, има син

Интервю на Кристина Кръстева