Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изоставени сгради в града призрак Фамагуста. Снимка Архив
Изоставени сгради в града призрак Фамагуста. Снимка Архив

Намерението на Турция да отвори окупирания кипърски град Фамагуста потвърди турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за СиЕнЕн-Тюрк, цитирано от гръцката телевизия Скай, предаде БТА.

В интервюто Чавушоглу заявява: "Извършваме подготовка. Да, ще отворим Фамагуста. В Източното Средиземноморие никой не може да ни нарежда, нито може да ни попречи. Ние ще защитим правата си, както и (правата) на кипърските турци".

През юни външният министър на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Кудрет Йозерсай обяви решение на правителството на кипърските турци за съставянето на експертна група, която да влезе в затворената след окупацията през 1974 г. част на Фамагуста и да направи опис на намиращото се там недвижимо и движимо имущество.

Телевизия Скай припомня, че според резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и договореностите между кипърските гърци и турци след 1974 г. Фамагуста е "град за връщане", т.е. трябва да бъде върнат на жителите си и да бъдат възстановени имуществените им права.

Наскоро кипърски медии съобщиха, че бизнесмен от Северен Кипър е влязъл в контакт със собственици на имоти във Вароша, затворената курортна част на Фамагуста, с оферта да ги изкупи.

За разлика от останалата част на Северен Кипър, след изселването на кипърските гърци през 1974 г. във Вароша не са настанени кипърски турци или заселници от Турция, а районът остава под контрола на турската армия във вида, в който е бил в деня на турската окупация.