Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОРОК: Доган се е затворил в сарая и прави опити във водородната си лаборатория.
ПРОРОК: Доган се е затворил в сарая и прави опити във водородната си лаборатория.

 

 

 

ЛИДЕРЪТ на ДПС Ахмед Доган провежда редовни срещи с ръководители от Българската академия на науките, установи “168 часа”.

Интересът на Сокола към алтернативните източници на енергия и лабораторията за изследване на водорода като гориво в сараите изиграват решаваща роля за сближаването му с учените. Доган дори изявява желание да помогне на бившите си колеги от БАН, които са изпаднали във финансов колапс, с оказване на съдействие при участие в проекти за водородни технологии.

“Миналата седмица с председателя на академията се срещнахме с г-н Доган. В добро настроение е, въпреки че сега в партията имат проблеми. Като ме види, сърдечно ми стиска двете ръце. Казва: “Г-н академик, много се радвам, че ще поговорим за наука, а не за политика - разказва академик Александър Попов, който е зам.-шеф на БАН. - Той е единственият политик, който се интересува професионално от работата ни. Скоро ще говорим за конкретни проекти, от които БАН ще има финансова полза. Казва: “Не мога да ви дам пари, но мога да ви свържа с фирми, които имат интереси да инвестират в научни разработки.” Точно това искаме и ние. За Доган науката и опитите във водородната лаборатория са хоби, което го разтоварва от политиката, но един ден може да работи по внедряване на технологии за използването му за гориво, защото там е бъдещето.” Академик Попов оглавява и Водородното общество в България. Организацията има за цел да убеди бизнеса и политиците, че водородът е перспективен енергиен източник, който може да замести класическите горива. Преди години от ДПС се свързват с Водородното общество, за да уредят среща на Доган на семинар на организацията. “Лидерът на ДПС дойде с Рамадан Аталай. В началото мислех, че проявяват само маркетингов интерес, но още на първата среща се убедих, че познанията на Доган са на много високо ниво. По-късно разбрахме, че има лаборатория и прави научни експерименти. Притежава и богата библиотека. Снабдява се с най-модерната апаратура, каквато ние не можем да си позволим. Явно е прозрял, че водородът е енергийният източник на бъдещето, защото запасите от класически горива като нефт и газ са на изчерпване” - казва акад. Попов.

Ахмед Доган отдавна е известен като идеолог на алтернативните енергийни източници в България. Негови съпартийци и близките им отдавна инвестират във фотоволтаични паркове и вятърни електроцентрали. Лидерът на ДПС дори е почетен член на Водородното общество. От 6 февруари ще се проведе и седмица на водорода, на която се очакват гости от чужбина.

 

Изобретиха “Зелена къща”

“С КОЛЕГИТЕ от Водородното общество сме предложили проект за “Зелена къща”, който най-вероятно ще реализираме в чужбина.

Това ще е дом, който ще функционира благодарение само на слънцето и на водорода” - твърди акад. Попов. Той е категоричен, че живеещите в къщата на бъдещето няма да плащат сметки за ток, вода и парно.

“На покрива ще има слънчеви панели, които вече са широкоразпространени - открехва завесата ученият. - Слънчевата енергия се превръща в електрически ток, който отива в електрохимичен генератор на водород, където се отделя и отива в компресор. Там се втечнява и се съхранява в бутилки с високо налягане. Може и да се съхрани в специални метални сплави, които могат да абсорбират водород в обем 15 пъти обема на сплавта. Когато слънцето спре да грее, водородът се освобождава и отива в горивен елемент, който произвежда електрически ток и захранва бойлер, отопление и други битови уреди. Т. е. затваряме цикъла и къщата е абсолютно енергийно независима и екологично сигурна” - разказва зам.-шефът на БАН. Академик Попов няма нищо против Доган да експериментира и да се опита да превърне сарая в “Зелена къща”.

Дянков иска старопечатни книги

ДОКАТО хобито на политика Доган е водородът, академик Попов е любител на стари български книги. Една от последните му придобивки е Псалтир от 1796 година, който е написан на старобългарски.

Оказва се, че той не е единственият колекционер на средновековната книжнина. Наскоро лично душманинът на БАН - финансовият министър Симеон Дянков, отправя молба към академика да му даде безценния псалтир и други, които притежава.

“Няма да се разделя с тази реликва! Не заради изказването му за “феодалните старци”, а защото не искам да ги изгубя. Сега министърът ни иска план - вероятно предполага, че Айнщайн е планирал тримесечен срок да създаде теорията на относителността - пали емоциите си ученият, който е прапраправнук на Паисий Хилендарски. Академикът разказва, че има двама познавачи на стари книги, които обикалят софийския битак. Години наред те откриват при амбулантните търговци безценни стари книги. Най-старата от тях е от 1600 г. “Единият ходи в 4 сутринта в четвъртък, купува книги и после идва при мен. Другият е там в същия час, но в неделя. Безценни находки се намират. Като аритметиката от 1862 г. Там под формата на автентична задача се дава рецептата на барута и цялото Априлско въстание е подготвено с тази рецепта” - разказва акад. Александър Попов.

Милиарди за наука в чужбина

За разлика от България, големите държави вече инвестират мощно в изследването на водорода като заместител на класическите енергийни източници. САЩ всяка година отделя от бюджета си 1 700 000 000 долара за проучвания в тази насока. В Китай функционира огромна лаборатория с бюджет 50 милиона, а Япония си е поставила за цел в близките години да произвежда по 50 хиляди автомобила, които се движат с водород, вместо с бензин, дизел и газ.

НАДЕЖДА: Акад. Александър Попов вярва, че бизнесът ще помогне с инвестиции на учените.
НАДЕЖДА: Акад. Александър Попов вярва, че бизнесът ще помогне с инвестиции на учените.
Симеон Дянков
Симеон Дянков
Къщата на бъдещето: Енергия от слънцето и водорода
Къщата на бъдещето: Енергия от слънцето и водорода