Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доган ще спасява БАН ПРОРОК: Доган се е затворил в сарая и прави опити във водородната си лаборатория.

Ахмед Доган отдавна е известен като идеолог на алтернативните енергийни източници в България. Негови съпартийци и близките им отдавна инвестират във фотоволтаични паркове и вятърни електроцентрали. Лидерът на ДПС дори е почетен член на Водородното общество. От 6 февруари ще се проведе и седмица на водорода, на която се очакват гости от чужбина.

 

“На покрива ще има слънчеви панели, които вече са широкоразпространени - открехва завесата ученият. - Слънчевата енергия се превръща в електрически ток, който отива в електрохимичен генератор на водород, където се отделя и отива в компресор. Там се втечнява и се съхранява в бутилки с високо налягане. Може и да се съхрани в специални метални сплави, които могат да абсорбират водород в обем 15 пъти обема на сплавта. Когато слънцето спре да грее, водородът се освобождава и отива в горивен елемент, който произвежда електрически ток и захранва бойлер, отопление и други битови уреди. Т. е. затваряме цикъла и къщата е абсолютно енергийно независима и екологично сигурна” - разказва зам.-шефът на БАН. Академик Попов няма нищо против Доган да експериментира и да се опита да превърне сарая в “Зелена къща”.

“Няма да се разделя с тази реликва! Не заради изказването му за “феодалните старци”, а защото не искам да ги изгубя. Сега министърът ни иска план - вероятно предполага, че Айнщайн е планирал тримесечен срок да създаде теорията на относителността - пали емоциите си ученият, който е прапраправнук на Паисий Хилендарски. Академикът разказва, че има двама познавачи на стари книги, които обикалят софийския битак. Години наред те откриват при амбулантните търговци безценни стари книги. Най-старата от тях е от 1600 г. “Единият ходи в 4 сутринта в четвъртък, купува книги и после идва при мен. Другият е там в същия час, но в неделя. Безценни находки се намират. Като аритметиката от 1862 г. Там под формата на автентична задача се дава рецептата на барута и цялото Априлско въстание е подготвено с тази рецепта” - разказва акад. Александър Попов.