Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не знам защо е задържан Юрий Борисов, той е достоен човек, който никога не е крил пристрастията си, казва бившата соцдепутатка и зам.-министър на образованието в кабинета "Станишев", която е в ръководството на НД "Русофили"

- Г-жо Добрева, разкажете ни за какво ви викаха в прокуратурата днес?

- В 7 часа тази сутринта цялото ръководство на НД "Русофили" сме получили призовки да се явим в определен час в Специализираната прокуратура. Там бяхме разпитани за дейността на движението и за собствената ни роля в една или друга стъпка.

- Казаха ли ви конкретно защо ви разпитват?

- За нищо конкретно не е ставало въпрос. Аз безкрайно много уважавам институциите в България и смятам, че човек трябва да е честен, няма защо да се крие. Аз съм публична личност и вече 10-15 г. всяка моя стъпка е известна. Известна е и позицията ми за това, че огромна грешка на българския политически елит е всичко онова, което те в момента правят, за да бъде скарана България с Русия. И е много притеснително, че тази акция се провежда непосредствено след съобщението на МВнР.

- Виждате връзка между 9 септември, позицията на Външно и вашия разпит?

- Няма случайности. Какво се подготвя и какво точно ще се случи с всички, които в момента смятаме, че 9 септември е дата, с която се слага края на Втората световна война и се скъсва окончателно със сателитната роля на България като съюзник на Хитлеристка Германия. Точно тези събития - 9 септември, изявлението на Екатерина Захариева, днешната ситуация са дълбоко свързани.

- Защо смятате така?

- Дано да са случайности, но смятам, че, за съжаление, са свързани.

- Колко време ви разпитваха?

- Мен ме държаха 5 часа.

- Обвиниха ли ви в нещо? За какво ви разпитваха?

- Аз съм свидетел. Не съм много наясно за какво съм свидетел. Може би заради активната ми позиция. Защото първо, от 2014 г. съм един от хората, които подкрепиха правото на кримчани на самоопределение. Един от хората съм, които много активно възразиха срещу налаганите санкции срещу Русия. Смятам, че България трябва да има възможности за по-самостоятелна политика от гледна точка на икономическите връзки с Русия. И заедно с това съм един от хората, които предупредиха, че е културна катастрофа изхвърлянето от учебниците по литература в българското училище на цялата руска литература.

- Но Юрий Борисов е обвинен в шпионаж?

- Не знам. Разбрах за това от медиите, като излязох.

- Т.е. вас не са ви разпитвали за него нещо конкретно?

- Не.

- А какво ви разпитваха?

- Какво е дейността ми, с какво се занимавам в "Русофили".

- И по никакъв случай не са вързали вашия разпит с Борисов?

- Разпитваха ме като ръководство на "Русофили". Обясних, че се занимавам с културна дейност. Че движението ни в момента се опитва да съхрани културната памет, да подпомогне развитието на българо-руските отношения в областта на културата. Че да кажем например, че благодарение на "Русофили", с участието на кмета Фандъкова, беше открит паметникът на Дмитрий Лихачов. Благодарение на "Русофили" и с участието на други фактори в момента се настоява да се открие паметник на Граф Игнатиев.

- По никакъв начин не са ви питали за Борисов? Наясно ли сте за какво го обвиняват?

- Не. Аз просто случайно видях един-двама като мен, които дойдоха дисциплинирано и никой не знаеше за какво ни викат.

- Ще ви викат ли пак?

- Казаха ми, че съм свидетел и че съм следствена тайна и разчитат на това, че нищо няма да разпространя. И, че ще ме викат пак, ако има нужда.

- Но вие в момента разказвате...

- Това не е следствена тайна. Аз казах, че всяко нещо го пиша. Поне моите позиции са безкрайно открити.

- За Борисов знаете ли нещо повече?

- Не. Просто го видях на входа. Той е много изтерзан. Онзи ден е излязъл от интензивното след нарушение на сърдечен ритъм. Каза ми само: Мен ме докараха с белезници.

Не се притеснявам да кажа, че когато на 9 септември се подхожда по подобен начин към хора, чиито позиции се различават от официалната позиция в момента... Но те и не се различават, защото движение "Русофили" обединява политици от различни партии, то не е БСП. Тук са леви, десни, центристки, всякакви представители има. В момента се арестуват хора, които са свързани с БСП.

- Предизборно ли се прави?

- Лично аз смятам, че има и предизборен характер. Защото се знае, че огромната част, двигателя на промените, 9 септември, са свързани с БСП. Всеки, който е свързан с левицата, явно трябва да бъде репресиран.

- Вие имате ли връзка с руските служби?

- Никакви служби нямам. Аз съм научен работник.

- За да обвиняват Борисов за шпионаж...

- Не мога да кажа. Юрий е член на партията, един достоен човек. Много талантлив човек, писател. Той никога не е крил своите пристрастия и позиции. Беше главен редактор на списание "Ново време", в момента е ръководител на аналитичния център на "Русофили", човек, който оформя позиции и пише важни документи. Човек, който трябва да бъде ударен.