Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дарина Такова
Дарина Такова

Директорката на столичното Национално музикално училище “Любомир Пипков” Столина Добрева няма да подаде оставка, както поиска от нея през уикенда с пост във фейсбук министърът на културата Боил Банов.

Това се разбра от изявления на пресцентъра на ведомството и на самата директорка след 50-минутна среща между нея и министъра, предшествана от среща на Банов с протестиращи пред ведомството му ученици и техни родители. Те излязоха в защита на директорката, която поиска от оперната певица да се яви на конкурс за учителско място.

Столина Добрева
Столина Добрева

“Срещата ни беше конструктивна и по време на нея министърът не ми е искал оставката. Аз съм все още на мнение, че когато има обявена процедура, тя трябва да се спазва. Г-жа Дарина Такова е ценен специалист и се надявам в бъдеще, когато преглътне обидата, която смята, че сме ѝ нанесли, да намерим начин да работим заедно под формата на майсторски клас или като лектор”, каза пред “24 часа” Добрева.

Тя подчерта, че са се чули за първи път с певицата през юли, когато Такова се е интересувала от предстоящия за обявяване конкурс за преподавател по класическо пеене в училището. Конкурсът всъщност включва почти 20 преподавателски места по 12 различни специалности и е обявен малко след юлския разговор между двете.

Боил Банов
Боил Банов

Добрева каза, че тогава била учудена, тъй като от предшественичката си знаела, че покани да преподава в училището певицата е получавала многократно преди това, но ги е отказвала.

Самата Такова, която от години организира майсторски класове за млади певци, обясни във фейсбук, че навремето е смятала, че не може да носи отговорност за тийнейджъри и е стигнала до решението да кандидатства за преподавател на деца между 13 и 18 години едва сега.

Директорката сподели, че изобщо не е възприемала учителската работа за подходяща за творец от ранга на Такова, тъй като в средно училище тя е свързана с много административни отговорности.

Обявата за конкурса
Обявата за конкурса

До 2007 г. Дарина Такова имаше блестяща международна кариера, преди да претърпи неуспешна операция на гласните струни и да престане да пее.

По думите на Добрева Такова все пак дошла в петък да подаде документи и когато разбрала, че няма как да избегне изпита по специалността си, т.е. пеене, се отказала. В събота певицата написа гневен пост във фейсбук, който след няколко часа предизвика изявление на министър Банов в социалната мрежа, с което поиска оставката на директорката.

Според Банов би било чест за всяко учебно заведение да има преподавател от ранга на Дарина Такова. В емоционалния си пост министърът заяви, че правилата за конкурса са ги писали в самото училище и директорката е била длъжна да бъде гъвкава. “Щом не е гъвкава, значи не е за този пост”, написа в събота Боил Банов.

В понеделник десетина ученици от НМУ “Любомир Пипков” започнаха да събират подписи в защита на директорката си (виж по-надолу). Самата Добрева бе назначена с конкурс на поста миналата година на мястото на легендарната директорка Милка Митева, ръководила училището в продължение на 25 години. Само за няколко часа възпитаниците събраха петдесетина подписа на тротоара пред културното министерство и пред училището на улица “Оборище”. Те настояваха министърът да се извини на Столина Добрева, а родителите им заявиха, че парадоксалното в случая е, че се иска оставка на човек, който е спазил правилата, а не обратното.

Преди срещата с Добрева Банов покани протестиращите в заседателната зала на министерството, но участниците в разговора разказаха, че просто всеки си е преповторил аргументите, без да се стигне до някакъв резултат.

Учениците: Дори ние не си уреждаме отношенията през фейсбук

Много сме учудени от цялата ситуация, защото дори ние, децата, не си уреждаме отношенията през фейсбук. Когато имаме да казваме на някого нещо, отиваме и му го казваме в очите или поне му се обаждаме по телефона. Това споделиха пред “24 часа” 13-годишната Малина Андонова и 14-годишната Калина Цветкова, които събираха подписи в защита на директорката на музикалното училище “Любомир Пипков” Столина Добрева.

Малина Андонова и Калина Цветкова
Малина Андонова и Калина Цветкова

Рано сутринта те заедно с техни настоящи и бивши съученици и родители отидоха пред министерството на културата, за да защитят директорката. Преди срещата с нея министър Боил Банов ги поканил в заседателната зала, но по време на разговора всеки останал на своята позиция.

Национално музикално училище "Любомир Пипков"
Национално музикално училище "Любомир Пипков"

“Никой не отстъпи от мнението си. Според господин Банов ние не сме прави, защото госпожа Дарина Такова била наранена от това, че трябва да се яви на прослушване”, разказаха децата. Те изтъкнали, че все пак конкурсът вече е обявен и останалите кандидати също биха се засегнали, ако се проведе в нарушение на правилата. Освен това не могли да разберат защо всички тези отношения трябва да се развиват през уикенда.

В училището според тях има лектори и гост-преподаватели, но за по-големите.

Певицата: За мен случаят е завършил

Заявявам, че за мен казусът е приключен. Това написа рано сутринта в понеделник в личния си профил във фейсбук Дарина Такова.

“Не съм жертва, имиджът ми не е нарушен. Не съм жертва, никога не съм се чувствала като такава, дори в най-сложните моменти от живота ми. Нямам лично отношение към Столина Добрева. Министърът на културата ми позвъни лично, за да се извини за случая от свое име и от името на министерството, което означава, че осъзнава импотентността на закона. Дано го промени. Все още разсъждавам защо тази малка моя история предизвика грандиозен скандал в държавата. Помислете и вие. Аз бях дотук”, пише певицата.

Дарина Такова
Дарина Такова

“Потресена съм от вербалната агресия на хора, на които езикът им пуска отрова за фина материя, която е на светлинни години от компетентността им. Изведнъж българинът стана свиреп защитник на закона и експерт по оперно пеене. Българинът, който не си дупчи билет в транспорта, не спазва законите за движение по пътищата, не си плаща данъците, хвърля боклука си където му падне, заравя фасовете си в пясъка на плажа, изведнъж побесня, че световно признат оперен артист трябва да пее пред комисия за семпло място в средно училище, където е решил, че може би ще бъде полезен. Най-много ми хареса коментарът, който сравни ситуацията с това, все едно да накараш Стефка Костадинова да скочи отново 209 см, за да я вземат за учител по физическо в квартално училище”, пише Такова.