Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Използването на звукови вълни за преместването на огромни камъни е документирано преди векове

През ХХІ век левитацията - чудото, което е дългогодишна мечта на човечеството и в миналото обикновено се смяташе за приоритет на спиритисти, илюзионисти и индийски факири, вече е факт благодарение на научния прогрес. С помощта на магнитни полета и звукови вълни все по-големи предмети могат да преодоляват силата на гравитацията и да се носят контролирано във въздуха.

Магнитната левитация отдавна се използва успешно и в практиката при влаковете Маглев, които не докосват релсите, при магнитни лагери, микророботи, центрофуги, маховици и др. А в интернет от няколко години се продават и авангардни маси и други мебели работещи на този принцип.

Напоследък учените правят опити с други способи за постигане на подобен ефект, като най-обещаващ се очертава т. нар. акустична левитация.

Един от тези експерименти, извършен от съвместен екип от изследователи във Великобритания и Бразилия през 2016 г., вдигна малко полистиролово топче на няколко сантиметра от земята, където тя

остана да виси през цялото време,

докато се генерират звуковите вълни. Само една година по-късно друга група изследователи от университета в Бристол, успешно левитираха топка от полистирол с диаметър два сантиметра.

Тези окуражаващи успехи са причина мнозина да смятат, че в бъдеще по този метод ще могат да се преместват много по-големи обекти и дори хора.

Учените от Бразилия използват нов метод чрез синхронизиране на три ултразвукови преобразувателя (устройства, които превръщат електрическата енергия в звукова), закрепени статично. Комбинираният им ефект създава постоянна (неподвижна) звукова вълна, която на практика преодолява силата на гравитацията в локализирана област. А екипът на Университета в Бристол комбинира един ултразвуков преобразувател със звуков отражател, за да произведе неподвижна звукова вълна, която запазва своето статично състояние, след като многократно се отразява от звуковия отражател. Тези проучвания доказват, че левитацията чрез манипулиране на звукови вълни е възможна и даже съществува повече от един начин да се постигне.

Акустичната левитация е прилагана на практика и от НАСА. Американската космическа агенция е използвала този метод за извършване на антигравитационен експеримент. А още през 2006 г. китайските учени използваха същия метод за левитация на малки животни.

На фона на тези новини все по-реалистични изглеждат легендите от древността, свързани с левитация, които обикновено са

отхвърляни като фантастична измислица.

Известен източник от Античността е Плиний Стари (първи век сл. Хр.), който описва архитектурни планове за желязна статуя, която трябвало да виси от свода на храм в Александрия. Много последващи разкази описват левитиращи статуи, реликви или други предмети със символично значение. Подобни митове са се появили в различни религиозни традиции - християнство, ислям, будизъм и индуизъм. В някои случаи те са били интерпретирани като божествени чудеса, докато в други са били описвани като природни явления. Според преданията някои християнски светци също са владеели левитацията. Така например за свети Франциск от Асизи се твърди, че имал способност да се издига на височината на човешки ръст от земята. А през ХVІІ век свети Йосиф от Купертино бил наблюдаван над 70 пъти да лети, докато се моли.

Изключително интересни обаче са сведенията, че с помощта на акустична левитация в далечното минало са били премествани огромни камъни и по този начин

са били изградени циклопски постройки

като египетските пирамиди например. Има различни теории, които обясняват, че такава технология може да е използвана и при строителството на мегалитни паметници като Стоунхендж.

В тази връзка още в Стария завет е описан случаят с разбиването на стените на град Йерихон от армията на Исус Навин само със силата на звука:

"И Господ рече на Исуса: Ето, предадох в ръката ти Ерихон, царя му и силните му и храбри мъже. Ходете, прочее, около града, всички военни мъже, и обиколете града веднъж; така да правиш шест дена. И седем свещеника нека носят пред ковчега седем гръмливи тръби; и на седмия ден обиколете града седем пъти, и свещениците нека свирят с тръбите. И когато засвирят продължително с гръмливата тръба, като чуете гласа на тръбата, всички люде да извикат с гръмлив глас; и градската стена ще падне на мястото си, и людете нека вървят всеки право напред."

Абу'л Хасан Ал Масуди, арабски историк от Х век, който пише за методите на строителство, твърди, че в Древен Египет акустичната левитация се е използвала

за преместване на масивни камъни,

включително и на тези, с които са изградени пирамидите. Според неговото описание под всеки камък се поставял магически папирус, изрисуван със символи. След това удряли грамадния блок с метален прът, за да започне процесът на левитация.

Освен това според Ал Масуди каменният блок се движел сам в желаното направление, ограден с метални стълбове, поставени от всяка страна. Заради това някои предполагат, че те са играели ролята на полюси за създаване на високочестотни звукови вибрации, които да предизвикат левитационния ефект. Извън това писмено свидетелство, което е отворено за тълкуване, и някои загадъчни барелефи от делтата на Нил, няма директни доказателства, които да потвърждават, че пирамидите са били конструирани чрез акустична левитация. В същото време Голямата пирамида в Гиза притежава някои изключителни акустични свойства, демонстриращи способността за драстично усилване на звуците, генерирани на определени честоти.