Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Самоубийство с "конска дрога", а не насилствена смърт е причината за кончината на 28-годишния Иван Йорданов от Варна, който беше в неизвестност седем дни, след като посети тайно музикално парти, наречено "Технивал", край Варна. Младежът бе намерен случайно от жител на село Любен Каравелово, който веднага го разпознава от десетките снимки, разпространени по време на издирвателната акция.

От полицията са категорични, че Иван сам е сложил край на живота си, използвайки връзките на обувките си, за да се обеси. В организма му обаче бяха открити и синтетични наркотици, които според специалисти може да са отключили желанието на младежа да се самоубие.

Дрогата, която той е взел е известна като "конска". Криминалисти твърдят, че тя е изключително силна, а наименованието й идвало от това, че се използва във ветеринарната и

хуманната

медицина

като упойка за коне или болкоуспокояващо при пациенти с рак.

"Този наркотик се прави от веществата кетамин или фентанил и го наричат още "бял хероин", въпреки че е много по-силен от него - обясни пред "168 часа" полицай. - Водещото вещество тук е фентанилът. Той е смъртоносен опиат, въпреки че се използва и от лекарите при болните от рак например. Това е така, защото е сто пъти по-силен от морфина. Използването му води до отпускане и еуфория. Ако трябва да го сравняваме с хероин, той е може би 30-40 пъти по-силен от него. Кетаминът от своя страна може да доведе до транссъстояния, при които се

облекчава

болка,

която изпитваш, но и същевременно с това предизвиква загуба на паметта. Страничните ефекти на това вещество са възбуда, объркване и психоза."

Според запознати фентанилът може да доведе до фатален край дори само от едно вдишване. Именно свръхдоза от това вещество беше причината за смъртта на поп легендата Принс на 21 април 2016 г. Специалисти твърдят, че "конската дрога" е навлязла у нас още преди девет години, а цената й не била толкова висока. Много често тя се използвала на различни технопартита, без употребяващите да осъзнават рискове за живота си.

Самият Иван също посетил парти с техно музика, преди да изчезне. Той е бил там с още 150 души. Те си организирали сбирката в затворена фейсбук група. Купонът бил таен и не се рекламирал абсолютно никъде. Правел се от няколко години в уединено място в покрайнините на Варна.