Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън е успял да изнесе секретни данни от сградата й, като ги е прилепял под стикерите на вълшебни кубчета, в чорапите си и дори ги е скривал в бузите си.

Това разкрива самият той в интервю пред "Зюддойче Цайтунг".

36-годишният мъж ще публикува мемоарите си след няколко дни. През 2013 година той успява да криптира и да оповести секретните данни на АНС. Съхранявал ги е на изключително малки микро и мини SD карти памет.

Първоначално Сноудън подарявал на колегите си вълшебни кубчета.

"Те бяха навсякъде и пазачите бяха свикнали да ги виждат. Бях станал известен като "Магьосникът с кубчетата"", казва американският журналист. Картите се побирали под стикерите на кубчетата.

Докато работел за ЦРУ в Женева през 2000 г., били шпионирани както ООН, така и швейцарски компании и банки, казва още Сноудън пред репортери, предава швейцарският всекидневник "Тагес Анцайгер".

Агентите били хакнали компютри на делегати в ООН чрез заразени USB стикове. В Женева се намира европейското седалище на ООН.

Американците опитали да привлекат швейцарски банкер, който да им разкрие саудитските сметки. Канили го в стриптийз клубове и на алкохолни турове. Опитът им обаче останал неуспешен.

В мемоарите си Сноудън разказва за "дипломатическото влияние, икономическия шпионаж, социалния контрол, накратко: става въпрос за властта".

През последните години Сноудън живее в Русия, за да избегне арест в САЩ за шпионаж.