Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Погребват Мугабе на 15 септември като национален герой.
Погребват Мугабе на 15 септември като национален герой.

Властите на Зимбабве търсят в цял свят несметните богатства на диктатора

37 години диктаторът Робърт Мугабе е на върха на Зимбабве и нищо не успява да застраши властта му. Нито тираничното му отношение, нито луксозният му начин на живот, изпъкващ на фона на гладуващия народ. Свален е от власт едва през 2017 година при военен преврат, а след подаването на оставката си повече не се появява публично.

Информацията, че Мугабе е починал в Сингапур след дълго боледуване на 95-годишна възраст, беше разпространена в социалните мрежи от неговия наследник Емерсън Мнангатва. С напредването на възрастта му се засилиха слуховете, че Мугабе има рак на простатата, но според официалната информация честите му пътувания до Сингапур били свързани с лечението от катаракта.

И макар през годините Робърт Мугабе да е смятан за жесток тиранин,

той ще бъде погребан като национален герой

на 15 септември в гробище в Хараре. Очаква се тленните му останки да пристигнат със самолет. Те ще бъдат посрещнати от сегашния президент на Зимбабве и изложени за публично поклонение на голям стадион.

Един от най-дълго управлявалите държавни глави в историята - Робърт Мугабе, е ключова фигура в световната политика. Годините на неговото управление са почти толкова, колко и годините на съществуване на Зимбабве, което е признато за независима държава едва през 1980 година.

Той е партизански водач,

който взема властта. Първоначално заблуждава Запада, че е демократично настроен, но през 1993 г. въвежда Закон за придобиване на земята, позволяващ на правителството да принуждава белите фермери да се отказват от земите си в полза на черните жители на Зимбабве.

През годините на неговото управление масова инфлация започва да мъчи страната, има недостиг дори на хранителни продукти. В страната тя е 100 000% годишно.

Положението в Зимбабве постепенно се влошава, а обвиненията в нарушаване на човешките права в страната растат.

Въпреки това Мугабе и семейството му демонстрират фрапиращ лукс.

Втората му съпруга и първа дама на страната Грейс Мугабе бързо става популярна като Гучи Грейс. Причина за това са нейните легендарни шопинг-турове за десетки хиляди долари седмично. Грейс Мугабе определено е фен на марковите стоки. Тя обича скъпи коли, шикозни дрехи, екстравагантни партита. И редовно демонстрира стила си в страната, където хората живеят с по-малко от 1 евро на ден.

Грейс е по-млада с 40 г. от съпруга си и той я обсипва със скъпи подаръци. За 20-годишнината от сватбата им Мугабе й поръчва пръстен за 20 млн. долара.

Приживе само за празненствата по случай рождените дни на Мугабе са пръскани по над 2 млн. долара. Цялата страна празнувала деня на бившия държавен глава като национален празник. Из шикозните му резиденции се

леело шампанско

и хайвер за 500

хил. долара,

а най-популярните световни изпълнители гостували на частните му партита.

Дизайнери лично се заемали с роклите на любимата му Грейс, а последните модели поръчкови автомобили били доставяни пред вратата му.

Никой не знае колко пари точно е успял да скъта Робърт Мугабе. Според редица световни издания обаче той притежава поне 1 млрд. долара, които след смъртта му ще бъдат наследени от любимата му Грейс.

Семейството разполага с лична резиденция в центъра на столицата Хараре с 25 спални, която

се оценява на 8,5 милиона евро

Мугабе притежава и луксозна вила за повече от 4 милиона евро в Хонконг, която била любимо място на жена му Грейс. Най-ценният имот на бившия президент обаче е "Хамилтън палас" в британското графство Съсекс, който се оценява на повече от 40 милиона евро.

Освен това той владее над 15 хил. хектара земя, включително и някои отчуждени парцели от бели фермери.

В момента някои от имотите му се стопанисват от синовете му.

Като фен на луксозния начин на живот бившият президент на Зимбабве, оставя на съпругата си и редица скъпи стоки. Той е собственик на няколко бронирани служебни автомобила, сред които един мерцедес на стойност поне 1 милион евро, лимитиран модел ролс-ройс, скъпи бижута, часовници и гардероб с маркови дрехи за поне 1 милион. Приживе Мугабе бил замесен и в редица частни бизнеси. Той притежава акции във фирма за добив на диаманти и ценни суровини, които му носят милиони годишно.

Освен Грейс Мугабе двамата синове на бившия президент също тънат в разкош. Чатунга Мугабе години наред живее в огромен мезонет в Дубай срещу месечен наем от 30 000 евро, а от време на време се мести в луксозен квартал на Йоханесбург. Чатунга Мугабе е известен и с разгулния си живот. Той стана популярен в инстаграм с видео, на което се вижда как излива шампанско върху новия си, инкрустирания с диаманти часовник.

Според бивш финансов министър на страната не само фамилията Мугабе е източвала Зимбабве. В специално интервю за "Дойче веле" Тендай Бити, който е бил финансов министър в страната между 2009 и 2013 година, споделя, че и много други са се възползвали от бедния народ.

"Проблем бяха не само милионите, които Мугабе редовно отклоняваше, а и милиардите, които потъваха в други канали. Днес знаем, че по време на неговото президентство са изчезнали около 15 милиарда долара, които най-вероятно страната никога няма да може да си върне", коментира Бити.

В същото време

в Зимбабве не достигат пари за социални дейности

и редица услуги. Голяма част от населението живее в дълбока бедност.

"Една от най-важните задачи на новото правителство ще бъде да върне откраднатите от Мугабе пари. Няма да е трудно да бъдат открити банковите сметки на бившия президент. Нали има международни правила за прозрачност на глобалните финансови сделки", казва бившият финансов министър.