Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Боклуци много, патрони малко."

Това е публикувал във фейсбук профила си на 8 юли 2016 г. Пламен Шляпашки, който е един от двамата обвинени за бруталните убийства на Йордан Атанасов и съпругата му Марияна край Негован.

В социалните мрежи мъжът бил изключително активен и не пропускал дори и ден, в който да не сподели някаква мисъл за живота.

"Има мъртви, които не мога да забравя, и живи, които за мен вече са мъртви", гласи една от тях. Наскоро пък написал, че "там, където има пари, няма приятели".

Пред "168 часа" проговориха и близки на Шляпашки. Те са в шок от случилото се и категорично не вярват той да е извършил убийствата.

"Познавам Пламен от седем години - разказва познат на мъжа, пожелал анонимност. - Винаги е

работил

като строител

Бил е съвестен и изпълнителен. Имал е финансови проблеми, но рядко се случваше да иска пари назаем от някой приятел. Винаги ги връщаше след това. Никога не се е покривал. Казваше точна дата и ги даваше. Всяко семейство изпада в някакви кризи. Случваше се и на неговото. Никога обаче не е правил глупости.

Работеше и

не се оплакваше

Даже ми е казвал, че ходи и извънредно на обекти, ако имат нужда от повече хора."

Близкият на Пламен разказва, че наистина той бил осъждан, но провинението не било сериозно, както го описвали медиите.

"През 2015 г. стана един инцидент - спомня си той. - Тогава Пламен обикаляше с едно колело, което беше с двигател. Едно куче го подгони и ухапа по крака. За да се защити, извади пистолет и го застреля. Дори тогава съжаляваше, че е убил животното, но каза, че нямал избор. Този човек не е рецидивист, както казват сега хората."

Според познатия на обвинения в убийствата той най-вероятно не е бил водещата фигура в престъплението.

"Сигурен съм, че се е разколебал и съжалил за това, което е направил - казва неговият близък. - Според мен дори след това е споделил на другия човек, който се казва Георги и аз не познавам, че не е трябвало да го правят. Доколкото разбрах, бижутата, които са откраднати от семейството, са намерени в дома на Георги. При Пламен не е открито абсолютно нищо от вещите на убитото семейство."

Близки до Пламен споделят още, че той бил луд фен на моторите. Пред приятели обяснявал, че иска да си купи пистов мотор, но в момента нямал тази възможност. Свободното си време отделял за

съпругата и

двете си деца

"Не може да си представите колко много ги обича - разказва познатият на мъжа. - Въпреки че синът му е много малък, той също проявява интерес към моторите. Двамата се прегръщаха постоянно. Има дори качена снимка във фейсбук, на която детето позира с мотор и той беше написал "Моето синче вече е моторист". Доколкото разбрах, в момента момченцето не спира да плаче и да пита за него. Дъщеря му, която е по-голямата от двамата, също била много разстроена. Беше близка с Пламен. Жена му Нели е много добър човек и тя е потресена от случилото се."

Ден след като стана ясно, че задържани за тежкото престъпление са Пламен и Георги, жената на Шляпашки проговори пред медии. Тя обясни, че наскоро съпругът й й дал 500 лв. за слухов апарат, но не вярвала тези пари да са взети от

разстреляното

семейство

По думите й Пламен не се е замогнал финансово напоследък и продължавал да работи на различни обекти като строител.

Приятели на мъжа също не забелязали промяна в неговото поведение.

"Не съм го виждал след убийството, но разбрах, че преди да бъде задържан, МВР са го следили къде ходи и какво прави - разказва още анонимният познат. - С нищо и пред никого не се е издавал, че може той да е убил семейството. Аз мисля, че на един човек ще му проличи, ако направи подобно нещо. Как би се скрило такова нещо? Семейството на Пламен не може да повярва, че е той, защото всяка вечер се е прибирал спокоен, държал се е както обикновено,

усмихвал се е

и ги е прегръщал

Аз все още мисля, че е много вероятно да не е убил никого или поне, ако го е направил, да не е бил той човекът, дал идеята за това."

Кой от двамата е разстрелял жертвите, четете в печатното издание на "168 часа".