Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция ще продължи да действа самостоятелно, ако създаването на зона за сигурност в северната част на Сирия не започне до края на септември. Това увери държавният глава на страната Реджеп Тайип Ердоган, съобщава вестник Hurrriyet.

„Ако де факто образуването на зона за сигурност източно от Ефрат с турски войници не бъде започнато до края на септември, Турция няма друг избор, освен да се захване самостоятелно", заяви Ердоган по време в източната провинция Малатия.

Ердоган разкри, че Турция и САЩ обсъждат създаването на зоната в Северна Сирия, но с всяка предприета стъпка се вижда, че това, което Турция иска, не съвпада с това, което е в ума на американците, предаде "Фокус".

Турският президент бе категоричен, че зоната за сигурност не може да бъде създадена само с „три-четири полета на хеликоптери дневно, 5-10 патрула или няколкостотин войници в района“. Съгласно думите му, трябва да се гарантира сигурността в целия регион, така че да бъде възможно завръщането на един милион сирийски бежанци.

„Искаме да създадем зона, чиста от „Ислямска държава“, „Работническата партия на Кюрдистан“ и нейните клонове. Само по този начин можем да гарантираме, че нашите сирийски братя и сестри, живеещи в страната ни, в Европа или другаде, могат да се върнат в домовете си да живеят в мир и сигурност“, обясни президентът на Турция.

Той също така подчерта, че Турция полага интензивни усилия в сътрудничество с Русия и Иран, за да предотврати „новите кланета" на сирийския режим в северозападната провинция Идлиб.

На 7 август турски и американски военни служители се съгласиха да създадат зона за сигурност в Северна Сирия и да установят т.нар. мирен коридор, за да улеснят движението на разселените сирийци, които искат да се върнат у дома. Те също се съгласиха да създадат център за съвместни операции.

Споразумението предвиждаше също така установяването на необходимите мерки за сигурност за справяне с проблемите на сигурността на Турция, включително изчистване на зоната на терористичната групировка YPG/PKK.