Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТ Лиляна Клисурова

С действията им вчера се провокира и разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяване на страх, насъскването ни едни срещу други, каза соцлидерката

Като провокация, която цели да се прикрият скандали на правителството, определи арестите и разпитите на хора от движение "Русофили" соцлидерката Корнелия Нинова. Тя направи коментар след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което е била и проф. Ваня Добрева, също извикана на разпит в Специализирана прокуратура.

"Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления по НК. То трябва да бъде доказано и много внимателно ще следим дали и как ще бъде доказано. Оценяваме случилото се като провокация. Възразяваме категорично срещу воденето на свидетели на разпит с белезници", коментира Нинова.

БСП оценяват случилото се като "грубо посегателство върху свободата на словото", защото Юрий Борисов е журналист, на дейността на общественик - на проф. Ваня Добрева, които многократно и публично са изразявали позициите си за културно сътрудничество, икономическо сближаване между България и Русия, за сближаването между българския и руския народ и това не ги прави престъпници. Те са свободни хора, които имат право на свободно мнение, категорична бе соцлидерката.

И обяви, че очаква доказателства по повод ареста и на лидера на "Русофили" Николай Малинов. Нинова обаче отказа да коментира наложената забрана на Леонид Решетников да влиза в България за период от 10 г. с думите: "Щом прокуратурата е решила така, сигурно има основание, не се месим в тяхната работа".

Оценяваме случилото се като провокация срещу правото на свободно сдружаване, защото "Русофили" е неправителствена организация, в която членуват хора от различни партии, с различни партийни интереси, но са се събрали там свободно и са направили това неправителствено сдружение, допълни тя.

Прави се в момента и сега, за да се прикрият други скандали, предизвикани от правителството, и, за да се използва случая в предизборна кампания, убедена е Нинова. "Воден единствено от желанието си за оставане на власт на всяка цена, премиерът е готов на всичко. Но вчера се минаха граници. С действията им вчера се провокира и разделение между българския народ на русофили и русофоби, всяване на страх, насъскването ни едни срещу други", допълни тя.

Докато по този начин ни разделя и противопоставя, ни отнема най-ценното право - свободата. Да се говори свободно, да се изразява свободно мнение, да се сдружават свободно гражданите. Затова се обръщаме към всички граждани, на които тази ценност им е скъпа - да се противопоставим, завърши Нинова.